X

Υπέρπτηση τουρκικών F-16 στο Φαρμακονήσι

Aυξάνει τις προκλήσεις η Άγκυρα. Επανέρχεται με ΝΟΤΑΜ και διεκδικεί την αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου. Τι λένε από το ελληνικό Πεντάγωνο.

Ant1news

Του Χρήστου Μαζανίτη

Λίγο μετά τις 12.20 το μεσημέρι της Τετάρτης, 2 τουρκικά F16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 25.000 ποδων. Ακολούθησαν αερομαχίες με 2 ελληνικά οπλισμένα F16 που βρίσκονταν ήδη στον αέρα, έχοντας απογειωθεί νωρίτερα από 330 Σμηναρχια Λήμνου.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα, στις 13. 16 και στις 13.19 2 τουρκικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν νέες υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, σε ύψη 4.500 και 18.000 πόδια αντίστοιχα.

Η Τουρκία, μετά την πρόκληση με την απόπειρα παρενόχλησης του ελικοπτερου που μετέφερε τον Πρωθυπουργο στο Φαρμακονήσι αυξάνει κατακόρυφα την προκλητικότητα στο Αιγαίο. Σύμφωνα με 2 νέες ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκαν χθες το μεσημέρι και φέρνει στη δημοσιότητα ο ιστότοπος armyvoice.gr, πλέον γκριζάρει όλο το ανατολικό Αιγαίο, από το Καστελλόριζο ως την Θασο απαγορεύοντας την πραγματοποίηση οποιασδήποτε στρατιωτικής άσκησης σε ελληνικά νησιά, γιατί είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη!

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει το Καστελόριζο, την Ρόδο, τη Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, την Λήνο, τη Λέσβο, τη Θάσο και άλλα μικρότερα νησιά, τα οποία η Άγκυρα θέτει διαρκώς αμφισβητήσεις.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι με βάση αυτά τα διεθνή κείμενα τα νησιά «Σαμοθράκη, Αη Στράτης, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Τήλος, Χάλκη, Καστελόριζο» το έδαφος τους και οι περιοχές τους (θαλάσσιες και εναέριες ζώνες) δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε οποιοδήποτε στρατιωτικό σενάριο είτε εκπαίδευσης είτε ασκήσεων.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ΑΝΤ1 το Ελληνικό Πεντάγωνο, όχι μόνο πετά στον κάλαθο των αχρήστων τον χαρτοπόλεμο χωρίς νομικό έρεισμα της Τουρκίας αλλά ανακοινώνει ότι  σε άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας σε μια περιοχή Νότια της Λήμνου ως την Λέσβο και από το Άγιο Ευστράτιο δυτικά μέχρι τα όρια του ελληνικού FIR ανατολικά, σύμφωνα με την σχετική ΝΟΤΑΜ που ήδη έχει εκδόσει και δεσμεύει αυτήν την περιοχή. 

ΝΔ: Η Άγκυρα επιδιώκει συνεχώς ελληνικές υποχωρήσεις

«Δυστυχώς, η απάντηση της Άγκυρας στο διάβημα για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του Πρωθυπουργού από τουρκικά μαχητικά ήρθε έμπρακτα και διεκδικητικά. Με μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και αλλεπάλληλες πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι «η συνέχιση της πρακτικής αυτής καθιστά σαφές ότι η Άγκυρα, όχι μόνο δεν επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά και επιδιώκει συνεχώς ελληνικές υποχωρήσεις. Και το μήνυμα αυτό η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να το κατανοήσει.Κάτω από αυτές τις συνθήκες εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει».