X

Εξαρθρώθηκε σπείρα “χτυπούσε” συστηματικά τράπεζες και καταστήματα

Τι αποκαλύπτει η Αστυνομία για τη δράση της εγκληματικής ομάδας. Μέλος της βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία της 51χρονης στη Μάνδρα.

Ant1news

Στην εξάρθρωση σπείρας που διέπραττε ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών, σούπερ-μάρκετ και άλλα καταστήματα προχώρησαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής. Η ίδια ομάδα είχε διαπράξει και τη ληστεία στο σούπερ-μάρκετ στα Βριλήσσια την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα ένα από τα μέλη της συμμορίας βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία της 51χρονης γυναίκας στη Μάνδρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας: “Διακριβώθηκε η δράση ομάδας ατόμων αποτελούμενη από τουλάχιστον έξι μέλη, οι οποίοι τουλάχιστον από τα μέσα του μήνα Ιουλίου του τρέχοντος έτους ενώθηκαν και συνέστησαν εγκληματική οργάνωση, με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και πιο συγκεκριμένα, ένοπλων ληστειών σε υποκαταστήματα τραπεζών, super market και άλλα καταστήματα τόσο στην Αττική, όσο και στις επαρχιακές πόλεις των Νομών Φθιώτιδας και Βοιωτίας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, τρείς άνδρες και μια γυναίκα, ηλικίας 39, 40, 43  και 35 ετών. Επιπλέον αναζητούνται, τουλάχιστο άλλα δύο μέλη που ανήκουν στην ίδια εγκληματική ομάδα.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίες, απόπειρα ληστείας και ληστείες κατά συρροή και κατά συναυτουργία, για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ενώ ο ένας εκ των συλληφθέντων για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

 

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 26-11-2018 συνελήφθησαν οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες, ηλικίας 40 και 43 ετών, ύστερα από ληστεία και ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ. Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω την 26-11-2018 και περί ώρα 20.30, επιβαίνοντες σε κλεμμένο αυτοκίνητο στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, προσέγγισαν κατάστημα SUPER MARKET στα Βριλήσσια, στάθμευσαν το όχημα πλησίον της εισόδου, και φορώντας κράνη, εισήλθαν σε αυτό και αφού ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών πελάτες και υπαλλήλους, αφαίρεσαν από τα πέντε ταμεία το χρηματικό ποσό των 3.409 Ευρώ.

Κατά την έξοδο τους από το κατάστημα, 40χρονος, πυροβόλησε προς τους προστρέξαντες Αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, χωρίς ωστόσο να τους τραυματίσει. Οι αστυνομικοί, αμυνόμενοι και αφού έλεγξαν περιμετρικά το χώρο, ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 40χρονου, πριν αυτός κάνει χρήση της χειροβομβίδας αμυντικού τύπου που έφερε στο τσαντάκι του. Στη συνέχεια, εντοπίσθηκε και συνελήφθη και ο 43χρονος συνεργός του, παρά την σθεναρή αντίσταση που προέβαλε.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των ανωτέρω συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • το χρηματικό ποσό των 5.849 Ευρώ, μέρος των οποίων, προέρχεται από τη ληστεία από το παραπάνω κατάστημα,
  • 2 χειροβομβίδες
  • 2 πιστόλια
  • 7 κάλυκες
  • πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM
  • πλήθος κοσμημάτων
  • ηλεκτρονικές συσκευές (laptop και tablet)
  • κλεμμένο Ι.Χ.Ε. αυτ-το και κλεμμένη δίκυκλή μοτοσικλέτα
  • μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών

Επίσης,  σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε όχημα, πρώτες πρωινές ώρες της 27-11-2018 στον Νέο Κόσμο, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν άνδρας ηλικίας 39 ετών και γυναίκα 35 ετών. Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε πιστόλι χρώματος καφέ με αποξεσμένο τον σειριακό αριθμό, το οποίο είχε φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα με 14 φυσίγγια.

Εντός του οχήματος των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  • 3 χειροβομβίδες
  • περίστροφο και γεμιστήρες
  • φυσίγγια
  • ναρκωτικές ουσίες
  • πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων και συσκευών

Όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, οι δράστες ενεργούσαν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και ανάλογα με το στόχο που επέλεγαν, δρούσαν είτε κατά μόνας είτε σε δυάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ένας δράστης εισέρχονταν έχοντας ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τού, ενώ ο άλλος ή οι άλλοι δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κουκούλες, καπέλα ή κράνη. Με την απειλή πιστολιών, ακινητοποιούσαν πελάτες και υπαλλήλους και αφαιρούσαν τα χρήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επεδείκνυαν και χειροβομβίδα.

 

Κάποια από τα μέλη αναλάμβαναν το ρόλο του φυσικού αυτουργού κατά τη διάπραξη των ληστειών, ενώ άλλα παρέμεναν πλησίον των καταστημάτων, έχοντας το ρόλο του παρατηρητή-τσιλιαδόρου, ώστε να εξασφαλίσουν τη διαφυγή των συνεργών τους ή την ενημέρωση για τυχόν άφιξη αστυνομικών δυνάμεων. Επίσης μέλη της ομάδας, μετέβαιναν λίγο πριν τις ληστείες για κατόπτευση των χώρων του «στόχου»-καταστήματος.

Για τη διάπραξη των ληστειών, αλλά και για την διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν ανάλογα πάντα με την σύνθεση τους, Ι.Χ.Ε. αυτ-τα ή μοτ-τες, είτε νοικιασμένα από εταιρείες είτε κλεμμένα, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες.

Από την έρευνα εξιχνιάστηκαν 16 ληστείες, 14 τετελεσμένες και 2 απόπειρες, και συγκεκριμένα 3 σε υποκαταστήματα τραπεζών, 9 σε super market , 2 σε επιχειρήσεις, 1 απόπειρα ληστείας σε επιχείρηση και 1 απόπειρα ληστείας σε ιδιώτη. Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την διαπίστωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.”