X

Εισαγγελική πρόταση ενοχής για τους “πρωτοκλασάτους” της Siemens

Στην εισαγγελική πρόταση, αναλύεται ο ρόλος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και άλλων εμπλεκομένων, στη διακίνηση "μαύρου χρήματος" προς κρατικούς αξιωματούχους.

Ant1news

Ένα πολυδαίδαλο δίκτυο παράνομων πληρωμών είχε στήσει διεθνώς η Siemens για να χρηματίζει κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους με σκοπό να κερδίζει διαγωνισμούς μεγάλων έργων και προμηθειών τόνισε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην αγόρευσή της.

Μόνο για την υπογραφή της σύμβασης ψηφιοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997 οι μίζες που διακινήθηκαν υπολογίζονται σε 69 εκατομμυρίων ευρώ.

Πίσω από τις παράνομες πληρωμές του γερμανικού κολοσσού προς Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους η εισαγγελέας βλέπει τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ελληνικής Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος έχει διαφύγει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ασκούσε πλήρη έλεγχο και επόπτευε τη διακίνηση μιζών και συγκέντρωνε ο ίδιος χρήματα δωροδοκιών, που τα παρέδιδε ακόμα και σε βαλίτσες. Η εισαγγελέας επεσήμανε ότι ο ίδιος έχει καταθέσει πως έδινε χρήματα στα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής. Ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κρίνοντας πως δεν υπάρχει δεδικασμένο από τα γερμανικά δικαστήρια.

Η εισαγγελέας ζήτησε και την ενοχή του Χρήστου Καραβέλα για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Παράλληλα ζήτησε να κηρυχτούν ένοχοι ακόμα 9 κατηγορούμενοι, στελέχη της μητρικής και της ελληνικής SIEMENS αλλά και επιχειρηματίες και αθώοι άλλοι 5 εμπλεκόμενοι. Η αγόρευσή της για τους υπόλοιπους 48 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος θα συνεχιστεί την Τετάρτη.