X

Καταγγελία της ΠΟΑΣΥ για επικίνδυνες περιπολίες

Τι καταγγέλλει και τι ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, για τις περιπολίες.

Ant1news

Με επιστολή της  προς τον Αρχηγό του Σώματος, Κωνσταντίνο Τσουκαλά, την οποία γνωστοποιεί στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη και το προϊστάμενο Επιτελείου Μιχάλη Καραμαλάκη, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων επικίνδυνες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. μόνο με τον… οδηγό.

Σύμφωνα με την καταγγελία που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, υπάρχουν αναφορές για σοβαρά περιστατικά εναντίον αστυνομικών, εξαιτίας της εκτέλεσης τέτοιου είδους περιπολιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Προσθέτουν επίσης, την αναγκαιότητα έκδοσης νέου άρθρου σε υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα που δεν θα επιτρέπει την εκτέλεση υπηρεσίας εποχούμενης περιπολίας μόνο με ένα άτομο, τον οδηγό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η διάθεση πληρώματος, πέραν του οδηγού.

Σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 3 του Π. Δ. 141/1991, σε περίπτωση αδυναμίας επάνδρωσης των περιπολικών αυτοκινήτων, δύναται κατά την κρίση του Διευθυντή ή Διοικητή της Υπηρεσίας τα εν λόγω οχήματα να κινούνται και με μόνο τον οδηγό, για την εκτέλεση συνήθων αστυνομικών καθηκόντων.

Προβλέπεται όμως ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μακριά από κατοικημένες περιοχές, ούτε και η επέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρών ή εκτεταμένων περιστατικών διατάραξης της τάξης, χωρίς τη βοήθεια και άλλων συναδέλφων.

Στην πέμπτη παράγραφο του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι, οι ειδικότερες αποστολές των εποχούμενων περιπολιών και συναφείς λεπτομέρειες, καθορίζονται με Κανονιστική διαταγή του κ. Αρχηγού.

Η ΠΟΑΣΥ απευθύνει έκκληση στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να διασφαλίσει, σύμφωνα με τα νέα εγκληματολογικά δεδομένα, «κατά το καλύτερο τον συνάδελφο από κάθε έκνομο γεγονός και να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσφορά αποτελεσματικότερου αστυνομικού έργου».