X

Στο “μικροσκόπιο” της ΕΛΑΣ τα σχέδια των Τούρκων του DHKP-C

Τα υλικά για κατασκευή βομβών που βρέθηκαν στην κατοχή τους ερευνά η αστυνομία. Ποιο το επικρατέστερο σενάριο για την ΕΛΑΣ. Τι δείχνουν τα στοιχεία από κινητά και usb.

Ant1news

Συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εννέα Τούρκοι, που συνέλαβαν οι αστυνομικοί σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα, ετοίμαζαν κάποιο χτύπημα και εάν αυτό θα γινόταν επί ελληνικού εδάφους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενοι τα μέλη της ακροαριστερής τουρκικής οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο», γνωστό με το ακρωνύμιο DHKP-C, να σχεδίαζαν επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.

Τα στελέχη της ΕΛΑΣ εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα υλικά για κατασκευή βομβών που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και ερευνάται για ποιον σκοπό τα είχαν στην κατοχή τους. Ταυτόχρονα, εξετάζονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα usb και τα κινητά τηλέφωνα των προσαχθέντων, από τα οποία πιθανόν να προκύψουν στοιχεία για τη δράση τους και τις επαφές τους.

Ήδη φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί ύποπτες συνομιλίες τους με άτομα από την Τουρκία, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η προσπάθεια ενός εκ των συλληφθέντων να καταπιεί ένα usb για να μην πέσει στα χέρια των Αρχών.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ακολουθούσαν πιστά τους κανόνες αντικατασκοπείας, προκειμένου να μένουν αθέατοι και ότι ήταν πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις και επικοινωνίες τους, ενώ άλλαζαν συχνά κρησφύγετα, τα οποία ενοικίαζαν μέσω διαδικτύου, για να μην έρχονται σε φυσική επαφή με τους ιδιοκτήτες. Οι ίδιοι, πάντως, δηλώνουν αγωνιστές και όχι τρομοκράτες, ενώ καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης άσκησε σε βάρος τους διώξεις για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας-κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών, τρομοκρατικές πράξεις παράνομης κατοχής πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, πλαστογραφία μετά χρήσεως δημοσίων εγγράφων, διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη οπλοκατοχή (που αφορά σουγιάδες που κατασχέθηκαν) και παράνομη κατοχή κροτίδων και καπνογόνων. Οι 9 Τούρκοι πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.