X

Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ. στον ΑΝΤ1: έτσι εξαρθρώθηκε η “σπείρα των νοσοκομείων” (βίντεο)

Πώς δρούσε η σπείρα με τη διεθνή δράση. Η συμβολή της ΕΛ.ΑΣ. στην εξάρθρωσή της. Ο Θ.Χρονόπουλος απαντά στο Καλημέρα Ελλάδα.

Ant1news

Τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Αστυνομία κυρίως, αλλά σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τις Αρχές της Κολομβίας έφτασε στη λύση του μυστηρίου με την εξάρθρωση της «σπείρας των νοσοκομείων», περιέγραψε στο Καλημέρα Ελλάδα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θόδωρος Χρονόπουλος.

Η σπείρα των Κολομβιανών δεν έδρασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματά της σε ακόμα 13 χώρες της Ευρώπης, ενώ η δράση της ξεκίνησε από το 2013.

Η Ελληνική Αστυνομία μετά από τα κρούσματα στα ελληνικά νοσοκομεία, επικοινώνησε και συνεργάστηκε με τις ευρωπαϊκές Αρχές, καθώς έγινε εξ αρχής αντιληπτό ότι επρόκειτο για σπείρα με διεθνή δράση.

Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν, σύμφωνα με τον Θ.Χρονόπουλο, η συμβολή της Γαλλίας, της οποίας νοσοκομεία είχαν πληγεί από την ίδια σπείρα στα τέλη του 2016.

Μετά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών των ευρωπαϊκών χωρών, διαπιστώθηκε ότι, η σπείρα πραγματοποιούσε 3-4 ληστείες σε κάθε χώρα κι έπειτα έστελνε τα πανάκριβα νοσοκομειακά εξαρτήματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα στην Κολομβία.

Η πρώτη κίνηση της ΕΛΑΣ ήταν να ελέγξει αν άτομα από την Κολομβία είχαν έρθει στην Ελλάδα  το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγιναν οι ληστείες στα ελληνικά νοσοκομεία και δεύτερον αν έχουν φύγει πακέτα από την Ελλάδα προς χώρες της Λατινικής Αμερικής, το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

«Τότε διαπιστώσαμε ότι δύο πακέτα είχαν φύγει από εδώ με τον ίδιο αποστολέα και τον ίδιο παραλήπτη στην Μπογκοτά», σημειώνει ο Θ.Χρονόπουλος, που τονίζει ότι και οι 13 χώρες είχαν ενημερώσει τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα την Europol.

Στη συνέχεια η Ελληνική Αστυνομία έστειλε στις Αρχές της Κολομβίας ό,τι στοιχεία είχε περισυλλέξει από τους δράστες, όπως τις φωτογραφίες τους από τις κάμερες ασφαλείας και οι εκεί Αρχές ταυτοποίησαν τρία άτομα.

 

Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί, στην Μπογκοτά, το πακέτο με τα εξαρτήματα από τον Άγιο Σάββα και τη Λάρισα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής τους.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. τα συγκεκριμένα πακέτα εντοπίστηκαν λόγω του ότι δεν είχαν προλάβει να τα παραλάβουν αυτοί για τους οποίους προορίζονταν.

Ερωτηθείς αν είχαν συνεργούς στην Ελλάδα, ο Θ.Χρονόπουλος απάντησε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχουν συνεργοί τους εδώ, αφού είναι απορίας άξιον πώς κάποιοι που ήρθαν επί τούτου στη χώρα γνώριζαν πού βρίσκονταν τα συγκεκριμένα εξαρτήματα μέσα σε καθένα από τα νοσοκομεία που χτύπησαν.