X

Νέα κόντρα Καμμένου – Κοτζιά

Τι ζήτησε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ζητώντας προσφυγή στην Δικαιοσύνη. Οι αντιδράσεις των κομμάτων και η απάντηση Κοτζιά, τον οποίο κάλυψε το ΥΠΕΞ.

Ant1news

Νέος γύρος στην κόντρα  του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανήλθε στις καταγγελίες του και ζήτησε να παραιτηθούν και οι δυο από βουλευτές για να πάνε στα δικαστήρια.

«Ο Κοτζιάς συντόνιζε τους παράγοντες το υπουργείου Εξωτερικών για το διαγωνισμό για τις θεωρήσεις» υποστήριξε ο κ. Καμμένος. Όπως ανέφερε δε, «ο κ. Κοτζιάς γι’ αυτό ξηλώθηκε… Εγώ αυτή την υπόθεση ανέφερα στο υπουργικό συμβούλιο». Άφησε δε υπαινιγμούς και για εμπλοκή συγγενικών προσώπων του τέως υπουργού Εξωτερικών στην υπόθεση.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, σε δήλωση της αναφέρει «O κ. Καμμένος επανέλαβε σήμερα ότι ο κ. Κοτζιάς εμπλέκεται σε ένα οικονομικό σκάνδαλο ζητώντας μάλιστα να ανοίξουν οι λογαριασμοί του και των οικείων του. Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας δεν τον καλύπτει. Οι αλληλοκαταγγελίες αυτές δεν αφορούν βέβαια μόνον τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους, αλλά όλους τους πολίτες. Γι’ αυτό και ρωτάμε ευθέως τον πρωθυπουργό: Τι ακριβώς γνωρίζει για την υπόθεση με τις βίζες του υπουργείου Εξωτερικών και αδειάζει τον κ. Κοτζιά; Και κυρίως: Θα δώσει εντολή να αρθεί η ασυλία όλων των εμπλεκομένων για να μάθουμε επιτέλους τι συνέβη;».


Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ζήτησε «να αρθούν οι ασυλίες και να μάθει ο ελληνικός λαός αν ο Καμμένος είναι συκοφάντης ή αν ο Κοτζιάς χρηματίσθηκε», ενώ σχολιάζοντας την κόντρα Καμμένου – Κοτζιά, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε, «το ότι θα καταλήξουν στα δικαστήρια, ενώ ήταν δίπλα – δίπλα στα υπουργικά έδρανα, δείχνει πόσο συγκολλητική ουσία ήταν η εξουσία».

Η απάντηση Κοτζιά και η 'κάλυψη" του ΥΠΕΞ

«H ΝΔ στηρίζει τις γελοιότητες του εθνικού συκοφάντη με εξίσου γελοιότητα. Ζητά άρση ασυλίας μου χωρίς να υπάρχει καν δίωξη σε βάρος μου. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Τι τους ενώνει; το μίσος ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, η εχθρότητα στην αλήθεια, η αντιπάθεια σε εξωτερική πολιτική μας», αναφέρει ο Νίκος Κοτζιάς σε απάντηση του στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Μεγ. Δευτέρας, το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του και σε συνέχεια των απαντήσεων που δόθηκαν κατά τη διάρκεια σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, αλλά και ειδικότερα για τα όσα υποστήριξε ο κ. Καμμένος σήμερα, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  • Όλα τα έγγραφα του διαγωνισμού, και φυσικά οι υπογραφείσες συμβάσεις, ευρίσκονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχουν δε πολλαπλώς διαβιβαστεί τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για τον κατ’ αρμοδιότητα έλεγχό τους. Ουδέποτε ο τ. Υπουργός, κ. Κοτζιάς, έδωσε εντολή να καταστραφούν τα έγγραφα που αφορούν τον εν θέματι διαγωνισμό. Τούτο δε είναι και αυταπόδεικτο καθότι κατά την ανωτέρω συζήτηση όλα τα απαιτούμενα με την επερώτηση σχετικά έγγραφα τέθηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Κατρούγκαλο, στη διάθεση των επερωτώντων.
  • Οι συμβάσεις υπεργολαβίας κατατέθηκαν στη Βουλή έτσι ακριβώς όπως προωθήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η ανάδοχη εταιρεία στο σχετικό διαβιβαστικό της, τα συμφωνηθέντα ποσά απαλείφθηκαν για λόγους εμπιστευτικότητας/απορρήτου, όπως προβλέπεται στη σύμβαση.
  • Το μεγαλύτερο τμήμα της αναγνωσθείσας στη Βουλή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας φαίνεται να προέρχεται από προσωπικές διευθύνσεις, στις οποίες αυτονόητα ουδείς υπάλληλος του Υπουργείου, πέραν των χρηστών του, δύναται να έχει πρόσβαση.
  • Επιπλέον, τονίζεται ότι ο κ. Νικητάκος, ουδέποτε υπήρξε σύμβουλος του τ. Υπουργού, κ. Κοτζιά. 
  • Τα μέλη των Επιτροπών τα ονόματα των οποίων αναφέρθηκαν στη Βουλή δεν έτυχαν τιμωρητικής μεταχείρισης από τον τ. Υπουργό των Εξωτερικών, κ. Κοτζιά. Ενδεικτικά, ο ένας υπάλληλος του οποίου το όνομα αναφέρθηκε μετατέθηκε στο Τόκυο κατόπιν δικού του αιτήματος προς την υπηρεσία, το οποίο και ικανοποιήθηκε. 
  • Τέλος, σημειώνεται ότι ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε και διεξήχθη σύμφωνα με την ειδικές προβλέψεις του άρθρου 20 του ν. 4315/2014 (ΦΕΚ Α΄269/24.12.2014), καθώς και ότι το σύνολο των χωρών της Ευρώπης χρησιμοποιούν εξωτερικό πάροχο.

ΑΝΕΛ: στις Δημοκρατίες ταιριάζει το λευκό της αλήθειας και όχι το σκοταδιστικό μαύρο

Ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση:

Στις Δημοκρατίες ταιριάζει το λευκό της αλήθειας και όχι το σκοταδιστικό μαύρο.

Ευχόμαστε οι μαυρισμένες με μαρκαδόρο αμοιβές των υπεργολάβων, καθώς και η παντελής απουσία στην προσκομισθείσα από το ΥΠΕΞ στη Βουλή σύμβαση υπεργολαβίας του παραρτήματος για τις υπηρεσίες, που θα προσέφεραν οι υπεργολάβοι, να μην συμβολίζει ούτε μαυρισμένες διαδρομές χρημάτων, ούτε την παντελή απουσία ελέγχου αυτών.

Ας μην λησμονούμε, ότι η Επίκαιρη  Επερώτηση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έγινε, για να διαλευκανθεί μία υπόθεση εξαιρετικού Δημοσίου ενδιαφέροντος σε σχέση με το καθεστώς έκδοσης των visa επί Υπουργίας  Ν. Κοτζιά.

Ωστόσο, είπαμε. Στις Δημοκρατίες ταιριάζει το λευκό της αλήθειας και όχι το σκοταδιστικό μαύρο.