X

Έτσι δρούσαν οι λαθρέμποροι του χρυσού

Οι διακριτοί ρόλοι των μελών της πολυτελούς σπείρας. Πώς τους ανακάλυψαν οι Αρχές. Αστρονομικά τα κέρδη τους.

Ant1news

«Χοντρό» αποκαλούσαν τα μέλη τα «Μαφίας του Χρυσού» τον γνωστό ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, ο οποίος είχε τριπλό ρόλο, αυτόν του συναρχηγού του πρώτου κυκλώματος, της «βιτρίνας» του και του λογιστικού υποστηρικτή της 2ης εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με τον επιχειρησιακό αρχηγό του, τον Τούρκο υπήκοο συριακής καταγωγής.

Ο γνωστός ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων ήταν αρχηγός και καθοδηγητής του πρώτου κυκλώματος, με γνώση των νομικών κενών στην κατοχή και διακίνηση χρυσού. Διαχειριζόταν 130 ενεχυροδανειστήρια, χυτήρια και φασματογράφους καθαρότητας.

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν και μαζί και χώρια και διαχειρίζονταν 300 με 400 καταστήματα συλλογής χρυσού, χωρίς η μία να μπαίνει στα χωράφια της άλλης.

Ο κύκλος των «εργασιών» τους σε διακίνηση ράβδων χρυσού, ήταν κατά μέσο όρο 400.000 ημερησίως και γινόταν με τουριστικά λεωφορεία που ξεκινούσαν από την Αθήνα και πήγαιναν στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαφυγόντες δασμοί έφταναν καθημερινά τις 150.000 ευρώ.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας εργαζόμενος σε τουριστικό λεωφορείο και μέλος της οργάνωσης, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 12.000 ευρώ και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών και εκτιμώμενης αξίας 600.000 ευρώ σχεδόν, καθώς και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Ο συγκεκριμένος εντοπίστηκε στο Τελωνείο Κήπων, μεταφέροντας ράβδους χρυσού, με ειδικό γιλέκο πάνω στο οποίο συγκρατούνταν με γάντζους το πολύτιμο φορτίο. Λόγω του υπερβολικού βάρους του φορτίου του, έγερνε και γι’αυτό οι αστυνομικοί του είχαν βγάλει το παρατσούκλι «Καμπούρης».

Συνελήφθη και ο υπεύθυνος του «τουρκικού δικτύου» που παραλάμβανε τις ποσότητες χρυσού και τις διακινούσε στην Κίνα και την κεντρική Ευρώπη. Όμως είχε κάνει το λάθος να έρθει στην Ελλάδα για να συνεννοηθεί με τους «αρχηγούς»…

Η εξάρθρωση των δύο συμμοριών φέρεται να προήλθε μέσω πληροφοριών που προέκυψαν από τη μαφία των «Κορλεόνε Ρομά», σπείρα που είχε εξαρθρωθεί πριν από δύο χρόνια, από τις ίδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

 

Τα κυκλώματα είχαν κωδικούς για τις μεταξύ τους συνομιλίες, καθώς και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών τους, αφού άλλοι συγκέντρωναν το χρυσό, άλλοι τον έλιωναν, άλλοι φασματογραφούσαν την καθαρότητά του και άλλοι τον μετέφεραν. Αναλόγως με την ποσότητα που επεξεργαζόταν ο καθένας, έπαιρνε και το μεροκάματό του, το οποίο κυμαινόταν μεταξύ 50.000 και 70.000 ευρώ.

Βάσει των πρώτων στοιχείων, τα δύο κυκλώματα είχαν διακινήσει 15 τόνους χρυσού, την τελευταία διετία, με τα κέρδη τους να ξεπερνούν τα 300.000.000 ευρώ και τους διαφυγόντες δασμούς να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.