X

Αυστηρό μήνυμα Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι Βρυξέλλες, μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι, που στέλνει μήνυμα αυτοσυγκράτησης στην Τουρκία.

Ant1news

Μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η Άγκυρα στα ανοιχτά της Πάφου.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Κομισιόν εκφράζει τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

«Τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα  τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό πλαίσιο, συνεχίζει, «καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια», σημείωσε και διεμήνυσε ότι, ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα δέσμευσε από χθες περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής»).

Παρά το ότι οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο πριν από την έλευση του καλοκαιριού, με την απόφαση της ενεργοποίησης του «Πορθητή» περίπου 60χλμ δυτικά από την Πάφο, αναδεικνύει την ατζέντα και την αποφασιστικότητά της να θεμελιώσει τις απόψεις την στην περιοχή από τον 28ο εως τον 32ο μεσημβρινό, δηλαδή από τα νότια της Ρόδου μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου. Με άλλα λόγια, οι γεωτρήσεις που θα γίνουν εντός της κυπριακής υφαλοκρυπίδας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας.