X

Σφοδρές αντιδράσεις για την καταδρομική επίθεση στο ΑΤ Ομόνοιας

Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ διέταξε ΕΔΕ. "Αντίποινα" για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου "βλέπουν" αξιωματικοί της αστυνομίας. Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση.

Ant1news

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η καταδρομική επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστουν τέσσερις αστυνομικοί.  

Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αριστείδης Ανδριοκόπουλος, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την αντίδραση των αστυνομικών στην επίθεση, ενώ αξιωματικοί της αστυνομίας θεωρούν ότι πρόκειται για «αντίποινα» σχετικά με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. 

Το χρονικό της επίθεσης

Λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ έδρασαν ανενόχλητοι στο κέντρο της Αθήνας περίπου 30 κουκουλοφόροι που ξέσπασαν το μένος τους κατά της αστυνομίας καταστρέφοντας όμως και περιουσίες πολιτών. Με μολότοφ και κοντάρια στα χέρια και φωνάζοντας «θα σας κάψουμε» επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας πιάνοντας στον «ύπνο» τους αστυνομικούς που δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. 

Ο απολογισμός της επίθεσης, βαρύς και ενδεικτικός της μανίας τους. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, οι δύο με από τους καπνούς παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και οι άλλοι δύο κόπηκαν από θραύσματα γυαλιών. Οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν και σοβαρές υλικές ζημιές σε πέντε ΙΧ αυτοκίνητα και 3 περιπολικά. Αποχωρώντας προς τα Εξάρχεια επιτέθηκαν και στο λεωφορείο της ΕΛΑΣ που ήταν σταθμευμένο στη συμβολή των οδών Βερανζέρου και 3ης Σεπτεμβρίου. 

«Με έγγραφες διαταγές δεν αστυνομεύονται τα τμήματα. Το ΑΤ Ομονοίας είχε ένα φρουρό ανυπεράσπιστο», δήλωσε Πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Βασίλης Ντούμας.

 

Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν όλοι στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, οι τρεις πήραν εξιτήριο τη νύχτα και ο ένας σήμερα το πρωί . Για δολοφονική επίθεση κάνουν λόγο οι αστυνομικοί. Μιλώντας στο ΑΝΤ1 ο Γ.Γ. Ειδικών Φρουρών. Στράτος Μαυροειδάκος, έκανε λόγο για «αδίστακτους δολοφόνους που ήθελαν νεκρό αστυνομικό».

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ και για την υποστελέχωση των τμημάτων, την οποία καταγγέλλουν και οι κάτοικοι της περιοχής. 

Παρόλα αυτά, καμία σύλληψη ούτε καν προσαγωγή υπόπτου δεν έγινε από την αστυνομία. Κι ενώ, υποτίθεται, η Πολιτεία θέλει να κάνει ξανά ελκυστική την περιοχή της Ομόνοιας και τους γύρω δρόμους για κατοίκους και επιχειρηματίες, οι ίδιοι οι αστυνομικοί δηλώνουν ότι είναι ανυπεράσπιστοι. 

Εν τω μεταξύ, νέο βίντεο ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας καταγράφει λεπτό προς λεπτό την στιγμή της επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα. Κουκουλοφόροι φτάνουν με τα πόδια κρατώντας μολότοφ και αφού πραγματοποιούν την επίθεση φεύγουν ανενόχλητοι.

Γεροβασίλη: είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες. Τα μέτρα που θα λάβουμε θα γίνουν ορατά. Το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας βρίσκεται σε μία ευαίσθητη περιοχή με πολλά προβλήματα. Αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή» δήλωσε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη αποχωρώντας από το ΑΤ Ομόνοιας, το οποίο δέχθηκε χθες επίθεση από αντιεξουσιαστές.

 

Όταν ρωτήθηκε η κ. Γεροβασίλη για την κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ είπε ότι δεν φτάνει η κατάργηση ή μη, συγκεκριμένων ομάδων αλλά μεταξύ άλλων, πρέπει να υπάρχει ο ανάλογος τρόπος δράσης και κατάλληλος συντονισμός.

Όπως είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σύσκεψη στο υπουργείο με τους αρμόδιους παράγοντες και υπήρξε συνεργασία στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας.

Στο ΑΤ Ομόνοιας ο Μητσοτάκης

Το ΑΤ Ομονοιας επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που συνδικαλιστές αστυνομικοί έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και λίγη ώρα μετά την επίσκεψη-αυτοψία που πραγματοποίησε, στον χώρο βρέθηκε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

 

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως σκοπός της επίσκεψής του ήταν να εκφράσει  την έμπρακτη συμπαράστασή του στις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι, όπως είπε,  πλέον στοχοποιούνται καθημερινά από οργανωμένες συμμορίες. Σχολιάζοντας την παρουσία της Όλγας Γεροβασίλη στο Αστυνομικό Τμήμα δήλωσε πως  έπρεπε να μαθευτεί η δική του παρουσία στο ΑΤ Ομόνοιας, ένα τμήμα που, όπως είπε, έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως,  “για να ευαισθητοποιηθεί επιτέλους η πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία της Αστυνομίας, να έρθουν εδώ πέρα για να δουν τι πραγματικά συμβαίνει.  

Παράλληλα, έντονη ήταν από την πρώτη στιγμή η αντίδραση των κομμάτων στις ανακοινώσεις τους για την επίθεση στο ΑΤ Ομόνοιας.

«Απευθύνομαι στην κυβέρνηση: Κάντε επιτέλους κάτι, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι Έλληνες δεν αισθάνονται ασφαλείς στα σπίτια τους. Ολόκληρες περιοχές είναι παραδομένες στη βία, στην ανομία και στην εγκληματικότητα. Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα ξεπερνά κάθε όριο. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους τραυματισμένους αστυνομικούς και στηρίζουμε το έργο τους», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε δήλωση τουαναφέρει ότι «δυστυχώς, για την κυβέρνηση η ασφάλεια στους δρόμους και στις γειτονιές ήταν, είναι, και φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να είναι ένα δευτερεύον, ένα τριτεύον θέμα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεκίνησαν φλερτάροντας με κάθε είδους μπαχαλάκηδες και σήμερα αδυνατούν να συγκρουστούν με τις μικρές και μεγάλες συμμορίες που χτυπούν όποιον θέλουν, όπου θέλουν - πότε με καλάσνικοφ και πότε με μολότοφ. Δεν θα γίνουμε όμως μια κοινωνία ζούγκλα. Οι λογικοί - προοδευτικοί πολίτες και πολιτικοί, δεν θα το επιτρέψουμε».

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Ένωση Αστυνομικών