X

«Ηλεκτρική» η καρέκλα του προπονητή στην Ελλάδα

Είναι γνωστό πως οι ελληνικές ομάδες αλλάζουν προπονητές «σαν τα πουκάμισα», αλλά έρευνα της UEFA δείχνει πως έχουμε την πρωτιά σε όλη την Ευρώπη.

Ant1news

Κατά μέσο όρο, οι προπονητές στο ελληνικό πρωτάθλημα μένουν στον πάγκο μιας ομάδας μόλις για 4 μήνες, σύμφωνα με την UEFA, την ώρα που ο μέσος όρος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι 17 μήνες.

Συγκρίνοντας τα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, οι προπονητές αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στη γαλλική Ligue 1 και την αγγλική Premier League (24 μήνες) και ακολουθούν η γερμανική Bundesliga (22 μήνες) η ιταλική Serie A (19 μήνες) και η ισπανική La Liga (11 μήνες).

Η έρευνα της UEFA διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο και έλαβε υπόψη τα στοιχεία από 624 ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε όλη την Ευρώπη. Η μελέτη έδειξε πως τη συγκεκριμένη στιγμή κανείς από τους προπονητές των 18 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας δεν είχε συμπληρώσει ένα χρόνο στον πάγκο της ίδιας ομάδας.

«Ναρκοπέδια» αποδεικνύονται για τους προπονητές και οι πάγκοι των ομάδων στα πρωταθλήματα της Γεωργίας και της Ρουμανίας, όπου κατά μέσο όρο οι ομάδες αλλάζουν τεχνική ηγεσία κάθε 5 μήνες.

Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το πρωτάθλημα στο οποίο ένας προπονητής μπορεί να είναι σίγουρος πως θα έχει πίστωση χρόνου… αυτό είναι της Βόρειας Ιρλανδίας. Εκεί ο μέσος όρος της θητείας ενός προπονητή σε μια ομάδα φθάνει τους 86 μήνες (δηλαδή πάνω από 7 χρόνια)!