X

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις Πολάκη για τον Κυμπουρόπουλο

Αμετανόητος ο αναπλ. Υπουργός Υγείας παρά τις σφοδρές αντιδράσεις. «Καρφιά» και από τον Ευ. Τσακαλώτο. Τι απαντά ο Παύλος Πολάκης. «Πυρά» από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Επιμένει στην εκδοχή της πολιτικής κριτικής ο Παύλος Πολάκης παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα σχόλιά του για τον Στέλιο Kυμπουρόπουλο.

Σε ανάρτηση του στο facebook χρησιμοποίησε μία φωτογραφία για να εξηγήσει ότι δεν επιτέθηκε προσβλητικά σε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες αλλά στο νεοφιλελεύθερο τρόπο σκέψης του.

«Τα κουτιά που πατάνε τα παιδιά είναι τα μόρια ,τα επιδόματα ,οι ειδικές ρυθμίσεις που θέλουν να καταργήσουν οι οπαδοί του κοινωνικού δαρβινισμού-αυτοματισμού-Νεοφιλελευθερισμού», έγραψε μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο κ. Πολάκης.

 

Ωστόσο, με αφορμή τις εσωκομματικές αντιδράσεις ο Παύλος Πολάκης σε νέα του ανάρτηση στο Facebook, η οποία συνοδεύεται από παλιές φωτογραφίες, δηλώνει «Μην περιμένετε από εμένα να μαλώσω δημόσια με συντρόφους και συναγωνιστές .Ο εχθρός είναι απέναντι».

 

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μιλώντας στο Open TV, παραδέχτηκε ότι η επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας τον πείραξε προσωπικά, ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον κ. Πολάκη και να μιλήσει μαζί του. «Θα τον έβαζα κάτω θα καθόμουν να κάνω διάλογο να δω τι θέλει να πει. Η προσωπική επαφή, λόγω και ειδικότητας ανοίγει πόρτες. Θα τον άκουγα τι έχει να πει. Ήθελα να ακούσω τι έχει να πει και τι έχει να δώσει κάτω από την πολιτική του στάση. Να το βάλει ως πολιτικό ζήτημα. Να μην κάνει μια απλή κάλυψη και να συνεχίσει», είπε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Παίρνουν αποστάσεις από τον Πολάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ βράζει, όλο και περισσότερα στελέχη και υπουργοί παίρνουν αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη που κατά την άποψή τους θόλωσε το πολιτικό στίγμα του πρωθυπουργού σε μία εποχή που όπως σημειώνουν είχε στριμώξει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, η Εύη Καρακώστα, έκανε λόγο για λάθος του Παύλου Πολάκη, στρέφοντας ωστόσο τα πυρά της και κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Θέση στην τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλου, πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ορίων στον δημόσιο διάλογο. «Η παρέμβαση του κ. Πολάκη θεωρώ ότι είναι φυσικό επακόλουθο ενός δημοσίου λόγου χωρίς κόκκινες γραμμές, θιασώτες του οποίου υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Και εγώ αρκετές φορές έχω παραφερθεί στη Βουλή ακόμα και σε άτομα της αντιπολίτευσης που σέβομαι - δεν τους ονομάζω για να μην τους εκθέσω!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αυτή είναι η λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά πρέπει να υπάρχουν όρια» σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει: «Η δήλωση του κ. Κυμπουρόπουλου και εμένα μου φάνηκε υπερβολικά νεοφιλελεύθερη. Οι άνθρωποι με αναπηρία χρειάζονται στήριξη για να είναι σε θέση να έχουν τις ίδιες δυνατότητες που έχουν οι άλλοι πολίτες. Με αυτή την έννοια η στήριξη δεν αποτελεί ούτε δώρα ούτε εύνοια. Και είμαι περήφανος που η δική μας κυβέρνηση πράττει με βάση αυτή την αρχή. Από εκεί και πέρα οι αριστεροί και αριστερές σέβονται και στηρίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία όπως και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε είναι δεξιοί, είτε κεντρώοι, είτε αριστεροί».

 

Νωρίτερα, o Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ έκανε λόγο για «ατυχή δήλωση» εκ μέρους του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κατηγορώντας παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία ότι, προκαλεί «επικοινωνιακό θόρυβο» για να «αλλάξει το πολιτικό κλίμα».

«Ήταν μια ατυχής δήλωση, αυτό είναι προφανές. Κυρίως ήταν μια αχρείαστη δήλωση που έδωσε τη δυνατότητα, κατά την άποψή μου, σε μια περίοδο που φαινόταν η ΝΔ να είναι στριμωγμένη επικοινωνιακά για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής της ατζέντας, της έδωσε τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό θόρυβο, να απειλεί με κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και λίγο να αλλάξει το πολιτικό κλίμα«, δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός στην ΕΡΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπαλάφα στον ΑΝΤ1, ο οποίος λίγες ώρες αφού ο Παύλος Πολάκης ανασκεύασε, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκμεταλλεύτηκε την αστοχία. Από την πλευρά του, ο βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, είπε πως «κακώς μίλησε ο Παύλος Πολάκης» για την ιστορία του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, «δεν είχε κανένα λόγο να ανοίξει αυτό το ζήτημα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε καμία δουλειά να μπει σε αυτό το διάλογο».

Πάντως, ο Γιώργος Κυρίτσης στηρίζει τον κ. Πολάκη παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης έγραψε στο Twitter ότι «ο Πολάκης έχει δίκιο, ο Κυμπουρόπουλος και ο Μητσοτάκης άδικο», ενώ μιλώντας σήμερα στο ΘΕΜΑ 104,6 είπε πως «όταν κάποιος εκτίθεται στον πολιτικό στίβο είναι αυτομάτως ανοιχτός και στην πολιτική κριτική» υποστηρίζοντας ότι «εδώ δεν υπάρχει κάτι υβριστικό».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο Πρόεδρος της Νέας ΔημοκρατίαςΚυριάκος Μητσοτάκης, από τον Ασπρόπυργο όπου βρέθηκε το μεσημέρι, δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας, χθες, επέλεξε να ταυτιστεί απόλυτα με τον κ. Πολάκη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας σήμερα ο οποίος να μην αντιλαμβάνεται ότι Πολάκης ίσον Τσίπρας και Τσίπρας ίσον Πολάκης. Φαντάζομαι ότι ο κ. Τσίπρας σήμερα θα αισθάνεται πάρα πολύ μόνος του με την επιλογή του, ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα». 

«Έχουν περάσει τρεις μέρες, και ο κ. Πολάκης δεν έχει αισθανθεί καν την ανάγκη να ζητήσει μια συγγνώμη για την αήθη επίθεσή του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Και ο κ. Τσίπρας τον καλύπτει απόλυτα και συνειδητά, παρά τις αντιδράσεις της κοινωνίας και των στελεχών του κόμματός του. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο κ. Πολάκης είναι ο καθρέφτης του κ. Τσίπρα. Είναι η αντανάκλαση του πολιτικού του ήθους», αναφέρει σε σημερινή της δήλωση η  Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε «σοκαριστικό» ότι ο Πρωθυπουργός «αγκάλιασε» τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας μετατρέποντας την πρόταση μομφής σε βάρος του σε ψήφο εμπιστοσύνης σε όλη την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε στο OPEN, ότι «πρόκειται για μεγάλο αυτογκόλ του κ. Τσίπρα που πήρε πάνω του την ιστορία Πολάκη. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η αναλγησία και η σκληρή ταύτιση με αυτούς οι οποίοι θέλουν να υβρίζουν ΑΜΕΑ, είναι υπέρτερη στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι η ανθρωπιά και μια συγγνώμη. Έρχεται όμως η ώρα των εκλογών και η ελληνική κοινωνία θα τον κρίνει».