X

Παυλόπουλος - Σι Τζιπίνγκ: Επί τάπητος οικονομικές σχέσεις και Κυπριακή ΑΟΖ

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Κινέζος Πρόεδρος στον Προκόπη Παυλόπουλο στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο. Ποια θέματα συζητήθηκαν.

Ant1news

Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ είχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Ο Κινέζος Πρόεδρος υποδέχθηκε στην είσοδο του Μεγάρου του Λαού τον κ. Παυλόπουλο και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς της Κίνας, ενώ δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μέγαρο του Λαού, υποδέχθηκαν τους δύο άνδρες κρατώντας στα χέρια σημαίες της Ελλάδας και της Κίνας. 

Οι δύο άνδρες, κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πορεία τους. Ο κ. Παυλόπουλος έθεσε στον Κινέζο ομόλογό του τα εθνικά θέματα, για τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζιπίνγκ εξέφρασε τη στήριξή του. Επίσης, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του Διαλόγου των Πολιτισμών. 

Ο κ. Παυλόπουλος μετά την συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρος δήλωσε: «Οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον φίλο κ. ΧΙ Jinping, μου έδωσαν την δυνατότητα να εκθέσω τις θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Κίνα, αλλά και με τις σχέσεις της Κίνας γενικότερα. Γιατί εμείς οι Έλληνες, όπως εξήγησα στον Κινέζο Πρόεδρο, βλέπουμε την Ελλάδα ως μέρος της Διεθνούς Κοινότητας, ως Εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα. Κατέστησα σαφές ότι επιδιώκουμε τις καλύτερες  κατά το δυνατόν σχέσεις με την Κίνα, πάντοτε όμως με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό για τις ίδιες σχέσεις.  

 

Είναι προς όφελος, και της Κίνας και της Δύσης και της Ευρώπης να συνεργασθούν πάνω  σ΄αυτή την κατεύθυνση, γιατί αυτή η οικονομική συνεργασία θα είναι η βάση για μια ευρύτερη συνεργασία και συνδημιουργία σε διεθνές επίπεδο, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη όλοι. Εξήγησα επίσης ότι βάση αυτής της συνεργασίας μπορεί και πρέπει να είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών. Είναι λάθος, όπως τόνισα - το έχω πει επανειλημμένα, το τόνισα για μια ακόμη φορά-  να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύγκρουση Πολιτισμών. Όλως αντιθέτως, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, την οποία εμείς ο Έλληνες θέλουμε να αποκαταστήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε. Και το καλύτερο μέσο φυσικά είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών. Μέσα απ΄ αυτό τον Διάλογο των Πολιτισμών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν, από εκείνα τα οποία μας χωρίζουν. 

Επιπλέον εξέθεσα στον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον κύριο XI Jinping,  ότι εμείς οι Έλληνες, επειδή ακριβώς αισθανόμασθε ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας και βεβαίως ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι΄αυτό και τα εθνικά μας θέματα ακόμη τα θέτουμε πάνω σε αυτή τη βάση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, εξήγησα ότι η λύση του Κυπριακού με βάση το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου, όπως επίσης η υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου –που είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην ουσία συνιστούν επιταγές σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και νομίζω, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση, ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της Κίνας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν μάλιστα αυτή την ώρα έχουμε την κατανόηση και από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ και από πλευράς ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»