X

Κατάληψη στο Πολυτεχνείο

Τι ζητά η ομάδα αντιεξουσιαστών, που νωρίτερα είχε επιτεθεί με μολότοφ στα ΜΑΤ.  Τι λέει η Επιτροπή Εορτασμών. Ποιά στάση τηρούν τα κόμματα.

Ant1news

Κατάληψη στο Πολυτεχνείο κάνουν από το πρωί αντιεξουσιαστές, που έχουν αποκλείσει ολόκληρο το κτήριο. Oι κουκολοφόροι έχουν αποκλείσει όλη την περίμετρο του κτηρίου, καθώς και τις οδούς Πατησίων και Στουρνάρη.

Μέσα στο χώρο υπάρχουν πολλά άτομα, ενώ έξω από αυτό είναι αποκλεισμένα τα μέλη των πολιτικών φοιτητικών παρατάξεων.

Οι καταληψίες έχουν αναρτήσει ανακοίνωση σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην οποία κάνουν λόγο για "ξαναζωντάνεμα της εξέγερσης", τάσσονται κατά του Κράτους και των Αρχών, εξαπολύουν επίθεση στο ΚΚΕ και ζητούν την απελευθέρωση των απεργών πείνας του "Επαναστατικού Αγώνα", την ικανοποίηση των αιτημάτων των φυλακισμένων, την απελευθέρωση συλληφθέντων μεταναστών στη Μόρια, καθώς και των οκτώ μεταναστών που συνελήφθησαν στην Πέτρου Ράλλη.

 

Της κατάληψης προηγήθηκε επίθεση με μολότοφ στα ΜΑΤ. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 5 το πρωί, και για περίπου ένα τέταρτο, ομάδα νεαρών εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των αστυνομικών, με βόμβες μολότοφ στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά η Πατησίων.

Το δεύτερο κύμα επίθεσης εκδηλώθηκε μια ώρα αργότερα και διήρκεσε περίπου μισή ώρα. 

Σε ανακοίνωση της, «η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 επαναλαμβάνει την απόφαση της 9/11/2017 για το περιεχόμενο  και τις εκδηλώσεις του εορτασμού. Η Επιτροπή Εορτασμού θεωρεί ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του 73 και κάθε άλλη συζήτηση υποτιμά και υποσκάπτει το νόημα του εορτασμού. Η Επιτροπή Εορτασμού θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ. Θεωρεί ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής».

  

«Τα όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, με την κατάληψή του από μειοψηφική ομάδα ατόμων και την παρεμπόδιση του τριήμερου εορτασμού για την εξέγερση του 1973, αποτελούν προσβολή της ιστορικής μνήμης. Η εξέγερση του Νοέμβρη αποτελεί έμπνευση και οδηγό για τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται το μήνυμά της», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κατάληψη του Πολυτεχνείου από συμμορίες αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών  προσβάλει  την Δημοκρατία και τους αγώνες του λαού. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει σε όλες αυτές τις συμμορίες που λυμαίνονται το κέντρο της Αθήνας να εισβάλλουν στο Πολυτεχνείο για να προκαλέσουν επεισόδια. Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και παρακολουθεί απλά τα γεγονότα. Την   προειδοποιούμε και πάλι ότι η Επέτειος της κορυφαίας μαζικά αντιδικτατορικής εκδήλωσης δεν πρέπει να γίνει λάφυρο στα χέρα των μπαχαλάκιδων. Είναι ζήτημα τιμής για τους αγώνες του Ελληνικού λαού», τονίζει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

«Μετά από τόσες αλλεπάλληλες προβληματικές, έως και επικίνδυνες, καταστάσεις εντός των ελληνικών ΑΕΙ, και παρά τις έντονες εκκλήσεις της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας, η ερώτηση που τίθεται προς τον κ. Γαβρόγλου και την κυβέρνηση είναι απλή: Αναμένουν το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» να αντιμετωπίσει και τους εξωπανεπιστημιακούς καταληψίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Αλήθεια, έχουν σκεφθεί πώς θα καταστεί δυνατός ο ομαλός εορτασμός της 17ης Νοέμβρη, εάν συνεχίζουν να παρακολουθούν αδιάφοροι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύρραξης;», αναφέρει σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι.