X

Έγγραφα του Λιμενικού δείχνουν ενημέρωση για νεκρούς στις 19:08 (εικόνες)

Νέα στοιχεία για την ενημέρωση σχετικά με θύματα από τη φονική πυρκαγιά δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος.Η απάντηση Σαντορινιού.

Ant1news

Έγγραφα που υποδεικνύουν ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε «ασφαλή πληροφορία» για την ανάσυρση σορών θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική στις 19:08 δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος.

Όπως φαίνεται στο σήμα που δόθηκε από τα πληρώματα έντεκα σκαφών του Λιμενικού, από το ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού, τη συγκεκριμένη ώρα  «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι στις 22:30 την πληροφόρηση για ύπαρξη νεκρών είχαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης και ο Β’ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης. Στο σήμα-ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Περί 22:30, προσέλευση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ΥΝΑΝΠ (κ.κ. υφυπουργού, κ.κ. ΓΓΛΛΠ, κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, κ.κ. Β’ Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)».

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι, στις 5:25 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου είχαν διασωθεί πάνω από 700 άτομα και είχαν περισυλλεγεί οι σοροί έντεκα θυμάτων.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε στο Μάτι, από άνδρες της ΕΜΑΚ στις 21:44, ενώ μέχρι τις 23:40 ο αριθμός των νεκρών που είχαν εντοπιστεί ήταν τέσσερις.

 

Σαντορινιός: 19:08 ήταν η ώρα έναρξης των επιχειρήσεων

To σήμα του Λιμενικού Σώματος αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης ατόμων και την ανεύρεση σορών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μάτι Αττικής, που επλήγη από την καταστροφική πολύνεκρη πυρκαγιά στις 23/07, αναφέρει ως ώρα έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης την 19:08, επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα, και όχι, όπως λανθασμένα ερμηνεύτηκε, ως ώρα ανεύρεσης σορών, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας που επικαλείται αναφορά του λιμεναρχείου Ραφήνας.

Ο κ.Σαντορινιός τονίζει ότι η σχετική αναφορά του λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19:08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας προσθέτει επίσης ότι το σήμα του λιμενικού σώματος γράφτηκε την Τρίτη στις 24/07 στις 18:30 το απόγευμα, μια μέρα μετά τα γεγονότα, έχοντας πια τη συνολική εικόνα της κατάστασης.