X

Τσίπρας: εξετάζουμε αύξηση της εθνικής σύνταξης το 2020

Νέα μέτρα ελαφρύνσεων και στήριξης των αδυνάμων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε την ψήφο στη ΝΔ «εντολή κατάργησης των θετικών μέτρων».

Ant1news

Υπάρχει η σκέψη στην Κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ενδεικτικά πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%.

Σε ερώτηση για την υπόθεση Κουφοντίνα, είπε ότι είναι αποκλειστικά θέμα της Δικαιοσύνης και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι, μη έχοντας να πει κάτι ουσιαστικό στα ζητήματα της οικονομίας, θέλει να στρέψει την ατζέντα σε ζητήματα που προφανώς απασχολούν τους πολίτες, όπως τα ζητήματα της ασφάλειας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν κατέχουν την απόλυτη ευαισθησία στα ζητήματα αυτά στη Ν.Δ, λέγοντας πως «η ασφάλεια των πολιτών είναι ένα λαϊκό αίτημα και δεν το υπηρετούν μονάχα αυτοί που είναι συντηρητικοί, γιατί κι εμείς που είμαστε προοδευτικοί θέλουμε την ασφάλεια των πολιτών».

Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους φιλελεύθερους πολίτες, ανεξάρτητα σε ποιον χώρο ανήκουν, και είπε πως η Κυβέρνηση του απέδειξε γενναιότητα και θάρρος να πάρει τολμηρές αποφάσεις στα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων (νόμος για ιθαγένεια παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου).

Σε ερώτηση αν είναι διχαστικό το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για «την Ελλάδα των πολλών» ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά και σημείωσε: «Όταν μιλώ για τους πολλούς μιλάω για την Ελλάδα του 99%. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε, δεν θέλουμε να διχάσουμε. Η πολιτική για τους λίγους θέλει να διχάσει. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία σε ένα στόχο: Οι θυσίες να μην πάνε χαμένες. Δεν κάνω διαχωρισμούς».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε με τις περιοδείες ανά την Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες “ξανάνιωσε”, γιατί, όπως είπε, η επαφή με τον κόσμο είναι η ζωή για τον πολιτικό και η αγάπη του κόσμου του έχει δώσει πολύ μεγάλη δύναμη.

 

Απευθυνόμενος στον «δημοκρατικό λαό της Κρήτης», ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τη συμμετοχή του κόσμου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου λέγοντας ότι «η συγκλονιστική παρουσία του είναι βγαλμένη από άλλες δεκαετίες και θυμίζει τη δεκαετία του ’80». «Σήμερα εσείς δίνετε το μήνυμα: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου και του ΔΝΤ», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιοι βιάστηκαν να λογαριάσουν χωρίς τον ξενοδόχο και να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Σήμερα μπορώ να σας κοιτώ στα μάτια και να σας πω: Χάρη στη δική σας στήριξη και εμπιστοσύνη, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να τη βγάλουμε σε ξέφωτο και να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία», είπε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι ο δρόμος ήταν δύσκολος, ότι «τα βάλαμε με θεριά ανήμερα, με την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία αλλά και με την εγχώρια ολιγαρχία» που ήθελαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον ελληνικό λαό που σήκωσε κεφάλι, όπως είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και την Παιδεία.

 

Σημείωσε ότι «η Αριστερά που δεν δείλιασε να μπει στη μάχη και να αναλάβει ευθύνες, όλα αυτά τα χρόνια έγινε ένα με τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που έδωσε πνοή στις μεγάλες μάχες της δημοκρατικής παράταξης στο τόπο μας». Έγινε ένα, είπε, με τον κόσμο που στήριξε την αλλαγή το ’81, «με τον κόσμο που δε μπόρεσε να χωνέψει και να ακολουθήσει τη συντηρητική στροφή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αργότερα», «με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που δε μπορούν να γίνουν παρακολούθημα και δεκανίκι της δεξιάς και μάλιστα της ακραίας δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μόνιμα μέτρα που έφερε η Κυβέρνηση –«και όχι παροχές και δωράκια» - που, όπως είπε, θα διευρυνθούν όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα (13η σύνταξη, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα , μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο). Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «αυτά τα μέτρα θα εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο, γιατί αυτά τα μέτρα στήριξης είναι σχεδιασμένα στη βάση των δεδομένων που έχουμε σήμερα, όμως, η διαρκής βελτίωση των οικονομικών της χώρας, η οποία αποδείχθηκε κανόνας την τελευταία τριετία, θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερα». Τόνισε ότι «αυτό σημαίνει ότι σταδιακά την επόμενη τετραετία θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες πληγές και τις απώλειες τόσο των συνταξιούχων όσο όμως και των εργαζομένων, στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα».

Επιτιθέμενος στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι το μόνο που εγγυώνται είναι «το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την 7ημερη εργασία, την επιστροφή στο 1 προς 5 στο Δημόσιο και τη φορολογία 9% από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες».

Κάλεσε όλους να εγγυηθούν με την ψήφο τους την Κυριακή τις θυσίες του ελληνικού λαού, «όσα πετύχαμε μαζί». Ειδικότερα, κάλεσε τους συνταξιούχους να εγγυηθούν τη 13η σύνταξη τους αλλά και την αύξηση στην εθνική σύνταξη, που θα έρθει τα επόμενα χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η πορεία. Κάλεσε τους αγρότες να εγγυηθούν το αφορολόγητο και τη μείωση των εισφορών τους, τους έμπορους και καταστηματάρχες να εγγυηθούν τη μείωση του ΦΠΑ, τους εργαζόμενους να εγγυηθούν το 8ωρο, την ασφάλιση τους, τα δικαιώματα τους, τα επιδόματα που αντιστοιχούν στην εργασία τους και, τέλος, τους νέους και νέες να εγγυηθούν την αξία των πτυχίων τους, για το μισθό τους, για την προοπτική να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.