X

Τελευταίο αντίο στον Εουσέμπιο

Ύστατο φόρο τιμής αποτίουν σήμερα οι Πορτογάλοι στον θρύλο του ποδοσφαίρου, Εουσέμπιο, που έφυγε από τη ζωή.

Ant1news

 

Στο γήπεδο όπου έλαμψε ποδοσφαιρικά, στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας, θα κάνει τον τελευταίο γύρο του θριάμβου σήμερα ο Εουσέμπιο, που πέθανε χθες στα 71 του χρόνια. 

Δεκάδες χιλιάδες πορτογάλοι φίλαθλοι και μη του ποδοσφαίρου αποτίουν τον ύστατο φόρο τιμής στον αγαπημένο τους «μαύρο πάνθηρα». Υπό το άκουσμα του εθνικού ύμνου και τα χειροκροτήματα εκατοντάδων οπαδών, το φέρετρό καλυμμένο με την κόκκινη σημαία της Μπενφίκα, έφθασε το βράδυ της Κυριακής στο στάδιο Ντα Λουζ, όπου η σορός τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα σε ένα παρεκκλήσι. 

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, πολλά αστέρια από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, πολιτικοί και απλοί υποστηρικτές του θρύλου του πορτογαλικού ποδοσφαίρου απέτισαν φόρο τιμής στον άνθρωπο ο οποίος είχε κερδίσει τη συμπάθειά τους εκτός από την ποδοσφαιρική του αξία και για τον φιλικό χαρακτήρα. Από την Κυριακή και για τρεις ημέρες, η Πορτογαλία θα θρηνεί ένα από τα πιο επιφανή σύμβολά της. 

Η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί τη Δευτέρα σε εκκλησία κοντά στο γήπεδο Ντα Λουζ, ενώ η ταφή του θα γίνει στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας με την νεκρική πομπή να ξεκινά από το Ντα Λουζ και να περνά μέσα από τους δρόμους της Λισαβόνας πριν φτάσει στο δημαρχείο, όπου έχει προγραμματιστεί μια ακόμη σεμνή επιμνημόσυνη τελετή.

Η κηδεία αναμένεται να μοιάζει πολύ με την τελετή αποχαιρετισμού το 1999, μιας άλλης μεγάλης προσωπικότητας της Πορτογαλίας της Αμέλια Ροντρίγκεζ της αποκαλούμενης «βασίλισσας των Φάντο». 

«Η Πορτογαλία έχει χάσει ένα από τα πιο αγαπημένα της παιδιά τον Εουσέμπιο ντα Σίλβα Φερέιρα. Η χώρα θρηνεί το θάνατό του» ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα, συνοψίζοντας τα συναισθήματα ενός ολόκληρου λαού. «Ο καθένας θυμάται την ημέρα που έφυγε από το γήπεδο με δάκρυα στα μάτια, να κλαίει για την Πορτογαλία. Τα δάκρυα του Εουσέμπιο είναι τώρα δικά μας», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Πορτογαλίας.