X

Ολυμπιακός: ξεκίνημα στον “λάκκο των λεόντων” για Λεμονή

Με το... καλημέρα, ο Τάκης Λεμονής πέφτει στον “λάκκο των λεόντων”, καθώς ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται (21.45) στην έδρα της Γιουβέντους, για τη 2η αγ. των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ant1news

Του Βασίλη Χατζηδάκη

Σε κάποιο σημείο της “Έρημης Χώρας”, ο Αμερικανός νομπελίστας, Τόμας Έλιοτ, έγραψε ότι “τέλος είναι το σημείο από όπου αρχίζουμε”. Από αυτήν την παροιμιώδη φράση οφείλουν να εμφορούνται απόψε οι “ερυθρόλευκοι” στο Τορίνο κόντρα στην Γιουβέντους, καθότι το τέλος εποχής του Μπέσνικ Χάσι στην ομάδα του Πειραιά μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το κίνητρο, την πρόκληση και το εφαλτήριο του νέου Ολυμπιακού του Τάκη Λεμονή.

Εθισμένος στις δύσκολες αποστολές, ο “Sir Takis” κάνει ντεμπούτο στο “άντρο” της Γιουβέντους, με στόχο να “σβήσει” τις... ανορθογραφίες του Κοσοβάρου και να παρατάξει ένα ορθολογικό σχήμα, σε πείσμα των αδιανόητων επιλογών του προκατόχου του. Μία ομάδα με αρχή, μέση και τέλος, που μπορεί να διαθέτει υψηλές βλέψεις, αλλά πάνω από όλα θα σέβεται το επίπεδο της διοργάνωσης και το μέγεθος των αντιπάλων της.

Το πάθημα του αιθεροβάμονα Χάσι στην πρεμιέρα με την Σπόρτινγκ με το φουλ επιθετικό σχήμα έγινε μάθημα για τον ούτως ή άλλως ρεαλιστή διάδοχο του. Ο άνθρωπος που κατήγαγε τα πρώτα “διπλά” του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ γνωρίζει ότι η συμπαγής άμυνας αποτέλεσε τον “πολιορκητικό κριό” με τον οποίο “εκπόρθησε” την Βρέμη (1-3 την Βέρντερ) και την Ρώμη (1-2 την Λάτσιο).

690 χιλιόμετρα βορειότερα από την ιταλική πρωτεύουσα και σε μία πόλη στην οποία γράφτηκε το 2003 η πιο “μαύρη σελίδα” της ευρωπαϊκής ιστορίας των πρωταθλητών (7-0), ο Ολυμπιακός καλείται να αποδειχθεί “εφτάψυχος” και να μην παραδοθεί αμαχητί στον φοβερό και τρομερό Ντιμπάλα και την παρέα του. Η “Μεγάλη Κυρία” βρίσκεται με την “πλάτη στον τοίχο” μετά την ήττα από τη Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου και το “διπλό” της Σπόρτινγκ στο Φάληρο και δεν έχει καμία διάθεση να υποτιμήσει τον Ολυμπιακό. Τουναντίον, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, ρίχνοντας στον “κάλαθο των αχρήστων” τις όποιες σκέψεις για rotation.

Σε αντίθεση με την εναργέστερη εικόνα που παρουσιάζει το αρχικό σχήμα των Ιταλών (Μπουφόν – Στουράρο, Μπαρτζάλι, Κιελίνι, Σάντρο – Πιάνιτς, Ματουιντί – Κουαδράδο, Ντιμπάλα, Μάντζουκιτς – Ιγκουαίν), το τοπίο παραμένει θολό στον Ολυμπιακό όσον αφορά την ενδεκάδα.

Με τη λογική ότι η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση, ο Τάκης Λεμονής σκέφτεται να δώσει φανέλα του βασικού στους Σεμπά και Πάρντο, προκειμένου να ντουμπλάρουν τους Φιγκέιρας και Κούτρη στα άκρα της οπισθοφυλακής. Την “ερυθρόλευκη” εστία θα υπερασπιστεί ο Προτό και οι Ένγκελς και Ρομαό θα αποτελέσουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, καθότι ο Μποτία είναι ακόμη ανέτοιμος.

Μεγάλη μάχη γίνεται στη μεσαία γραμμή. Ο Έλληνας τεχνικός θέλει να χωρέσει στην τριάδα τους Φορτούνη και Οφόε, ενώ προβληματίζεται για τη θέση του ανασταλτικού χαφ. Σύμφωνα με το παρελθόν του “Sir Takis”, ο Ζντιέλαρ συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από τους Ταχτσίδη και Ζιλέ. Στην κορυφή της επίθεσης θα βρίσκεται πιθανότατα ο Εμάνουελ Εμενίκε.

Την αποστολή του Ολυμπιακού συμπληρώνουν οι Χουτεσιώτης, Νικολάου, Ομάρ, Καρσελά, Μάριν, Τζούρτζεβιτς και Μπεν.

Περίπου 2.500 Έλληνες φίλαθλοι θα πουν εκ του σύνεγγυς το “ως ευ παρέστης” στον Τάκη Λεμονή και θα σταθούν στο πλευρό του “πιστού στρατιώτη” του Ολυμπιακού, που απόψε αναλαμβάνει να φυλάξει “ερυθρόλευκη σκοπιά” για τέταρτη φορά στην προπονητική καριέρα του.

Στις προηγούμενες τρεις πρεμιέρες, o 57χρονος μετρά μία νίκη και δύο ισοπαλίες:

  • 23/11/2000 Ολυμπιακός – Λίβερπουλ 2-2 (κύπελλο Ουέφα)
  • 07/01/2007 Ξάνθη – Ολυμπιακός 0-0 (Σούπερ Λίγκα)
  • 01/04/2017 Ολυμπιακός – Πλατανιάς 2-1 (Σούπερ Λίγκα)