X

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων με μαφιόζικη δράση

Οργάνωση που παραπέμπει σε μαφία και ταρίφες που παραπέμπουν σε πολυτελή…ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, για το κύκλωμα που δρούσε επί δύο χρόνια.

Ant1news

Μεγάλο κύκλωμα παράνομης προώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη συνεργασία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Europol και της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος (N.C.A.) της Μεγάλης Βρετανίας.

Έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που έλαβε χώρα στις 30 και 31 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα άτομα, επτά εκ των οποίων μέλη του κυκλώματος. Οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες, οι οποίοι επρόκειτο να διακινηθούν, διέμεναν σε σπίτια που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος. Όλοι οι συλληφθέντες είναι αλλοδαποί, ένας εκ των οποίων Αφγανός, για κατοχή πλαστού δελτίου ταυτότητας.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται επτά επιπλέον άτομα, που κρατούνται σε φυλακές της Ελλάδας.

Το κύκλωμα λειτουργούσε σε δύο υποομάδες, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία μεταξύ των μελών και η δράση του ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Ρόλος της πρώτης υποομάδας ήταν η προώθηση μεταναστών, κυρίως από την Αττική, είτε οδικώς μέσω της «Βαλκανικής οδού», είτε αεροπορικώς.

Τα μέλη της ομάδας μετέφεραν τους πρόσφυγες στην περιοχή των Ευζώνων και στη συνέχεια τους προωθούσαν προς την ΠΓΔΜ. Από εκεί άλλα μέλη του κυκλώματος τους παραλάμβαναν και διοργάνωναν την προώθησή τους στη χώρα του τελικού προορισμού των προσφύγων.

Παράνομη προώθηση των προσφύγων γινόταν και αεροπορικώς, κυρίως μέσω του Αερολιμένα Αθηνών, αλλά και μέσω των αεροδρομίων Ηρακλείου και Μυτιλήνης.

Η δεύτερη υποομάδα είχε αναλάβει την προώθηση των προσφύγων από περιοχές της βόρειας Ελλάδας σε ευρωπαϊκές χώρες και πάλι μέσω της «Βαλκανικής οδού». Τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν τους πρόσφυγες με οχήματα από περιοχές της Θεσσαλονίκης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μέσω του νομού Κιλκίς. Από εκεί τους προωθούσαν πεζούς, από μονοπάτια, στη γειτονική χώρα και στη συνέχεια τους μετέφεραν στον τελικό τους προορισμό, κυρίως μέσω Αυστρίας.

Από τη δράση τους αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία μετέφεραν μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος «Hawala»), χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα», κατάστημα σε περιοχή της Αθήνας.

Οι τιμές για την προώθηση των προσφύγων κυμαίνονταν αναλόγως με τη χώρα προορισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές για χώρες της Ευρώπης κυμαίνονταν από 4.000 έως 6.000 ευρώ, με εξαίρεση με τη Μεγάλη Βρετανία, για την οποία η τιμή κυμαινόταν από 8.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ η τιμή για τον Καναδά άγγιζε ακόμα και τις 16.000 ευρώ, ανά άτομο.

Στα πλαίσια της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 17 διαβατήρια, ταυτότητες, 24 κινητά τηλέφωνα, τρεις φορητοί υπολογιστές, 3.400 ευρώ σε μετρητά, πλαστικοποιητής, πολυμηχάνημα, συσκευή ανίχνευσης (UV), καθώς και ένα αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.