X

Θα ρίξει “άγκυρα” στους “16” του Europa League ο Ολυμπιακός;

Στην αφιλόξενη Άγκυρα δοκιμάζεται ο Ολυμπιακός. “Εθνική υπόθεση” η ρεβάνς για τους Τούρκους που έβαψαν πράσινο τον αγωνιστικό χώρο, για να θυμίζει χορτάρι.

Ant1news

 

Η πρόκριση στους “16” του Europa League περνάει από το απόρθητο “κάστρο” (5 νίκες και 1 ισοπαλία με τη Βιγιαρεάλ) της Οσμανλίσπορ για τον Ολυμπιακό, που καλείται να διορθώσει την “ανορθογραφία” του Φαλήρου. Οι “ερυθρόλευκοι” πέταξαν στον “κάλαθο των αχρήστων” το πρώτο 90λεπτο και η “λευκή ισοπαλία” τους υποχρεώνει να περάσουν αλώβητοι από την Άγκυρα, προκειμένου να μην βιώσουν έναν ακόμη οδυνηρό αποκλεισμό στη φάση των “32” της διοργάνωσης.

Το έργο των πρωταθλητών δεν θα είναι εύκολο, καθότι οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει τη ρεβάνς σε “εθνική υπόθεση”. Ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που θα αγωνιστεί στην τουρκική πρωτεύουσα σε αγώνα ευρωπαϊκών κυπέλλων και η Οσμανλίσπορ έχει ήδη ανακοινώσει το παρθενικό της “sold out”, πουλώντας σε χρόνο ρεκόρ 20 χιλιάδες εισιτήρια. Η ατμόσφαιρα αναμένεται εχθρική σε ένα περιβάλλον που θα αποπνέει έντονα την “οσμή” της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Άλλωστε, το όνομα της αντιπάλου του Ολυμπιακού προέρχεται από τον Οσμάν τον πρώτο, τον ιδρυτή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Εκτός από το φανατικό κοινό, η ομάδα του Πάουλο Μπέντο καλείται να ξεπεράσει και το εμπόδιο του κακού αγωνιστικού χώρου, που θυμίζει “Ζωσιμάδες”. Εξαιτίας των πολικών συνθηκών που επικρατούσαν τον τελευταίο μήνα στη γειτονική χώρα, το χορτάρι του γηπέδου “κάηκε”. Αντί οι Τούρκοι να ζητήσουν αλλαγή της έδρας, προχώρησαν σε μία πρωτόγνωρη κίνηση, βάφοντας πράσινο το... χώμα για να θυμίζει χορτάρι. Απίστευτο κι όμως αληθινό σε μία διοργάνωση που γίνεται υπό την αιγίδα της UEFA.

Κατόπιν όλων αυτών, το ματς χαρακτηρίζεται “ειδικών συνθηκών”. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ο Πάουλο Μπέντο βρίσκεται με την “πλάτη στον τοίχο” μετά τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα και ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί στην Άγκυρα χωρίς τους δύο καλύτερους παίκτες του την φετινή σεζόν. Κι αν η μετεγγραφή του Λούκα Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας ήταν γνωστή εδώ και καιρό, η διαφαινόμενη μετακόμιση του Μπράουν Ιντέγε στην Κίνα, παραμονές της ρεβάνς με την Οσμανλίσπορ, αποτέλεσε “κεραυνό εν αιθρία” για τον Πορτογάλο προπονητή.

 

Ο Μπέντο “φωτογράφισε” τον αντί-Ιντέγε στην τελευταία δοκιμή, δίνοντας το “χρίσμα” όχι στον... συνήθη ύποπτο Όσκαρ Καρντόσο, αλλά στον Καρίμ Ανσαριφάρντ. Από εκεί και πέρα, ο Λεάλι θα υπερασπιστεί την “ερυθρόλευκη” εστία, με τους έμπειρους Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα και Σισοκό να συνθέτουν την αμυντική γραμμή. Ο νεαρός Ρέτσος αναμένεται να είναι ο παρτενέρ του Μάρτινς στο νευραλγικό χώρο του κέντρου, με τον Κώστα Φορτούνη να αναλαμβάνει το ρόλο του οργανωτή. Στα άκρα της “γραμμής κρούσης” θα βρίσκονται ο αφιονισμένος Σεμπά και ο Ελιουνούσι, που ψάχνει ακόμη τα “πατήματα” του.

Στη “φαρέτρα” του Πορτογάλου βρίσκονται ακόμη οι Ντε Λα Μπέγια, Ρομαό, Μπουχαλάκης και οι νεαροί Χουτεσιώτης, Μανθάτης, Ανδρούτσος, Νικολάου και Σκαφίδας.

Η τελευταία φορά που Ολυμπιακός προκρίθηκε στους “16” της διοργάνωσης ήταν τη σεζόν 2011-12 όταν άφησε “εκτός νυμφώνος” την Ρούμπιν Καζάν. Έκτοτε μετράει τρεις αποκλεισμούς από την Λεβάντε, την Ντνίπρο και την Άντερλεχτ και επ' ουδενί θέλει να προσφέρει την ίδια χαρά στην άσημη Οσμανλίσπορ. Η ειδοποιός διαφορά των πρωτοπόρων της Σούπερ Λίγκα και της έβδομης ομάδας του τουρκικού πρωταθλήματος έγκειται στην εμπειρία στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ο Ολυμπιακός είναι “μπαρουτοκαπνισμένος” σε διεθνείς διοργανώσεις, σε αντίθεση με την αντίπαλο του που μοιάζει με “νεοσσό”.​