X

Η “απάντηση” Αποστολάκη στην Τουρκία και τα F-35

Το «καινούργιο αεροπλάνο της Ελλάδας» και ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας μας στις συμμαχικές δυνάμεις…

Ant1news

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή την πολυεθνική άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ 2019".

Ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε την τεράστια συμβολή και παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων με τα αεροσκάφη τους, που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας. Ταυτοχρόνως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς του μαχητικού πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ, F-35. 

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «είμαστε παρόντες να παρακολουθήσουμε την διασυμμαχικής άσκηση από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ προσκαλούμε συμμαχικά κράτη και κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Στην άσκηση έχουν λάβει μέρος 77 αεροσκάφη, ενώ ο βαθμός δυσκολίας χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα προχωρημένος με δύσκολα σενάρια, σε όλο τον εναέριο χώρο.

Πρόκειται για μια άσκηση με μεγάλη επιτυχία, αφού όλοι έχουν να κερδίσουν κάτι, καθώς προχωρά η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα οι καλές σχέσεις να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την Ειρήνη.

Το μήνυμα που περνάμε είναι ότι επιχειρούμε σε όλο τον εναέριο χώρο. Είναι ελληνικός και γι'αυτό ασκούμε το δικαίωμα μας χωρίς να πρέπει να ενοχλείται κανείς».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να απαντά σε κάθε δήλωση των Τούρκων σημειώνοντας πως: Εμείς, αυτό που κάνουμε, είναι ότι εξασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα δικαιώματα που μας δίνουν το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες και από εκεί και πέρα  ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

Ο κ. Αποστολάκης σχολίασε και τη δήλωση του αμερικανικού Πενταγώνου αναφορικά με τα stealth μαχητικά F-35 και την Ελλάδα, λέγοντας ότι «ξέρετε ότι εμείς εκτός από τα F-16 αναζητούμε το καινούριο αεροπλάνο της Ελλάδας.  Η δήλωση αυτή βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα εξετάσουμε όλες τις συνιστώσες».