X

Πρόωρος τελικός στους «16»

Η Γερμανία «έκλεισε» ραντεβού με την Αγγλία (26/6) στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τη νίκη της με 1-0 επί της Γκάνας  στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ. Τα «πάντσερ» κατέλαβαν την πρώτη θέση του τέταρτου ομίλου και άφησαν δεύτερους τους Αφρικανούς, οι οποίοι θα τεθούν αντιμέτωποι με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 27/6. Ωστόσο, ιδανικοί αυτόχειρες αποδείχθηκαν οι Σέρβοι, καθώς ηττήθηκαν με 2-1 από την Αυστραλία στο στάδιο «Μπομπέλα» του Νελσπρούιτ και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ούτε όμως τα «καγκουρό» κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τους «16» μετά τη νίκη της Γερμανίας με 1-0 επί της Γκάνα.

Ant1news

Η Γερμανία «έκλεισε» ραντεβού με την Αγγλία (26/6) στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τη νίκη της με 1-0 επί της Γκάνας  στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ. Τα «πάντσερ» κατέλαβαν την πρώτη θέση του τέταρτου ομίλου και άφησαν δεύτερους τους Αφρικανούς, οι οποίοι θα τεθούν αντιμέτωποι με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 27/6.

Ο αγώνας με την έναρξή του είχε ένα ιστορικό αξιοσημείωτο. Για πρώτη φορά σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, δύο αδέλφια, ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ (Γκάνα) και ο Τζερόμ Μπόατενγκ (Γερμανία), τέθηκαν αντιμέτωποι.

Όπως στα περισσότερα παιχνίδια του Μουντιάλ, έτσι και σε αυτό οι δύο ομάδες είχαν σαν πρώτο στόχο του διατήρηση του μηδέν στην άμυνα. Έτσι στο πρώτο ημίχρονο σημειώθηκαν μόλις δύο σημαντικές ευκαιρίες. Στο 25’ ο Οζίλ Οζίλ βρέθηκε μόνος απέναντι στον Κίνγκσον, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον νικήσει. Στο αμέσως επόμενο λεπτό (26') η Γκάνα «απάντησε» από κόρνερ και κεφαλιά του Γκιάν, που έδιωξε πάνω στο γραμμή ο Λαμ.

Ίδιο σκηνικό και στην επανάληψη, με τα «πάντσερ» να προσπαθούν να βρουν διαδρόμους και τον Οζίλ να δίνει τη λύση με μακρινό σουτ. Ήταν το 60ο λεπτό όταν ο άσος της Βέρντερ Βρέμης με δυνατό σουτ, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κίνγκστον. Με την πλάτη στον τοίχο, καθώς το 0-0 παρέμενε στο παιχνίδι της Αυστραλίας με την Σερβία, η Γκάνα ανέλαβε τα ηνία και έφτασε κοντά στην ισοφάριση στο 62’ με τον Αντού. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Λαμ με προβολή έκοψε την τελευταία στιγμή και πάλι τον Αντού. Το 1-0 υπέρ της Γερμανίας έμεινε, αλλά αυτό διόλου στεναχώρησε τους Αφρικανούς, που πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουν θεωρητικά ευκολότερο αντίπαλο από ότι η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάρλος Σιμόν (Βραζιλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Αγιού - Μίλερ

ΓΚΑΝΑ (Μίλοβαν Ράγεβατς): Κίνγκσον, Πέιντσιλ, Τζόναθαν Μενσά, Τζον Μενσά, Σαρπέι, Ανάν, Κ.Πρ. Μποάτενγκ, Αγιού (90' Αντίγια), Ταγκόε (64' Μουντάρι), Ασαμόα, Γκιάν (82' Αμόα).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Λαμ, Φρίντριχ, Μέρτεζακερ, Τζ. Μπόατενγκ (73' Γιάνσεν), Μίλερ (67' Τροχόφσκι), Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ (81' Κρόος), Οζίλ, Ποντόλσκι, Κακάου.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ 2-1

Ιδανικοί αυτόχειρες αποδείχθηκαν οι Σέρβοι, καθώς ηττήθηκαν με 2-1 από την Αυστραλία στο στάδιο «Μπομπέλα» του Νελσπρούιτ και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ούτε όμως τα «καγκουρό» κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τους «16» μετά τη νίκη της Γερμανίας με 1-0 επί της Γκάνα.

Οι Σέρβοι ανέλαβαν από το ξεκίνημα την πρωτοβουλία των κινήσεων και άρχισαν να «σφυροκοπούν» την εστία του Σβάρτσερ. Η αρχή έγινε στο 5’ με το σουτ του Κράσιτς, το οποίο έδιωξε σε κόρνερ ο Αυστραλός τερματοφύλακας. Επτά λεπτά αργότερα ο Κράσιτς πέρασε και τον Σβάρτσερ, αλλά δεν μπόρεσε από πλάγια θέση να στείλει τη μπάλα στην κενή εστία. Στο 15’ο Κουζμάνοβιτς από δεξιά προσπάθησε να αιφνιδιάσει με μια σέντρα σουτ αλλά δεν τα κατάφερε. Νέα μεγάλη ευκαιρία για την ευρωπαϊκή ομάδα στο 23’, με τον Σβάρτσερ όμως να λέει και πάλι «όχι» στο εξ’ επαφής σουτ του Γιοβάνοβιτς. Στο 35’ ήταν η σειρά του Ζίγκιτς, να απειλήσει με κεφαλιά την εστία της Αυστραλίας, που έχασε την πρώτη της ευκαιρία στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, όταν η κεφαλιά του Κένεντι αποδείχθηκε εύκολη λεία για τον Στοϊκοβιτς.

Αν και το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ευκαιρία για την Σερβία, όταν στο 53’ ο Ζίγκιτς σούταρε πάνω όμως από τα δοκάρια, η εικόνα του ματς άλλαξε στη συνέχεια. Η Αυστραλία ισορρόπησε το ματς και έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 59, με τον Στοίκοβιτς να αποκρούει το χτύπημα φάουλ του Μπρεσίανο, ενώ δύο λεπτά αργότερα το σουτ του Κέϊχιλ πέρασε άουτ.

Τελικά η Αυστραλία μπήκε σε… θέση οδηγούν στο 69ο λεπτό, όταν ο Γουϊλκσιρ σέντραρε από δεξιά και ο Κέιχιλ με εξαιρετικό άλμα από το σημείο του πέναλτι έπιασε την κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Στοϊκοβιτς. Πριν προλάβουν να συνέλθουν από το πρώτο «σοκ» οι Σέρβοι, δέχθηκαν και δεύτερο γκολ με το μακρινό σουτ του Χόλμαν στο 73΄.

Οι ελπίδες της Σερβίας αναπτερώθηκαν προσωρινά στο 84΄, χάρη στις δύο αλλαγές του προπονητή της. Το σουτ του Τόσιτς δεν συγκράτησε ο Σβάρτσερ και ο Πάντελιτς με κοντινή προβολή μείωσε σε 2-1. Οι «πλάβι» πλέον ήθελαν ένα γκολ για να προκριθούν, αφού σε αυτή την περίπτωση θα ισοβαθμούσαν με τη Γκάνα, αλλά θα είχαν καλύτερη επίθεση. Ένα γκολ που δεν ήρθε ποτέ (αντίθετα ο Κένεντι έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 87΄), με αποτέλεσμα οι Αυστραλοί να πανηγυρίσουν τη δεύτερη νίκη τους σε τελική φάση Μουντιάλ.
   
Διαιτητής: Χόρχε Λαριόντα (Ουρουγουάη)

Κίτρινες: Μποσάμπ, Γουϊλκσιρ, Εμερτον - Λούκοβιτς, Νίνκοβιτς

Οι συνθέσεις:

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Πιμ Φερμπέεκ): Σβάρτσερ, Νιλ, Μποσάμπ, Κέιχιλ, Κένεντι, Γουϊλκσιρ (82΄ Γκαρσία), Μπρεσιάνο (66΄ Τσίπερφιλντ), Κούλινα, Βαλέρι (66΄ Χόλμαν), Εμερτον, Κάρνεϊ

ΣΕΡΒΙΑ (Ράντομιρ Αντιτς): Στοϊκοβιτς, Ιβάνοβιτς, Βίντιτς, Λούκοβιτς, Κράσιτς (62΄ Τόσιτς), Στάνκοβιτς, Ομπράντοβιτς, Κουζμάνοβιτς (77΄ Λάζοβιτς), Γιοβάνοβιτς, Ζίγκιτς (67΄ Πάντελιτς), Νίνκοβιτς

 ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ 0-1

Την πρόκριση τους «16» ως δεύτερη του 3ου ομίλου στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής εξασφάλισε η Αγγλία, επικρατώντας 1-0 της Σλοβενίας, η οποία αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Το ματς έγινε στο Πορτ Ελίζαμπεθ και το μοναδικό γκολ σημείωσε στο 23ο λεπτό ο Τζερμέιν Ντεφόου.

Η Αγγλία παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο κατάφερε να παραμερίσει τη Σλοβενία. Το σκορ για τους Άγγλος άνοιξε στο 23’, μετά από παράλληλη μπαλιά του Μίλνερ και προβολή του Τζερμέιν Ντεφόου που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Οι παίκτες του Φάμπιο Καπέλο κυριαρχούσαν, έχασαν κι άλλες ευκαιρίες με πιο σημαντική το σουτ του Στίβεν Τζέραρντ μέσα από την περιοχή, που εξουδετέρωσε ο Χαντάνοβιτς.

Η καλύτερη στιγμή των Σλοβένων ήταν στο 68ο λεπτό, με τρία διαδοχικά σουτ μέσα στην περιοχή του Τζέιμς. Τα δυο σουτ των Νοβάκοβιτς και Ντέντιτς πρόλαβαν να μπλοκάρουν οι Άγγλοι Τέρι και Τζόνσον και το τελευταίο σουτ και πάλι του Νοβάκοβιτς πέρασε ελάχιστα άουτ.

Στη συνέχεια ο Καπέλο, απέσυρε τον Ρούνι, έριξε στο ματς τον Τζο Κόουλ και έκανε λιγότερο επιθετικό το σχήμα της Αγγλίας. Η Σλοβενία μέχρι το τέλος του αγώνα δεν απείλησε την ομάδα της Αγγλίας και εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου.

Διαιτητής: Βόλφγκανγκ Σταρκ (Γερμανία)

Κίτρινες: Τζόκιτς, Ντέντιτς - Τζόνσον

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ματίαζ Κεκ): Χαντάνοβιτς, Μπρέτσκο, Σούλερ, Σέζαρ, Τζόκιτς, Μπίρσα, Κόρεν, Ραντοσάβλιεβιτς, Κιρμ (79΄ Μάταβζ), Λιουμπίγιανκιτς (62΄ Ντέντιτς), Νοβάκοβιτς

ΑΓΓΛΙΑ (Φάμπιο Καπέλο): Τζέιμς, Τζόνσον, Απσον, Τέρι, Ασλεϊ Κόουλ, Μίλνερ, Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Μπάρι, Ντεφόου (85΄ Χέσκι), Ρούνι (72΄ Τζο Κόουλ)

ΗΠΑ-ΑΛΓΕΡΙΑ 1-0

Στη φάση των «16» του Μουντιάλ προκρίθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που νίκησαν 1-0 την Αλγερία στο «Λόφτους Βέρσφελντ Στέιντιουμ» της Πρετόρια, σε αναμέτρηση για την τρίτη και τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το γκολ που χάρισε τη νίκη στους Αμερικανούς σημείωσε ο Ντόνοβαν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ενώ η Αλγερία τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Γιαχιά στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκρότημα του Μπομπ Μπράντλεϊ πήρε την πρώτη θέση στο γκρουπ, ύστερα από τη νίκη 1-0 της Αγγλίας επί της Σλοβενίας στον άλλο αγώνα του ομίλου.

Πάντως, η Αλγερία στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης είχε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, ωστόσο το σουτ του Ματμούρ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Χάουαρντ. Οι Αφρικανοί «άγγιξαν» το γκολ και στο 5ο λεπτό με τον Τζιμπούρ, ωστόσο το σουτ του επιθετικού της ΑΕΚ από το ύψος του πέναλτι «τράνταξε» το οριζόντιο δοκάρι του Χάουαρντ.

Παρά την πίεση της Αλγερίας δεν κατάφερε να σκοράρει, ενώ οι Αμερικανοί κατάφεραν να ισορροπήσουν και απείλησαν την εστία του Μπολχί, με τον Ντέμπσεϊ να στέλνει στο 20΄ την μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ του να ακυρώνεται ως οφσάιντ.

Οι ευκαιρίες της ομάδας των ΗΠΑ συνεχίστηκαν με σπουδαιότερη αυτή του Ντέμπσεϊ, ο οποίος βρήκε το δοκάρι του Μπολχί, ενώ στη συνέχεια έστειλε την μπάλα άουτ. Το σκορ άνοιξαν οι ΗΠΑ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Ντόνοβαν, ο οποίος πήρε την μπάλα από την κακή απόκρουση του Μπολχί στο πλασέ του Ντέμπσεϊ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (1-0), και την ομάδα του στην επόμενη φάση.

Διαιτητής: Φρανκ Ντε Μπλέεκερε (Βέλγιο)

Κόκκινη κάρτα: Γιαχιά (90+3΄, 2η κίτρινη)

Κίτρινες κάρτες: Άλτιντορ, Μπίσλεϊ - Γεμπντά, Γιαχιά, Λασέν

Οι συνθέσεις:

ΗΠΑ (Μπομπ Μπράντλεϊ): Χάουαρντ, Τσερούντολο, ΝτεΜέριτ, Μπορνστάιν (80΄ Μπίσλεϊ), Μποκανέγκρα, Ντόνοβαν, Μπράντλεϊ, Εντού (64΄ Μπαντλ), Ντέμπσεϊ, Άλτιντορ, Γκόμεζ (46΄ Φεϊλχάμπερ).

ΑΛΓΕΡΙΑ (Ραμπάχ Σααντάν): Μπολχί, Μπουγκέρα, Χαλίς, Γιαχιά, Μπελχάτζ, Καντίρ, Γεμπντά, Λασέν, Ζιανί (69΄ Γκεντιουρά), Τζιμπούρ (65΄ Γκεζάλ), Ματμούρ (85΄ Σαϊφί).

 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2010