X

Τι θα συμβεί αν η Μπαρτσελόνα φύγει από την Primera Division;

Μεγάλη οικονομική ζημιά προβλέπεται πως θα υποστεί η Μπαρτσελόνα αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία και οι μπλαουγκράνα αποχωρήσουν από το Ισπανικό πρωτάθλημα.

Ant1news

Το δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτητοποίηση της, ασχέτως αποτελέσματος, άνοιξε  και την όρεξη των Καταλανών , οι οποίοι έχουν εκφράσει πολλάκις τις τάσεις διαχωρισμού τους από την Ισπανία.

Μπορεί το θέμα να είναι κυρίως πολιτικό, αλλά οι παράμετροι και σε άλλα επίπεδα έχουν ήδη αρχίσει να απασχολούν τους ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα. Η Ισπανική λίγκα προτίθεται να αποβάλει τους Καταλανούς από την διοργάνωση κι αυτό θα τους προκαλέσει ισχυρό οικονομικό πλήγμα.

Το ταμείο της Μπάρτσα είναι μείον, παρά το γεγονός πως την σεζόν 2013-2014 σημείωσε ρεκόρ εσόδων με κέρδη που έφτασαν τα 530 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό  οδήγησε στην μείωση του χρέους της κατά 44 εκατομμύρια ευρώ και το διαμόρφωσε στα 243 εκ.

Η φετινή χρονιά όμως δεν προδιαγράφεται και τόσο καλή οικονομικά για την Μπάρτσα. Υπάρχουν θέματα με την FIFA, με την απαγόρευση μεταγραφών και με την υπόθεση φοροδιαφυγής από την μεταγραφή του Νεϊμάρ.

Τα έσοδα των Καταλανών προήλθαν από εμπορικά δικαιώματα(169 εκ.),από τηλεοπτικά δικαιώματα (161 εκ.),από τα εισιτήρια (128 εκ.), από τις μεταγραφές (53 εκ.) και από τις συνδρομές μελών (19 εκ.)

Αν όμως οι μπλαουγκράνα φύγουν από την La Liga οι απώλειες των εσόδων τους θα είναι τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που λάμβαναν ως τηλεοπτικά δικαιώματα από την διοργανώτρια αρχή του Ισπανικού πρωταθλήματος. Επίσης θα μειωθούν και τα εμπορικά έσοδα αφού οι αντίπαλοι στο τοπικό πρωτάθλημα που θα δημιουργηθεί θα είμαι σαφώς μειωμένου βεληνεκούς.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αφορά το μέλλον της Μπαρτσελόνα στο Champions League. Ακόμα κι αν καταφέρει να κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής , θα αναγκαστεί να παίζει 2-3 προκριματικούς γύρους με εντελώς άγνωστους αντιπάλους. Σε παρόμοια θέση βρίσκεται και η ποδοσφαιρική ομάδα της Εσπανιόλ με τα αντίστοιχα νούμερα εμφανώς χαμηλότερα.