X

Κίνδυνος στην Bundesliga από το σκάνδαλο Volkswagen;

Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τη Βόλφσμπουργκ, ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν για το φαινόμενο του ντόμινο.

Ant1news

Χωρίς ακόμα κανένας να μπορεί να τοποθετηθεί με βεβαιότητα, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το σκάνδαλο της Volkswagen μπορεί να επηρεάσει όλη την Bundesliga, αλλά και αυτοί που πιστεύουν ότι οι συνέπειές του δε θα μεταφερθούν το ποδόσφαιρο.

Μεταξύ των τελευταίων και ο αθλητικός διευθυντής της Βόλφσμπουργκ Κλάους Άλοφς, που διαβεβαίωσε ότι το σκάνδαλο της Volkswagen δεν θα επηρεάσει την γερμανική ομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική ομάδα που ελέγχεται από την Volkswagen, δε θα επηρεαστεί από τα μέτρα λιτότητας που θα υιοθετηθούν από το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ματίας Μίλερ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Άλοφς.

Η Βόλφσμπουργκ δέχεται κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την Volkswagen. Πόροι που, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Μίλερ, δείχνουν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο ίδιος έχει ανακοινώσει μέτρα «επώδυνα» και μια κριτική «σε όλες τις επενδύσεις».

«Ό,τι δεν χρειάζεται θα ακυρωθεί ή θα αναβληθεί», είπε ο Ματίας Μίλερ, που δεν ανέφερε τον ποδοσφαιρικό σύλλογο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Wolfsburger Nachrichten», το ποσό της επιδότησης ανά έτος είναι 80.000.000 ευρώ, ένα ποσό χαμηλό σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που επιβλήθηκαν σε πρόστιμα στη Volkswagen.

Δύο κορυφαίοι παράγοντες της Volkswagen, το πρώην νούμερο ένα Μάρτιν Βίντερκορν και ο εκπρόσωπος του Στέφαν Γκρέσαμ, αποχώρησαν από την εταιρεία μετά το σκάνδαλο. Οι δύο τους είχαν αναπτύξει μια επιχειρηματική στρατηγική και επικοινωνία με το χώρο του ποδοσφαίρου να έχει κεντρική σημασία. Παρά την αποχώρησή τους, δεν είναι προγραμματισμένη μία αλλαγή στρατηγικής σε αυτό το σημείο.

Η Βόλφσμπουργκ κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται στην ένατη θέση της βαθμολογίας, με τρεις ήττες στη σειρά. Πρόσφατα ο Κλάους Άλοφς δήλωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, ότι «η Βόλφσμπουργκ θα μπορούσε να έχει κεντρικό ρόλο» στην έξοδο από το σκάνδαλο. Ωστόσο, αν ο Μίλερ επανεξετάσει τη στρατηγική του προκατόχου του, οι συνέπειες θα επηρεάσουν το σύνολο της Bundesliga.

Η Audi, μία από τις εταιρείες του ομίλου Volkswagen, είναι συνιδιοκτήτης της Μπάγερν. Ο Ρούπερτ Στάντλερ, επικεφαλής της Audi, είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Μπάγερν και της Ίνγκολσταντ, που πρόσφατα προωθήθηκε στην πρώτη κατηγορία.

Η Volkswagen επιδοτεί συνολικά 16 ομάδες στην κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας.