X

Ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών

Συνεργός των δραστών πυροβόλησε εναντίον σκοπού. Ανεστάλη η λειτουργία του Εφετείου. Καταδίκη της επίθεσης απο Κυβέρνηση και κόμματα.

Ant1news

Ισχυρή έκρηξη βόμβας - που εκλαμβάνεται ως "σαφές μήνυμα" για τους πλειστηριασμούς - σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα στο Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως 14, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα και ενημερωτική ιστοσελίδα. Συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφώνησε σε δύο ιστοσελίδες στις 01:50 δίνοντας προθεσμία 40 λεπτών για εκκένωση του κτιρίου.

Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση αλλά είπε: "Δεν είναι φάρσα, δώστε προσοχή. Στην οδό Λουκάρεως, στο Εφετείο Αθηνών, θα εκραγεί βόμβα" και ζήτησε επίμονα να εκκενωθούν τα κτίρια.

Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός. Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου, 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στη θέα του αστυνομικού σκοπού, συνεργός των δραστών που ανέμενε σε όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του προκαλέσει τραυματισμό. Κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Το όχημα που φέρονται ότι χρησιμοποίησαν οι δράστες, λίγο αργότερα βρέθηκε καμμμένο στην περιοχή των Εξαρχείων. Προανάκριση για το περιστατικό ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Για την έκρηξη της βόμβας, οι δικαστές εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Κυβέρνησης, κατηγορώντας τα κυβερνητικά στελέχη για το κλίμα, όπως αναφέρει, που επιχειρούν να καλλιεργήσουν εις βάρος τους.

 

Καταδίκη της επίθεσης

Σε ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται «καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Οι δημοκρατίες ωστόσο δεν τρομοκρατούνται ούτε από σφαίρες, ούτε από βόμβες, ούτε από κουκούλες».

"Η εγκληματική αυτή πράξη είναι αποτρόπαιη και καταδικαστέα, γιατί στόχος των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα, δηλαδή κατά ενός εργαζόμενου", δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος μετέβη στο Εφετείο Αθηνών για να ενημερωθεί σχετικά με τις προκληθείσες ζημιές.

«Είναι απερίφραστη η καταδίκη μας για την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο. Τέτοιες ενέργειες, που αντικειμενικά τροφοδοτούν την τρομολαγνεία και την ατζέντα της καταστολής, βρίσκουν απέναντι τους όλους τους δημοκρατικούς πολίτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: ρίχνει νερό στον «μύλο του εκφοβισμού»

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση και τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του φρουρού του κτιρίου, στο Εφετείο Αθηνών. Τέτοιες ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν «νερό στο μύλο» όσων θέλουν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος. 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στο σημείο βρέθηκε απο την πρώτη στιγμή ειδική ομάδα εξουδετέρωσης εμπρηστικών μηχανισμών για να συλλέξει στοιχεία, ενώ σε ότι αφορά το ποιοί μπορεί να κρύβονται πίσω απο την επίθεσε, ο κ. Χρονόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα και «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Το πρωί υπήρξε νέο απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα, αυτή τη φορά στον "Δημόκριτο", που ωστόσο αποδείχθηκε φάρσα.

 

Αναστέλλεται η λειτουργία του Εφετείου Αθηνών

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Εφετείου Αθηνών στις 22 Δεκεμβρίου 2017, εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν. Το Υπ. Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι τα ποινικά δικαστήρια του Εφετείου Αθηνών, που συνεδριάζουν μετά από διακοπή κατά τη σημερινή ημερομηνία θα συνεδριάσουν κανονικά στις 11 το πρωί, στις προκαθορισμένες αίθουσες, προκειμένου να ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία διακοπής της συνεδρίασης.