X

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος

Ο Σάντος οδήγησε την Πορτογαλία στην κατάκτηση του Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της! Τραυματίας αποχώρησε ο Ρονάλντο στα μέσα του πρώτου ημίχρονου.

Ant1news

Η Πορτογαλία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού ούτε ο τραυματισμός και η αποχώρηση του φυσικού ηγέτη της μόλις στο 25ο λεπτό στάθηκε ικανός να λυγίσει το αδάμαστο πνεύμα που έχει εμφυσήσει στο ιβηρικό συγκρότημα ο Φερνάντο Σάντος.

Το γκολ του Έντερ στο 109ο λεπτό “πάγωσε” το Σταντ ντε Φρανς κι έδωσε τη νίκη με 1-0 στους Πορτογάλους, που “ξόρκισαν” την κατάρα του 2004, νίκησαν τους “τρικολόρ” ύστερα από 40 χρόνια και κατάκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους παίζοντας στον τελικό, όπως και η Ελλάδα, στην έδρα του αντιπάλου της.

Οι Γάλλοι μπήκαν πιο δυνατά στο ματς, θέλοντας από την αρχή του ματς να δείξουν ότι είναι τα “αφεντικά” στην έδρα τους. Μόλις στο 10΄ ο Γκριεζμάν απείλησε την αντίπαλη εστία με γυριστή κεφαλιά, αλλά ο γκολκίπερ της Πορτογαλίας, Ρουί Πατρίσιο, έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ.

Λίγα λεπτά αργότερα, σε μία σύγκρουση με τον Παγέτ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο τραυματίστηκε στο γόνατο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έσφιξε τα δόντια και έκανε τα πάντα για να συνεχίσει. Του έδεσαν το γόνατο και αρχικά έδειξε να τα καταφέρνει, όμως λίγο πριν τη συμπλήρωση του 25λεπτου “κατέρρευσε”.

Σε μία επίδειξη “fair play”, οι φίλαθλοι στις κερκίδες του Σταντ ντε Φρανς σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο την ώρα που αποχωρούσε με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο απαρηγόρητος…

 

Στο 34΄ ο Παγέτ βρήκε τον Σισοκό μέσα στην περιοχή των Πορτογάλων και εκείνος αφού “άδειασε” τον Καρβάλιο έκανε σουτ, το οποίο όμως απέκρουσε ο Πατρίσιο με τις γροθιές.

Στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου, ένας φίλαθλος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και έσπευσαν οι σεκιούριτι για να τον απομακρύνουν και να συνεχιστεί το ματς.

 

Συναρπαστικό ήταν το τελευταίο 15λεπτο της κανονικής διάρκειας. Ο Ρουί Πατρίσιο είπε «όχι» στον Ζιρού στο 75΄.

Πέντε λεπτά μετά, ο Νανί επιχείρησε σέντρα-σουτ, αλλά ο Γιορίς δεν αιφνιδιάστηκε και απέκρουσε με δυσκολία. Στη συνέχεια ο Κουαρέσμα έκανε “ψαλιδάκι”, αλλά ο Γάλλος γκολκίπερ μπλόκαρε τη μπάλα.

Ο Σισοκό εξαπέλυσε “κεραυνό” έξω από την περιοχή στο 84΄, όμως ο Ρουί Πατρίσιο κράτησε ανέπαφη την εστία της Πορτογαλίας.

Τεράστια ευκαιρία είχαν οι Γάλλοι στις καθυστερήσεις! Ο Ζινιάκ, με περίτεχνη ενέργεια στο 92΄ απέφυγε τον Πέπε και σούταρε δυνατά, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι.

Το 0-0 δεν άλλαξε και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Εκεί οι Πορτογάλοι έκαναν “κατάθεση ψυχής”, αν και δεν είχαν τον φυσικό τους ηγέτη.

 

Στο 104΄ ο Έντερ έπιασε κεφαλιά από κόρνερ τον Νανί, αλλά ο γκολκίπερ της Γαλλίας απέκρουσε. Ο Ραφαέλ Γκερέιρο είδε την μπάλα να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι έπειτα από το δυνατό σουτ που επιχείρησε στο 108΄. Αλλά ένα λεπτό αργότερα ήρθε η δικαίωση για τους Πορτογάλους…

 

Τρομερό σουτ του Έντερ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Γιορίς, χαρίζοντας στην Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος το βαρύτιμο τρόπαιο.

 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Πορτογαλία: Ρουί Πατρίσιο, Σεντρίκ Σοάρες, Ζοζέ Φοντί, Ραφαέλ Γκερέιρο, Πέπε, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ζοάο Μάριο, Ρενάτο Σάντσες (79΄ Έντερ), Αντριέν Σίλβα (66΄ Ζοάο Μουτίνιο), Κριστιάνο Ρονάλντο (25΄ Ρικάρντο Κουαρέσμα), Νανί.

Γαλλία: Ούγκο Γιορίς, Μπακαρί Σανιά, Πατρίς Εβρά, Λορέν Κοσιελνί, Σαμουέλ Ουμτιτί, Μπλες Ματουιντί, Αντουάν Γκριεζμάν, Μούσα Σισοκό, Πολ Πογκμπά, Ντιμιτρί Παγέτ (58΄ Κίνγκσλεϊ Κομάν), Ολιβιέ Ζιρού (78΄ Αντρέ-Πιερ Ζινιάκ).