X

Εκρηξη χειροβομβίδας στο ρωσικό προξενείο

Αναστάτωση την νύχτα στο Χαλάνδρι. Επί ποδός οι περίοικοι. Επί τόπου οι πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ. Ποιά σενάρια εξετάσει η Αστυνομία

Ant1news

"Συναγερμός" στην Aντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά την επίθεση με χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο, που βρίσκεται επί της οδού Τζαβέλλα, στο Χαλάνδρι.

Η χειροβομβίδα, που έριξαν άγνωστοι, οι οποίοι έφθασαν στο προξενείο με μια μηχανή μεγάλου κυβισμού, εξερράγη την νύχτα, όπως περιγράφουν στον ΑΝΤ1 και περίοικοι, που έντρομοι πετάχτηκαν απο τα κρεβάτια τους.

Απο την έκρηξη, δίπλα απο το δάπεδο του κουβουκλίου του σκοπού, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κουβούκλιο και την περίφραξη. Ο σκοπός ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν μέσα στο κουβούκλιο.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία, πυροτεχνουργοί της οποίας ερευνούν την περιοχή για να βρουν στοιχεία, ενώ εξετάζονται και βίντεο από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή.

Η Αστυνομία ερευνά και εάν έχει σχέση με την επίθεση αυτή μια μηχανή που βρέθηκε καμένη στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Κουντουριώτη, στα Εξάρχεια. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πιθανότατα πίσω από την επίθεση βλέπουν την "Επαναστατική Αυτοάμυνα" ή την "Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών", ενώ παραπέμπουν στην επίθεση με χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία τον Νοέμβριο του 2016, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην χώρα μας.

Η πρώτη επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, μέσω sms, αναφέρει ότι "στις 03:20, εξωτερικά του ρωσικού προξενείου, στο Χαλάνδρι, ερρίφθη χειροβομβίδα, η οποία εξεράγη χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί", προσθέτοντας ότι προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

«Το σημερινό περιστατικό έξω από το προξενικό τμήμα της πρεσβείας δεν επηρέασε τη λειτουργία του προξενείου ή της πρεσβείας γενικότερα» αναφέρει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Με δύο αναρτήσεις της στο επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα καταδικάζει αποφασιστικά «τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες», όπως επισημαίνει, εκφράζει την «ευγνωμοσύνη της στις ελληνικές αρχές για την άμεση ανταπόκρισή τους» και σημειώνει πως παραμένει σε στενή επαφή μαζί τους.

Αναλυτικά οι αναρτήσεις της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα: «Το σημερινό περιστατικό έξω από το προξενικό τμήμα της Πρεσβείας δεν επηρέασε τη λειτουργία του προξενείου ή της πρεσβείας γενικότερα. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες. Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την άμεση ανταπόκριση τους. Παραμένουμε σε στενή επαφή μαζί τους».

 

 

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με τη ρίψη χειροβομβίδας που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο της Προξενικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών», υπογραμμίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ αναφέρει πως «Οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις. Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση του περιστατικού και την υπαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη».