X

“Ομοβροντία” κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ

Επιμένει στην προσφιλή της τακτική η Άγκυρα, που συντηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ant1news

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή, η Τουρκία εξακολουθεί να ρίχνει “λάδι στη φωτιά” της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφασισμένη να προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, επιδιώκοντας de facto “γκριζάρισμα” των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, με επικεφαλής τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή, Νικ Λαριγκάκης.

 

Σημείωσε ότι η Τουρκία παραβιάζει τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου, το οποίο πρέπει να αντιληφθεί πως τη δεσμεύει ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική Συνθήκη, διότι αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών και παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι όλων.

«Η Τουρκία έχει απέναντί της και τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος και της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας η καταδίκη είναι ομόφωνη διεθνώς. Υπενθύμισε ότι, εκτός από την Ελλάδα, είναι σημαντικό ότι έχει αντιδράσει η ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «είναι ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση να αγωνιστούμε γι’ αυτήν τη στάση της Τουρκίας έχοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπερασπιζόμαστε μόνο την Κύπρο αλλά τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ και κυρίως την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα».

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νικ Λαριγκάκης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πάντα βρίσκονται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου και δίνουν τον δικό τους αγώνα για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Μάλιστα, υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και στάθηκε ιδιαίτερα στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με σκοπό την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ σε οικονομικό αλλά και αμυντικό επίπεδο.

 

Την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κατήγγειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας.

Διευκρίνισε ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός διεθνούς δικαίου, θα επιτείνει περαιτέρω την απομόνωσή της. Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου και να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Η Ελλάδα είναι θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν δύσκολο γείτονα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα προσπαθεί πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία να αντιμετωπίσει τις προκλητικές ενέργειες της. Επίσης, τόνισε πως γίνονται προσπάθειες εξομάλυνσης και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντηση με την τουρκική πλευρά για τον καθορισμό δράσεων στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το σημείο να αναφερθώ, στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μία απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές. Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει αύριο στο Σίμπιου της Ρουμανίας. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τον Τύπο, για τα θέματα της Συνόδου.