X

Γεροβασίλη: Με ένα νόμο όλα τα προαπαιτούμενα

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο-«σκούπα» με τα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Ant1news



Με ένα νόμο θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα, όπως ανέφερε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον «ΒΗΜΑ FM». Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε πως μέχρι την Παρασκευή οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων θα πρέπει να έχουν έτοιμα τα μέτρα και πως θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

«Φυσικά και θα χρειαστεί νομοσχέδιο (για τα προαπαιτούμενα). Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει μέχρι την Παρασκευή από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των υπουργείων τα μέτρα που υποχρεούνται να έχουν, από την πλευρά του Μνημονίου και της συμφωνίας. Θα μαζευτούν όλα αυτά και θα γίνει ένα νομοθέτημα, με την έννοια ότι ο χρόνος επιβάλλει να είναι ένα και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί περίπου έως τις 15/10, για να προχωρήσουμε στην πρώτη αξιολόγηση», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

«Πρέπει να είναι γρήγορες οι διαδικασίες, περίπου στις 15/10 θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί – δεν ξέρω ακριβώς το χρόνο και γι’ αυτό λέω "περίπου". Είναι μια γρήγορη διαδικασία, για να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Ο στόχος είναι διπλός, σ’ αυτή τη φάση. Ο ένας είναι ότι ανοίγει ο διάλογος για το χρέος, όπως έχει διατυπωθεί από όλες τις πλευρές, και το δεύτερο, το ίδιο εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ΦΠΑ, υπογράμμισε πως «δεν είναι καταληγμένα τα ισοδύναμα από το οικονομικό επιτελείο, όσο εγώ γνωρίζω. Θα είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν. Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχουμε και η άποψη και κατεύθυνση του πρωθυπουργού που έχει δοθεί στο οικονομικό επιτελείο. Να υπάρξουν ισοδύναμα, τα οποία θα επιτρέψουν να μην εφαρμοστεί αυτό το μέτρο».

Τέλος, αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο και την αλλαγή του, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως «είναι ένας πλατύς διάλογος που χρειάζεται να γίνει και θα γίνει, σε σχέση με το πολιτικό μας σύστημα γενικά, για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική και εμείς θέλουμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, συνταγματικά κατοχυρωμένη. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει ο διάλογος, ο οποίος θα είναι μεγάλος και σε χρόνο, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και εκεί θα ακουστούν οι συγκλίσεις, αποκλίσεις, διαφορές και όλα επ’ αυτού. Πιστεύω ότι θα είναι ένας αναλογικός εκλογικός νόμος. Όταν έχεις μπόνους 50 εδρών (τώρα), ασφαλώς δεν είναι (αναλογικός). (Θα είναι πιο κοντά στην) αναλογική κατανομή για μικρά κόμματα και μικρές περιφέρειες, π.χ. στις τριεδρικές θα εκφράζεται με έναν τρόπο διαφορετικό, διότι πρέπει και με μία ψήφο διαφορά να είναι ένας νόμος όπου από πολύ χαμηλά ποσοστά μπορεί να έχει κάποιος κυβέρνηση και τώρα, με μπόνους 50 εδρών, δεν αντιστοιχεί σε τίποτε δημοκρατικό».