X

Euro 2016: Δύο αδέρφια θα κοντραριστούν σε διαφορετικές ομάδες

Πρώτη φορά στη ιστορία της διοργάνωσης που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε ποιον αγώνα θα παίξουν αδερφός εναντίον αδερφού. Τι λένε οι γονείς τους.

Ant1news

 

Αύριο ολοκληρώνεται η πρεμιέρα στον Α΄ όμιλο του EURO 2016, όταν Αλβανία και Ελβετία τίθενται αντιμέτωπες στη Λανς. Ο αγώνας αυτός έχει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δύο αδέλφια θα κοντραριστούν με διαφορετικές ομάδες. Οι Γκράνιτ και Τάουλαντ Τζάκα είναι αλβανικής καταγωγής και γεννήθηκαν στη Βασιλεία, ωστόσο ο Γκράνιτ θα αγωνιστεί με τα «χρώματα» της Ελβετίας και ο Τάουλαντ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αδελφός, θα ενισχύσει την Αλβανία, εφόσον ξεπεράσει ένα πρόβλημα στο μηρό. Συνολικά, πάντως, εννέα μέλη της αποστολής της Αλβανίας είχαν το δικαίωμα να αγωνιστούν για λογαριασμό της Ελβετίας και έξι μέλη από την ελβετική ομάδα θα μπορούσαν να επιλέξουν την Αλβανία.

Η Ελβετία υποδέχθηκε δεκάδες χιλιάδες Αλβανών από το Κόσοβο που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του πολέμου στην δεκαετία του '90, μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Ελβετική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (SFV) αξιοποίησε ενεργά το δυναμικό που της προσέφεραν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, καθώς τους «στρατολόγησε» στα ευρέως αναγνωρισμένα προγράμματά της για την εξέλιξη νεαρών παικτών. Αυτή η πολιτική απέδωσε «καρπούς», καθώς οι άνθρωποι του ελβετικού ποδοσφαίρου ανακάλυψαν ταλέντα όπως οι Τζερντάν Σακίρι, Ρικάρντο Ροντρίγκεθ και Μπρελ Εμπολό, όλοι προερχόμενοι από οικογένειες μεταναστών, ωστόσο η άλλη πλευρά του νομίσματος ήταν ότι άθελά τους προπονούσαν παίκτες για τις εθνικές ομάδες άλλων χωρών. Και αυτό γιατί στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις όπως του Φρανκ Φέλτσερ, ο οποίος αποφάσισε να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα της Βενεζουέλας, και του Μλάντεν Πέτριτς που επέλεξε να ενισχύσει την εθνική Κροατίας, ενώ επτά παίκτες στην αποστολή της Αλβανίας στο EURO 2016 (Αρλίντ Αγέτι, Φρέντερικ Βέσελι, Νάσερ Αλίγι, Μίτζεν Μπάσα, Αρμίρ Αμπράσι, Σκούλζεν Γκάσι και Τάουλαντ Τζάκα) έχουν αγωνιστεί στις «μικρές» εθνικές ομάδες της Ελβετίας.

 

Ο πρώην προπονητής της εθνικής Ελβετίας, Ότμαρ Χίτσφελντ, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των κανονισμών, προκειμένου να εμποδίζονται οι αλλαγές υπηκοότητας, υπογραμμίζοντας ότι η SFV είχε επενδύσει περίπου 30.000 ελβετικά φράγκα για την προπόνηση κάθε παίκτη.

Για τους ίδιους τους παίκτες, αυτή είναι συχνά μια δύσκολη επιλογή. Όταν η Ελβετία αντιμετώπισε την Αλβανία στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, ο Γκράνιτ Τζάκα αντιμετώπισε εχθρότητα και κριτική και από τις δύο πλευρές. Οι Αλβανοί φίλαθλοι τον αποδοκίμασαν, ενώ Ελβετός τηλεσχολιαστής άφησε να εννοηθεί ότι έχασε σκόπιμα μια εύκολη ευκαιρία για γκολ, όταν η ομάδα του προηγείτο ήδη 2-0. «Πιθανώς ο Τζάκα δεν ήταν δυστυχισμένος που δεν σκόραρε εναντίον της Αλβανίας» ήταν το σχόλιο του Σάσα Ρούφερ, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική για το σχόλιό του και αργότερα εξέφρασε τη λύπη του γι' αυτό.

Όμως, τίποτα από αυτά δεν ενοχλεί τους γονείς των Τζάκα, οι οποίοι είδαν σε ένα διάστημα τριών ημερών την Ελβετία να προκρίνεται στο EURO με νίκη επί του Σαν Μαρίνο και στη συνέχεια την Αλβανία να επικρατεί εκτός έδρας της Αρμενίας και να παίρνει το «εισιτήριο» για τη διοργάνωση. «Θα ήμασταν πολύ δυστυχισμένοι, αν και οι δύο ομάδες δεν τα είχαν καταφέρει» δήλωσε ο (πατήρ) Ρατζίπ Τζάκα και συμπλήρωσε: «Ένας γιος για την Ελβετία κι ένας για την Αλβανία. Είναι η τέλεια αντανάκλαση της οικογένειάς μας».