X

Πέρασαν 34 χρόνια από την τραγωδία της «Θύρας 7»

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία που σημειώθηκε στη χώρα μας, σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά.

Ant1news

Ήταν μια συννεφιασμένη Κυριακή, 8 Φλεβάρη του 1981 κι ο Πειραιάς είχε φορέσει τα γιορτινά του. Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την ΑΕΚ, σε ντέρμπι κορυφής αφού τις δυο ομάδες χώριζαν μόλις δύο βαθμοί στον βαθμολογικό πίνακα.35.450 μαγικά χαρτάκια είχαν κυκλοφορήσει και εξαντλήθηκαν αρκετές μέρες πριν με τον κόσμο να αρχίζει να συρρέει στο γήπεδο από το πρωί.

Ο αγώνας-αλήθεια ποιος το θυμάται- ήταν ένας ποδοσφαιρικός θρίαμβος για τον «θρύλο», που τσάκισε την ΑΕΚ με σκορ 5-0. Τα πανηγύρια μέσα στο γήπεδο δεν είχαν τελειωμό, αλλά η μοίρα θα έπαιζε το άσχημο παιχνίδι της δείχνοντας το αδυσώπητο πρόσωπο της.

Δυο λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι και με το αποτέλεσμα να έχει κριθεί, κάποιοι από τους φίλους του Ολυμπιακού σκέφτηκαν να φύγουν νωρίτερα για να αποφύγουν το συνωστισμό. Η έξοδος όμως στη θύρα 7 ήταν μισάνοιχτη, κάποιοι έπεσαν, η έξοδος φράκαρε και τα κύματα των φιλάθλων που ερχόταν από πίσω δημιούργησαν ένα κομφούζιο με το πλήθος να ποδοπατάει τους πεσμένους. Η τραγωδία είχε μόλις αρχίσει.

21 φίλοι του Ολυμπιακού άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί, στα σκαλοπάτια του γηπέδου. 14 χρονών ο μικρότερος(Παναγιώτης Τουμανίδης) και 41 ετών ο μεγαλύτερος (Δημήτρης Αδαμόπουλος).

Στον Πειραιά και στον Ολυμπιακό δεν τους ξέχασαν ποτέ. Στο ετήσιο μνημόσυνο που διεξάγεται κάθε χρόνο χιλιάδες φίλοι, παράγοντες και αθλητές του Ολυμπιακού αποτίνουν το δικό τους φόρο τιμής, όπως έγινε και χθες. Μάλιστα χθες το βράδυ η Θύρα 7 στο Καραϊσκάκη, άνοιξε και πάλι σε μια συγκινητική εκδήλωση που έλαβε χώρα εκεί.