X

Στη Σύνοδο Κορυφής οι προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τη Σύνοδο, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ant1news

Της Μαρίας Αρώνη 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει αύριο στο Σίμπιου της Ρουμανίας. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τον Τύπο, για τα θέματα της Συνόδου. 

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τη Σύνοδο, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σε συνέχεια απόφασης των εκπροσώπων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες). 

“Το Σάββατο η Φ. Μογκερίνι εξέδωσε δήλωση για το θέμα και να μην σας εκπλήσσει ότι το γραφείο του Προέδρου Τουσκ και ο ίδιος ο Πρόεδρος Τουσκ  ενεπλάκησαν στη συγγραφή και προετοιμασία της ανακοίνωσης”, τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.  

Σημειώνεται ότι η 9η Μαΐου που θα διεξαχθεί η Σύνοδος στο Σίμπιου είναι η “ημέρα της Ευρώπης”, κάτι το οποίο έχει έναν έντονο συμβολισμό ενότητας, αλλά ταυτόχρονα συμπίπτει με την επέτειο των 15 ετών από τη μεγάλη διεύρυνση του 2004.  Η Σύνοδος του Σίμπιου αναμένεται να υιοθετήσει τη διακήρυξη για τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, καθώς και ένα μήνυμα ενότητας των “27”.