X

Γεωργούλης – Κορογιαννάκης: Πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση για βιασμό στο Βέλγιο

Ο δικηγόρος που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες, μιλά στον ΑΝΤ1 για την πολύκροτη υπόθεση.

Ant1news

Του Ισαάκ Καριπίδη, απεσταλμένου του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες

Οι εικασίες και οι φημολογίες για την υπόθεση Γεωργούλη δίνουν και παίρνουν. Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα; Ο Έλληνας δικηγόρος στις Βρυξέλες Νίκος Κορογιαννάκης εξηγεί στον ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες τι ακριβώς γνωρίζουμε για την υπόθεση μέχρι στιγμής. 

-Η μήνυση κατά του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Πέρα όμως από τις φήμες και τις εικασίες τι πραγματικά γνωρίζουμε για την υπόθεση; 

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα είναι η αλήθεια. Γνωρίζουμε ότι υποβλήθηκε μια αίτηση από τον αρμόδιο εισαγγελέα των Βρυξελών για άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη για θέματα που αφορούν βιασμό, βία, σεξουαλική παρενόχληση.    

-Τι έχουν κάνει οι δικηγόροι του μέχρι στιγμής; Γνωρίζουν κάτι παραπάνω;

Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της άρσης της ασυλίας για να ξεκινήσουν οι ανακριτικές πράξεις. Προκύπτει ότι έχουν γίνει προσπάθειες επικοινωνίας με τις βελγικές δικαστικές αρχές, όμως αυτή τη στιγμή η επικοινωνία με τις Βελγικές αρχές είναι δύσκολη δικονομικά διότι ο κ. Γεωργούλης απολαμβάνει ακόμη της βουλευτικής του ασυλίας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας του δεν μπορούν να γίνουν ανακριτικές πράξεις στο Βέλγιο

- Ποια είναι τα επόμενα στάδια από εδώ και πέρα στην υπόθεση Γεωργούλη; 

Για να κλείσει τον φάκελο ο ανακριτής θα πρέπει να εξετάσει τον καταγγελλόμενο. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της άρσης της ασυλίας, η αναμενόμενη εξέλιξη είναι ότι ο ανακριτής θα τον καλέσει. Δεν μιλάμε για απολογία ακόμη, γιατί δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον του. Όμως ο ανακριτής δεν μπορεί να κλείσει τον φάκελο αν δεν εξετάσει και τον καταγγελλόμενο. 

- Αν υπόθεση τελικά οδηγηθεί στα βελγικά δικαστήρια, σύμφωνα με την εμπειρία σας, τι προβλέπεται; Ποια θα είναι η ποινή για τον κ. Γεωργούλη; 

Οι ποινές που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για τον βιασμό στο Βέλγιο είναι πέντε ως δέκα χρόνια. Το αν θα είναι πιο κοντά στο πέντε ή πιο κοντά στο δέκα εξαρτάται από τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε υπόθεσης. Τι έντασης βίας υπάρχει, αν υπάρχουν και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία ή και ελαφρυντικά στοιχεία. 

H υπόθεση Γεωργούλη είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει πολύ να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες του Βελγίου καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυτιλήνη: προθεσμία να απολογηθεί η γυναίκα που έβαλε φωτιά στον σύζυγο της

Τέμπη - Αποζημιώσεις Hellenic Train: τα στοιχεία για την πορεία των αιτημάτων

Η Καλλιόπη Σπανού υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών