X

Θεοδωρικάκος: Με αυτοπρόσωπη παρουσία η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Πότε θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και με ποιον τρόπο. Η βάση συμφωνίας για την ψήφο τους. Πότε πάει η διάταξη στην Επιτροπή Αναθεώρησης.

Ant1news

Στα χέρια της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος θα δοθεί την Παρασκευή το προσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη διακομματική επιτροπή.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ενημερωθεί τα κόμματα ενόψει συζήτησης στην Επιτροπή του επίμαχου άρθρου 54 που αφορά στο εκλογικό σύστημα.

«Πρέπει η συνταγματική πρόταση να είναι αρκετά ευρύχωρη ώστε να μπορεί ο κοινός νομοθέτης να θέτει ζητήματα και κυρίως για τους όρους περιορισμού και διευκόλυνσης της ψήφους», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και επανέλαβε πως το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της  συνταγματικής αναθεώρησης.

Θεοδοωρικάκος: τίμιος συμβιβασμός

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών. Στις δηλώσεις που έκανε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Τάκης Θεοδωρικάκος εκτίμησε ότι υπάρχει βάση συμφωνίας από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Για την επιστολική ψήφο είπε ότι δεν  ήταν δυνατό να βρεθεί η πλειοψηφία των 200 εδρών, καθώς συμφωνούσαν μόνο η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, και η Ελληνική Λύση. Άρα οι ψηφοφόροι που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου πρέπει να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία  στα εκλογικά τμήματα. «Κάναμε αυτό το συμβιβασμό», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Όσον αφορά στο χρόνο που θα γίνονται οι εκλογές στο εξωτερικό διευκρίνισε ότι αυτό σχετίζεται με το που και σε ποια ασκούν το δικαίωμα τους ώστε να διευκολύνονται. Κατά την εκτίμηση του, πάντως οι απόδημοι θα ψηφίζουν πριν την Κυριακή των εκλογών  στην Ελλάδα.

Χαρακτήρισε τίμιο συμβιβασμό τη συμφωνία για τα 35 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα και το συνδυασμό με την παρουσία τους δύο χρόνια στη χώρα μέσα σε αυτή την 35ετία.

Σχετικά με τον αριθμό των ψηφοφόρων του εξωτερικού, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα ξέρουμε μόλις γίνουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Για την κατανομή των εκλογικών τμημάτων τόνισε ότι θα γίνει με βάση τις ανάγκες και τον αριθμό των ψηφοφόρων.

Απέφυγε, τέλος, να σχολιάσει την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ισοτιμία της ψήφου, λέγοντας απλώς ότι υπήρξε ενδελεχής, αναλυτικός και συνθετικός διάλογος. «Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, η δουλειά μας δεν είναι να κριτικάρουμε ο ένας τον άλλον, αλλά ολοκληρώσουμε τη δουλειά» σημείωσε.