X

Με πούλμαν στην Ευελπίδων τα μέλη του κυκλώματος για τα αντικαρκινικά φάρμακα

Βαρύτατη δίωξη σε βάρος των μελών του. Ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης του αδίστακτου κυκλώματος. Σοκάρουν οι λεπτομέρειες.

Ant1news

Με πούλμαν έγινε η μεταγωγή των ατόμων που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για την εμπλοκή τους σε κύκλωμα πάρανομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων από την Οικονομική Αστυνομία, από τη ΓΑΔΑ στην Ευελπίδων, όπου θα τους ασκηθεί δίωξη για βαρύτατα αδικήματα.

Η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος αφροά συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ξέπλυμα χρήματος ιαι ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Οι δεκάδες συλληφθέντες κατηγορούνται ότι διακινούσαν παράνομα στο εξωτερικό αντικαρκινικά φάρμακα αξίας 1.000 έως 6.000 ευρώ, μέσα από δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, από τις εν εξελίξει έρευνες, η οργάνωση είχε τέσσερις αρχηγούς και 14 εκτελεστικούς πυρήνες.

Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ιδιώτες και ενδεχομένως και μεταφορικές εταιρείες, συμμετείχαν στο κύκλωμα που διακινούσε τα αντικαρκινικά φάρμακα στη «μαύρη» αγορά, κυρίως σε σκανδιναβικές χώρες, στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου η τιμή τους τετραπλασιαζόταν και έφτανε σε εκατομμύρια ευρώ.

Οι πρώτες καταγγελίες για τη λειτουργία της οργάνωσης είχαν γίνει το 2013, όμως δεν υπήρχαν στοιχεία που να μπορούν να τις στηρίξουν. Όπως επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ελλάδος, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, η Περσεφόνη Μήττα, πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο που έρχεται και παρέρχεται κατά διαστήματα.

Αυτήν τη φορά, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισαν σε επιχείρηση που βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη, τεράστια αδικαιολόγητα ποσά, εικονικά τιμολόγια, χιλιάδες ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, συνολικής αξίας σχεδόν 200.000 ευρώ. Τα ευρήματα ήταν σε φαρμακαποθήκες, μεταφορικές, σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ακόμα και σε… ψυγεία κατηγορουμένων.

Από τους κωδικούς των συσκευασιών που έχουν εντοπιστεί, προκύπτει και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερο δημόσιο νοσοκομείο, πέραν του Λαϊκού, που να έκλεβε αντικαρκινικά φάρμακα με την ίδια μεθοδολογία.

‘Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, μεταξύ των 21 συλληφθέντων υπάρχουν γιατροί μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου, οι οποίοι σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο δημόσιο νοσοκομείο και νοσηλευτές έκαναν την υπεξαίρεση των υπολειμμάτων των ακριβών φαρμάκων που ήταν για αποκλειστικά νοσοκομειακή χρήση, αγορασμένα από το Δημόσιο.

Δεύτερη μέθοδος αρπαγής των φαρμάκων ήταν με παράνομες συνταγογραφήσεις σε μη καρκινοπαθείς, που παρουσιάζονταν ως άρρωστοι στο τελικό στάδιο του καρκίνου, σε συνεργασία με γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Σε άλλες περιπτώσεις έγραφαν σε καρκινοπαθή τρία αντικαρκινικά σκευάσματα, του έδιναν τα δύο και κρατούσαν το τρίτο. ‘Εχει μάλιστα εξακριβωθεί από την Οικονομική Αστυνομία ότι το κύκλωμα έγραφε φάρμακα και σε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει, εκμεταλλευόμενοι το χρόνο μεταξύ του θανάτου και της δήλωσής του από τους συγγενείς του.

Ως αρχηγοί του κυκλώματος εμφανίζονται ιδιώτες με εταιρείες «βιτρίνες». Ένας μάλιστα εξ αυτών διατηρούσε εταιρεία στη Μέση Ανατολή, μέσω της εμφανίζονταν ως νόμιμες οι παράνομες δραστηριότητες εξαγωγής των φαρμάκων. Ο συγκεκριμένος είναι κάτοικος εξωτερικού, σε χώρα όπου εξάγονταν τα φάρμακα.

Όσο είναι σε διάρκεια οι έρευνες οι Αρχές δεν αποκλείουν να υπάρξουν κι άλλες, πέραν των 18, συλλήψεις, ενώ αναζητούνται κι άλλα στοιχεία από τις έρευνες στο ιδιωτικό και δημόσιο νοσοκομείο, ώστε να συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

Τα κέρδη του κυκλώματος, που από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι είχε πενταετή δραστηριότητα, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πλαστή συνταγογράφηση και απάτη σε βαθμό κακουργήματος.