X

Τσαβούσογλου: υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αμφισβητούμενη κυριότητα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι για να γίνει ο αγωγός Eastmed, θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Τουρκίας. Αυστηρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.

Ant1news

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνέχισε την τακτική των προκλήσεων, υποστηρίζοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που η κυριαρχία τους δεν έχει καθοριστεί ούτε από τη συνθήκη της Λωζάνης, ούτε από τη συνθήκη του 1948 και η κάθε πλευρά, Ελλάδα και Τουρκία, υποστηρίζουν ότι είναι δικά της.

«Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές, για να μην έχουμε και πάλι κάποια κρίση όπως στα Ίμια», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στον αγωγό Eastmed, επανέλαβε πως θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Τουρκίας.  «Πρέπει να πάρουν την άδειά μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο», τόνισε.

Αυστηρή απάντηση του ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις νέες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, επεσήμανε ότι, «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».