X

“Τρικυμία” στην κυπριακή ΑΟΖ: σκληρή απάντηση της Τουρκίας στις ΗΠΑ

«Δεν ιδρώνει το αυτί» του Σουλτάνου, που ζητά στήριξη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες γεωτρήσεις! Τι απαντά στο State Department η Άγκυρα. «Επί ποδός» η Λευκωσία.

Ant1news

Σκληρή απάντηση στο αμερικανικό Υπ. Εξωτερικών από την Άγκυρα, η οποία «σήκωσε το γάντι» και κάλεσε «τρίτες χώρες», όπως αναφέρει, να μην εμπλέκονται στις υποθέσεις της.

Η Τουρκία απαντά τις ΗΠΑ ότι η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα» και καλεί την Ουάσιγκτον να μην ανακατευτεί. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «η Τουρκία το 2004 έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα»

Η Άγκυρα αναφέρει πως «από την ημερομηνία αυτή δεν ισχύουν οι συμφωνίες για την ΑΟΖ, τις οποίες έχει κάνει η ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις γειτονικές χώρες και δεν έχουν ισχύ και για τους Τουρκοκύπριους. Παράλληλα έχει αναφερθεί πως μια συμφωνία παραβιάζει και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας και αυτό το έχουμε αναφέρει στη διεθνή κοινότητα. Επίσης η Τουρκία έχει αναγγείλει την υφαλοκρηπίδας της στη διεθνή κοινότητα και την έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη».

Μάλιστα, απαντώντας στις «νουθεσίες» του Τραμπ, ο Ερντογάν απαντά ότι «όταν επικρατούν οι συνθήκες αυτές είναι απαράδεκτο τρίτες χώρες να παριστάνουν τα διεθνή δικαστήρια και α προσπαθούν να καθορίσουν το σημείο που θα διασχίζουν τα θαλάσσια σύνορα. Στα πλαίσια αυτά το κάλεσμα των ΗΠΑ δεν είναι αποδεκτό στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δημιουργική η στάση του, καθώς κάνουν κάλεσμα στην Τουρκία για περιοχή την οποία η ελληνοκύπριου δηλώνουν πως έχουν δικαιώματα ενώ δεν υπάρχει συμφωνία καθορισμού περιοχών. Τα ερευνητικά πλοία μας και τα γεωτρύπανα μας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις έρευνες τους στις περιοχές που έχει δώσει η κυβέρνηση μας το 2009 και το 2012 στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.

Με τον ίδιο τρόπο όσο οι ελληνοκύπριοι δεν εντάσσουν τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι , στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για τις πηγές των υδρογονανθράκων και δεν τερματίσουν τις μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων, τόσο η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της».

Παράλληλα, προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι "η Τουρκία αναμένει από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τα δικαιώματά του στην ανατολική Μεσόγειο".

 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του πριν την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ για τον "Μεσογειακό Διάλογο", δήλωσε ότι «η ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο περνούν μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ιστορικών πραγματικοτήτων. Η Τουρκία με αυτή την αντίληψη θα συνεχίσει πάντοτε με τον πιο έντονο τρόπο να στηρίζει τόσο τα δικά της νόμιμα δικαιώματα όσον και των Τουρκοκύπριων», είπε.

Αναφερόμενος γενικότερα στην ανάγκη για σταθερότητα και ειρήνη στην Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι κρίσεις στην Μεσόγειο επηρεάζουν την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματά μας δεν θα τα λύσουν άλλοι, εδώ μπορούμε εμείς να τα λύσουμε καλύτερα από άλλους».

"Πυρά" των ΗΠΑ κατά της Άγκυρας

Νωρίτερα, ως προκλητικό βήμα χαρακτηρίζε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις για γεωτρήσεις στην περιοχή.  Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ 72 ώρες μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάννον αρμοδίου για θέματα Ενέργειας  να αποφευχθεί κάθε κίνηση που συμβάλλει στην αύξηση της έντασης στην περιοχή επανήλθε  και ύστερα από σχετική ερώτηση του ΑΝΤ1 με ανακοίνωση της εκπροσώπου, Μόργκαν Ορτάγκους κάλεσε σε πιο σκληρό τόνο την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αξιώνει ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση».

Συστάσεις των Βρυξελλών

Εν τω μεταξύ, την ξεκάθαρη θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν. 

«Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκύριακο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ», είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να «δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια». Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απάντηση» της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες» καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι «διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

Η στάση Ελλάδας και Κύπρου

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Νews247, τλόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν είναι διατεθειμένη και να παραχωρήσει τίποτα. Λειτουργεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία προειδοποιεί την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την ευαρέσκεια του και συμπλήρωσε ότι ανάλογα έχει τοποθετηθεί η ΕΕ, αλλά και πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Όπως παρατήρησε ο κ. Χριστοδουλίδης, η κυπριακή πλευρά περίμενε αυτές τις προκλήσεις και είχε προετοιμάσει έγκαιρα τις αντιδράσεις της. Ήδη από τον Μάρτιο του 2018 είχε καταφέρει να περάσει σε κείμενο της ΕΕ την καταδίκη ενδεχόμενων ανάλογων ενεργειών, που τώρα η Τουρκία τις έκανε πράξη. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί την στρατικοποίηση αυτής της διένεξης, όπως ίσως επιθυμούσε η Τουρκία. Ο προσανατολισμός της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρος και επιθυμεί να λύσει το θέμα εκεί που έχει το πλεονέκτημα βάσει και του διεθνούς δικαίου. Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρος, ξεκαθάρισε ότι θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης όλων όσων συμμετέχουν στις τουρκικές επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.