X

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική μετά την έκρηξη στο Εφετείο

Στα «τυφλά» οι έρευνες για την επίθεση στο Εφετείο. Οι κάμερες ασφαλείας δεν λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια. Τι έδειξαν οι πρώτες έρευνες για το καλάσνικοφ.

Ant1news

Με καλάσνικοφ πυροβόλησε ο ένας από την ομάδα των τριών που τοποθέτησαν τη βόμβα στο Εφετείο Αθηνών, τον αστυνομικό φρουρό, o οποίος επιχείρησε να τους καταδιώξει, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία.

Αυτό προκύπτει από τον κάλυκα που βρέθηκε στην οδό Λουκάρεως, όπου περίμενε τους δύο από τους δράστες που τοποθέτησαν τη βόμβα ο τρίτος της ομάδας, ο οποίος οδηγούσε το μικρό βαν, μέσα από το οποίο πυροβόλησε εναντίον του αστυνομικού.

Ο κάλυκας εξετάστηκε στα βαλλιστικά εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας για να διαπιστωθεί αν ανήκει στο όπλο που έχει χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις ή άλλες εγκληματικές ενέργειες, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο κάλυκας είναι διαμετρήματος 7,62Χ39mm και παραπέμπει σε πολεμικό τουφέκι τύπου καλάσνικοφ.

«Καθαρό» το καλάσνικοφ

Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να συνδέει τον κάλυκα του όπλου με αντίστοιχο που χρησιμοποιήθηκε σε κάποια από τις τρεις προηγούμενες επιθέσεις της Οργάνωσης Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ). Το καλάσνικοφ είναι λοιπόν, μέχρι στιγμής, «καθαρό», με την έρευνα να συνεχίζεται.

Όσον αφορά στο όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες, είχε κλαπεί το 2015 από περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, ενώ έφερε πινακίδες κυκλοφορίας όμοιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των Νοτίων προαστίων. Πρόκειται για ένα μικρό βαν, το οποίο χρησιμοποίησαν για την διαφυγή τους και το έκαψαν προφανώς για να εξαφανίσουν τα ίχνη.

 

Οι κάμερες στο Εφετείο δεν λειτουργούν από το 2002

Ωστόσο, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν την επίθεση βρέθηκαν μπροστά σε μια απίστευτη αποκάλυψη. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια αναζήτησης από άνδρες της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής, υλικού από το βίντεο ασφαλείας, διαπιστώθηκε ότι οι κάμερες του Εφετείου δεν λειτουργούν από… το 2002!

Διαπιστώθηκε επίσης ότι παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις κατά το παρελθόν, δεν μπήκαν ποτέ κάμερες σε κρίσιμα εξωτερικά σημεία του Εφετείου Αθηνών.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης των Εγκληματολογικών Ερευνών έλεγξε τον τόπο της έκρηξης για πολλές ώρες, κάτω από βροχή, για να συλλέξει όλα τα στοιχεία που μπορεί να σχετίζονται με την επίθεση και να αποδειχθούν χρήσιμα στην έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σχετικά με τους δράστες.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία, οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις και συγκεκριμένα οι δύο που άφησαν το σακίδιο με τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου και ο οδηγός του βαν που τους περίμενε στο αυτοκίνητο, επί της οδού Λουκάρεως.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, ο οποίος ήταν μέσα στο κτίριο, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, ο συνεργός των δραστών που ανέμενε στο όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό. Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι ζημιές από την έκρηξη είναι εκτεταμένες.

 

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης που πραγματοποίησε την επίθεση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης ή αναφορά στο όνομα, από τον άνθρωπο που έκανε τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ερευνούν την υπόθεση, εξετάζουν ως πιθανότερη εκδοχή να πρόκειται για την Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), καθώς το σημερινό χτύπημα, έχει ομοιότητες με τις βομβιστικές επιθέσεις στην EUROBANK στην οδό Σανταρόζα και στον ΣΕΒ στο Σύνταγμα, καθώς και τη βομβιστική απόπειρα στο υπουργείο Εργασίας, για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη η ΟΛΑ.

Άλλωστε, ακόμα και το πολεμικό Καλάσνικοφ, που φαίνεται ότι είχαν στην κατοχή τους οι δράστες, αποτελεί ένα όπλο που χρησιμοποιείται από επιθέσεις της ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν τον αστυνομικό που είδε τους δράστες, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν υλικό από κάμερες στην ευρύτερη περιοχή, που πιθανόν έχουν καταγράψει τους βομβιστές πριν και μετά την επίθεση.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη σε όλους τους γύρω δρόμους, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σπύρος Κοντονής μετέβη στο Εφετείο Αθηνών, είδε τις καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη και ενημερώθηκε από την αστυνομία.

 

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν την ίδια ώρα οι δικαστές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, αφήνοντας ευθείες αιχμές κατά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, «η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους».

Καταδίκη της επίθεσης

Σε ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται «καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Οι δημοκρατίες ωστόσο δεν τρομοκρατούνται ούτε από σφαίρες, ούτε από βόμβες, ούτε από κουκούλες».

Τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Εφετείο Αθηνών. «Αποτροπιασμό και αγανάκτηση προκαλεί η σημερινή εγκληματική ενέργεια και αυτό γιατί σκοπός των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών στο Εφετείο Αθηνών, αλλά και η διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών των περιοίκων και των ανυποψίαστων πολιτών, πολύ περισσότερο που εκτός από τα παραπάνω υπήρξε και απόπειρα κατά της ζωής του φρουρού του δικαστηρίου, ο οποίος τη στιγμή εκείνη εκτελούσε την εργασία του. Στα φαινόμενα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή, πολύ δε περισσότερο δικαιολόγηση αφού εκτός των ανωτέρω στρέφονται ευθέως και του δημοκρατικού πολιτεύματος και του ομαλού κοινοβουλευτικού βίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας εργάζεται οργανωμένα και μεθοδικά ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, συμπληρώνοντας πως η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδικάζεται απερίφραστα από την Κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς πολίτες.

 

Στο Εφετείο αναμένεται εντός της ημέρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι απερίφραστη η καταδίκη μας για την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο. Τέτοιες ενέργειες, που αντικειμενικά τροφοδοτούν την τρομολαγνεία και την ατζέντα της καταστολής, βρίσκουν απέναντι τους όλους τους δημοκρατικούς πολίτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σχολιάζοντας την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο δήλωσε.

«Καταδικάζουμε απόλυτα και απερίφραστα τη βία και την τρομοκρατία που εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη δημόσια ζωή του τόπου.Η Δικαιοσύνη για άλλη μια φορά στοχοποιήθηκε. Η ανασφάλεια, ο εκφοβισμός και η αβεβαιότητα δεν πρέπει να κυριαρχήσουν.

Καλούμε τη  Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τον συνταγματικό της ρόλο και να αναλάβει την δημοκρατική της ευθύνη απέναντι στους πολίτες και στους θεσμούς. Να εγγυηθεί την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων. Να σταματήσει τη συστηματική υπονόμευση   της Δικαιοσύνης και του έργου της. Να στηρίξει και να περιφρουρήσει το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Οι θεσμοί στη χώρα μας υπάρχουν, λειτουργούν και θα εξακολουθούν να λειτουργούν, κόντρα σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, τις αρχές και τις αξίες της».

 

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση και τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του φρουρού του κτιρίου, στο Εφετείο Αθηνών. Τέτοιες ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν «νερό στο μύλο» όσων θέλουν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

"H καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Εφετείο Αθηνών είναι αυτονόητη από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Η Ελλάδα δυστυχώς είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με εγχώρια τρομοκρατία και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξάρθρωσή της. Παράλληλα όμως, πρέπει να ενισχυθεί η θεσμική λειτουργία και να γίνεται σεβαστή η διάκριση των εξουσιών. Οι επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη οδηγούν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και ανεξαρτήτως προθέσεων στρώνουν το έδαφος σε εξτρεμιστές" τονίζει από πλευράς του το Ποτάμι.

Η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, αναφερόμενη στην επίθεση στο Εφετείο, δήλωσε, «η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο είναι εγκληματική ενέργεια που στρέφεται ευθέως κατά της Δικαιοσύνης αλλά και εναντίον της Δημοκρατίας. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Σε τέτοιου είδους ενέργειες δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή».

Αναστέλλεται η λειτουργία του Εφετείου Αθηνών

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Εφετείου Αθηνών στις 22 Δεκεμβρίου 2017, εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν.

Μετά από συνεδρίαση της διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, ανακοινώθηκε ότι αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες του ως και τις 5 Ιανουαρίου του 2018.