X

Με “μόνιμη αναταραχή” σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ απειλεί ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν υποχωρεί. Ομόφωνη καταδίκη από την Κύπρο. Ανοικτό μέτωπο και με τις ΗΠΑ για την Τουρκία.

Ant1news

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του γεύματος που διοργανώθηκε στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για τους πρεσβευτές, καθώς όπως τόνισε για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. 

"Η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος)", τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας στους πρεσβευτές, σύμφωνα με το sigmalive.gr. 

Ο Τούρκος  Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα στην περιοχή και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν το γεγονός. "Όπως όλα τα προβλήματα, θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα με αμοιβαίες συνομιλίες, διάλογο και συνεργασία", πρόσθεσε. 

Πριν από λίγες ημέρες η Άγκυρα πέρασε από τις απειλές στην πράξη με την κίνηση της να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αρχίζοντας από ένα στόχο στα νοτιοδυτικά περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Μεγαλονήσου.

Πάντως, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, που συνεδρίασε σήμερα υπό την Προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις, "καταδίκασε ομόφωνα την κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της  Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, και όλες τις άλλες παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ".

Τι είπε ο Ερντογάν για F-35 και ΕΕ

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν  αναφέρθηκε ακόμη και στην συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, μετά και την πρόθεση των ΗΠΑ να την θέσουν "εκτός", τονίζοντας πως "είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλα μέλη να μας αδικούν. Δεν μπορείτε να είσαι μέλος του NATO, στρατηγικός εταίρος και να έχει κυρώσεις. Αυτό δεν είναι κατανοητό".

Αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι "η ένταξή μας στην ΕΕ  αποτελεί εξ αρχής στρατηγική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αλλά η ΕΕ προσπαθεί να μας ξεγελάσει".

Τσελίκ… εκτός ορίων: ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974!

Η Άγκυρα, πάντως, παρά τον ορυμαγδό «πυρών» που δέχεται από ΗΠΑ και ΕΕ κλιμακώνει την προκλητική ρητορική της.

Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αποτελούν δεύτερη εισβολή στην Κύπρο οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.