X

Ζάεφ και Μιτσκόφσκι τσακώθηκαν για την γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι της… Έδεσσας! (βίντεο)

Άγρια η κόντρα του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αιχμή την «μακεδονική γλώσσα».

Ant1news

Θέμα τηλεοπτικής μονομαχίας ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Βόρεια Μακεδονία, έγινε η γλώσσα, που ομιλείται...στην Έδεσσα. 

Ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, απέφυγε τα "παρατράγουδα" για τις "ουρές" της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά επανέλαβε ότι πέτυχε την αναγνώριση ταυτότητας και γλώσσας. 

«Μακεδονική γλώσσα και Μακεδόνες λάμπουν στην ταυτότητα του ΟΗΕ. Εκεί είμαστε εγγεγραμμένοι χωρίς κανένα αστερίσκο, χωρίς καμία υποσημείωση , χωρίς τίποτα. Τέλος, επιβεβαιώνεται η ταυτότητα όλων. Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων παντού στον κόσμο, στη διασπορά και στην πατρίδα», είπε ο κ. Ζάεφ. 

«Kύριε Ζάεφ, ντρέπεστε φοβάστε, δεν θέλετε να πείτε ότι οι «Μακεδόνες» στη Βόρεια Ελλάδα, στο τμήμα του Αιγαίου της «Μακεδονίας», μιλούν μακεδονικά, διότι με τη Συμφωνία τους διαγράψατε, κύριε Ζάεφ» ήταν η απάντηση του Χρίστιαν Μίτσκοφσκι. 

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συνέχισε λέγοντας πως «πολίτες στην Έδεσσα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, η Ελλάδα πρέπει να πει αν έχουν δικαίωμα σε άλλη γλώσσα, ποια γλώσσα μιλούν κλπ. Για αυτούς η ελληνική είναι η επίσημη γλώσσα. Σεβόμαστε τον νότιο γείτονά μας, σεβόμαστε τους συνταγματικούς του κανόνες και συνεπάγεται μια σύνεση στο ζήτημα».  

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, που έχει κάνει σημαία το αλυτρωτικό αφήγημα της ύπαρξης μειονότητας στην Ελλάδα, απέφυγε να απαντήσει αν ερχόμενος στην εξουσία θα ακυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών.