X

Απαγόρευση μεταγραφών στη Μπαρτσελόνα

Κεραυνός εν αιθρία ήταν η ποινή που επέβαλε η πειθαρχική επιτροπή της FIFA στην πρωταθλήτρια Ισπανίας.

Ant1news

Αποφασισμένη να περιορίσει το «παιδομάζωμα» ποδοσφαιριστών, που αποτελεί αγαπημένη πρακτική μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, η FIFA αποφάσισε να επιβάλει αυστηρή ποινή σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ στον κόσμο.

Η πειθαρχική επιτροπή της FIFA τιμώρησε με απαγόρευση μεταγραφών τη Μπαρτσελόνα, την οποία έκρινε ένοχη για παραβίαση των διεθνών κανονισμών που αφορούν μεταγραφές 10 ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των 18 ετών, μεταξύ του 2009 και του 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους πρωταθλητές Ισπανίας επιβάλλεται απαγόρευση μεταγραφών για δύο διαδοχικές μεταγραφικές περιόδους (δηλαδή για το καλοκαίρι του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015), καθώς και πρόστιμο 370.000 ευρώ.

Παράλληλα, επέβαλε για τον ίδιο λόγο πρόστιμο 410.000 ευρώ στην ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, στην οποία δίνει προθεσμία ενός χρόνου να εναρμονίσει τους σχετικούς κανονισμούς της με αυτούς της FIFA.

Η Μπαρτσελόνα έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια την τακτική προσέλκυσης νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, κυρίως από χώρες της Νότιας Αμερικής, τους οποίους εντάσσει στην περίφημη «Μασία», δηλαδή την ακαδημία της, προκειμένου να εξοικειώνονται από μικρή ηλικία με την αγωνιστική -και όχι μόνο- φιλοσοφία του συλλόγου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της φιλοσοφίας αυτής είναι φυσικά η ανάδειξη του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος εντάχθηκε στους «μπλαουγκράνα» σε ηλικία 14 ετών.

Θεωρείται βέβαιο πως η Μπαρτσελόνα θα εφεσιβάλει την απόφαση και πολύ πιθανά η υπόθεση θα φτάσει ως το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης.

Πέρα από το αγωνιστικό σκέλος, βέβαια, η ποινή αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στο γόητρο της «Μπάρτσα», η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας για αρνητικές υποθέσεις. Προηγήθηκαν η καταδίκη του Λιονέλ Μέσι και του πατέρα του για φοροδιαφυγή, καθώς και η παραίτηση από την προεδρία του συλλόγου του Σάντρο Ροσέλ, μετά την αποκάλυψη ότι απέκρυψε το πραγματικό κόστος της μεταγραφής του Νεϊμάρ, υπόθεση για την οποία διώκεται πλέον και ποινικά.