X

Τα τρομακτικά επεισόδια «φούντωσαν» τη διαμάχη Σερβίας-Αλβανίας

Στο επίκεντρο επανήλθε η πολιτική διαμάχη Σερβίας και Αλβανίας, μετά τα τρομακτικά επεισόδια που σημειώθηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο χωρών στο Βελιγράδι.

Ant1news



Το χάος που επικράτησε χθες στον αγώνα μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας στο Βελιγράδι, ο οποίος διακόπηκε εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν  με αφορμή την εμφάνιση μίας σημαίας που απεικονιζόταν ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας» με ένα τηλακατευθυνόμενο αεροπλάνάκι στο γήπεδο, επανέφεραν στο επίκεντρο τη διαμάχη των δύο χωρών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, χαρακτήρισε σκόπιμη, προσχεδιασμένη πολιτική προβοκάτσια το επεισόδιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε κανέναν ποδοσφαιρικό αγώνα και ότι ο ίδιος αναμένει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UEFA διότι εάν «εμείς ανεμίζαμε τη σημαία της Μεγάλης Σερβίας», στα Τίρανα ή την Πρίστινα, το θέμα θα έμπαινε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, η εμπλοκή του αδερφού του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στο όλο περιστατικό «δίνει πολιτική διάσταση στο γεγονός, αποτελεί πολιτική προβοκάτσια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Η σερβική αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για το συμβάν, σύμφωνα ωστόσο με τα σερβικά ΜΜΕ, το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως οργανωμένη ενέργεια αλβανικών εξτρεμιστικών κύκλων. Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι ότι το ιπτάμενο αντικείμενο που εμφανίστηκε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εισήλθε στο γήπεδο από τη βόρεια εξέδρα και πιθανολογείται ότι απογειώθηκε από την ταράτσα κάποιας πολυκατοικίας δίπλα από το στάδιο της Παρτιζάν.



Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι το τηλεχειριστήριο βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων, στον χώρο όπου κάθονταν Αλβανοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο Όλσι Ράμα, αδερφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας, δίνοντας περαιτέρω πολιτική διάσταση στο συμβάν. Η αστυνομία, πάντως, δεν μπόρεσε να αποδείξει την ενοχή του και τον άφησε ελεύθερο.

Το χθεσινό επεισόδιο έβγαλε τους απανταχού Αλβανούς στους δρόμους, που πανηγύριζαν, χθες βράδυ, θεωρώντας μεγάλη νίκη το γεγονός ότι κυμάτισε η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στο κέντρο του Βελιγραδίου. Στα Τίρανα, στο Τέτοβο, στην Πρίστινα, στη νότια Μιτρόβιτσα, αλλά και σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί έστησαν πανηγύρια.

Ακόμη και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας έδειξε έλλειψη διάθεσης για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, υπογραμμίζουν πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι, λίγο πριν την ιστορική επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 22 Οκτωβρίου στη Σερβία ο Έντι Ράμα, σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δυο χωρών. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στο Βελιγράδι μετά από 68 χρόνια.



Τέτοια επεισόδια σαν το χθεσινοβραδινό και κυρίως η ανοχή από την πλευρά των πολιτικών σίγουρα δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Σερβία, πάντως, το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με εκείνο που επικρατεί στην Αλβανία, το Κόσοβο και σε αλβανόφωνες περιοχές. Το γεγονός ότι κυμάτισε στο Βελιγράδι η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» θεωρείται ταπείνωση και προστίθεται, συναισθηματικά, σε όλα αυτά που υπέστησαν οι Σέρβοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ακόμη και για το χθεσινό επεισόδιο, μέσα από τα ρεπορτάζ των σερβικών ΜΜΕ, φαίνεται πως ο κόσμος πιστεύει ότι η UEFA θα τιμωρήσει τη Σερβία για την είσοδο των φιλάθλων, αποδίδοντας δευτερεύουσα σημασία στην εμφάνιση της σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας».

Όλοι οι Σέρβοι αναλυτές συμφωνούν ότι πρόκειται για οργανωμένη πράξη, με τη συμμετοχή περισσότερων από ένα άτομο. Ο πολιτικός αναλυτής Μπράνκο Ράντουν εκτιμά ότι «πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια, ένα μήνυμα προς τη Σερβία για την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία».

«Πίσω από την ενέργεια αυτή δεν βρίσκεται μόνο η Αλβανία, αλλά και κάποια δυτικά κέντρα εξουσίας, που θέλησαν να προκαλέσουν χάος ενόψει της επίσκεψης Πούτιν, να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», εκτίμησε ο Μπράνκο Ράντουν, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS). 

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί αναλυτές, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αλεξάνταρ Βούλιν που εκτιμά πως «το επεισόδιο έχει σχέση με τη στρατιωτική παρέλαση και την παρουσία του Πούτιν».

Τα επεισόδια μέσα στον αγωνιστικό χώρο ξέσπασαν όταν ο Σέρβος ποδοσφαιριστής, Στέφαν Μίτροβιτς έπιασε και κατέβασε τη σημαία, με αποτέλεσμα να εξοργιστούν οι ποδοσφαιριστές της Αλβανίας και να ακολουθήσουν μάχες σώμα με σώμα σε όλο τον αγωνιστικό χώρο μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών. Έτσι, ο διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει οριστικά το ματς λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου και ενώ το παιχνίδι ήταν στο 0-0.



H αντίδραση των προέδρων της FIFA και της UEFA

Οι πρόεδροι της FIFA και της UEFA καταδίκασαν απερίφραστα τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2016. «Το ποδόσφαιρο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ποτέ για πολιτικά μηνύματα. Καταδικάζω απερίφραστα όσα συνέβησαν στο Βελιγράδι», ανέφερε ο Σεπ Μπλάτερ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Το ποδόσφαιρο υποτίθεται ότι ενώνει τους ανθρώπους και το παιχνίδι μας δεν πρέπει να ανακατεύεται με οποιαδήποτε μορφή πολιτικής. Οι σκηνές στο Βελιγράδι είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπροσώπος Τύπου του Μισέλ Πλατινί, Πέδρο Πίντο.

Η πειθαρχική επιτροπή της UEFA θα αρχίσει την έρευνά της μόλις λάβει τις επίσημες εκθέσεις για τα συμβάντα και αναμένεται να ρίξει βαριές καμπάνες.



Καταδίκασε τα επεισόδια η ΕΕ

Την «απογοήτευση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για όσα συνέβησαν χθες βράδυ στο Βελιγράδι στον αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Σερβίας και Αλβανίας, στο πλαίσιο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016, εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς έκανε λόγο για «πράξη πρόκλησης», αναφερόμενη στη σημαία με το χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία υψώθηκε πάνω από το στάδιο της Παρτιζάν και οδήγησε στη σύρραξη των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων. «Είμαστε απογοητευμένοι από τη διακοπή του αγώνα εξαιτίας μίας προκλητικής ενέργειας», ανέφερε η κα. Κοτσίγιαντσιτς και πρόσθεσε ότι «εκτιμούμε ότι οι σερβικές αρχές αντιμετώπισαν την κατάσταση με επαγγελματισμό».

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται με προκλήσεις στα στάδια και, σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και της προγραμματισμένης επίσκεψης (σ.σ. στο Βελιγράδι) του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα, τις προσεχείς ημέρες», κατέληξε η κα. Κοτσίγιαντσιτς.

Βενιζέλος: Τα αθλητικά γεγονότα πρέπει να είναι γεγονότα φιλίας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ τα όσα συνέβησαν κατά τον χθεσινό διεθνή αγώνα ποδοσφαίρου Σερβίας- Αλβανίας στο Βελιγράδι, δήλωσε πως: «τα αθλητικά γεγονότα πρέπει να είναι γεγονότα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών και των εθνών».

«Όποιος αντιστρέφει τη λειτουργία των αθλητικών γεγονότων, σφάλλει. Στα Βαλκάνια έχουμε πολύ δυσάρεστες ιστορικές εμπειρίες και είμαι βέβαιος ότι οι κυβερνήσεις και των δύο γειτονικών και φίλων χωρών, της Αλβανίας και της Σερβίας, όχι απλώς θα αποδοκιμάσουν τα γεγονότα αυτά, αλλά θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία, προκειμένου, με δηλώσεις και με πράξεις, να δώσουν ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.