X

Με 45χρονο τερματοφύλακα στο Μουντιάλ η εθνική Αιγύπτου

Ο Ελ Χανταρί θα υπερασπιστεί την εστία των “Φαραώ” στα γήπεδα της Ρωσίας και θα γίνει ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ant1news

Το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουνίου 2018 θα καταγραφεί μία από τις σπανιότερες περιπτώσεις στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και ειδικότερα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκτός σοβαρού απροόπτου, ο Εσάμ Ελ Χανταρί θα παραταχθεί ως υπερασπιστεί την εστία της εθνικής Αιγύπτου, που στην πρεμιέρα του Μουντιάλ 2018 θα αντιμετωπίσει την Ουρουγουάη.

Η μοναδικότητα της στιγμής έγκειται στο γεγονός ότι ο Χανταρί διανύει το 46ο έτος της ηλικίας του και, κατά συνέπεια, θα γίνει ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει λάβει μέρος στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Άγνωστος στην Ευρώπη και από την συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων, ο γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου 1973, στην περιοχή Νταμιέτα της Αιγύπτου, και ύψους 188 εκατοστών Αφρικανός δηλώνει στην γαλλική εφημερίδα “L’ Equipe”: Γεννήθηκα τερματοφύλακας!

Στην πατρίδα του είναι πασίγνωστος και το προσωνύμιο που του έχουν αποδώσει οι συμπατριώτες του, λέει πολλά... “Μεγάλο φράγμα” φωνάζουν τον Χανταρί οι Αιγύπτιοι, έναν ποδοσφαιριστή που πίσω από το βλοσυρό παρουσιαστικό, κρύβει έναν άνθρωπο με βαθιά έντονη προσωπικότητα και πνευματώδη, που χαίρει καθολικής εκτίμησης.

 

«O πατέρας μου δεν ήθελε να γίνω ποδοσφαιριστής. Θεωρούσε ότι δεν είναι ζωή αυτή» τονίζειm ξετυλίγοντας το κουβάρι των αναμνήσεων ο Χανταρί και συνεχίζει: «Μάλιστα, έκαψε τα αθλητικά μου ρούχα μπροστά μου! Αισθάνθηκα κατεστραμμένος. Το ότι έπαιξα ποδόσφαιρο, το οφείλω στην μητέρα μου. Ήταν το μυστικό μας. Πήγαινα να παίξω, κρύβοντας τα ρούχα μέσα στο παντελόνι μου. Πηδούσα από το παράθυρο για να φύγω. Όταν επέστρεφα γεμάτος λάσπη, πήγαινα σ' ένα ποτάμι κοντά στο σπίτι μου για να πλυθώ. Και έμπαινα πάλι στο σπίτι από το παράθυρο, για να μην περάσω μπροστά από τον πατέρα μου. Έπρεπε να κάνω όλα αυτά για να γίνει πραγματικότητα το όνειρό μου. Στο σχολείο δεν ήμουν καλός μαθητής. Το μόνο που ήθελα ήταν να γίνω τερματοφύλακας. Εάν δεν γινόμουν ποδοσφαιριστής, δεν ξέρω τι θα έκανα. Σίγουρα κάτι που έχει δράση, ίσως αστυνομικός».

Στα 27 χρόνια της καριέρας του, ο Χανταρί έχει κατακτήσει 37 τίτλους, εκ των οποίων τρία Champions League Αφρικής και τέσσερα Κόπα Αφρικα. Επτά φορές πρωταθλητής Αιγύπτου με την Αλ Αχλί, ο 45χρονος τερματοφύλακας έχει κατακτήσει κι ένα κύπελλο Ελβετίας με τη Σιόν, ενώ μετρά 156 διεθνείς συμμετοχές.

 

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του Χανταρί, η πιο αναμενόμενη ερώτηση είναι μέχρι πότε θα παίζει ποδόσφαιρο... «Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν εάν είμαι κουρασμένος να κάνω αυτή τη δουλειά μετά από 25 χρόνια καριέρας. Και απαντώ: Όχι! Είναι ένα δώρο, μια χάρη να βρίσκεσαι σε αυτό το περιβάλλον. Όσο το νιώθω αυτό, συνεχίζω. Όσο ο Θεός θέλει, θα μείνω. Όσο ο Θεός μου δίνει δύναμη και με στηρίζει, συνεχίζω. Αν το σώμα μου αρχίσει να αρνείται, τότε θα σταματήσω. Κανείς στον πλανήτη δεν μπορεί να πει στον Ελ Χανταρί “σταμάτα” και κάνε κάτι άλλο, πάρε την σύνταξη σου. Μόνο εγώ αποφασίζω»...