X

Σαν σήμερα η τραγωδία των Τεμπών (εικόνες)

Πέρασαν 16 χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, η οποία στοίχισε τη ζωή 21 μαθητών.

Ant1news

Σαν σήμερα, πριν από 16 χρόνια, σημειώθηκε το φριχτό ατύχημα που έχει σημαδέψει την νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Οι μαθητές της Α’ Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας επέστρεφαν από εκδρομή που είχαν πάει στην Αθήνα, όταν το λεωφορείο τους συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό που μετέφερε μελαμίνες και νοβοπάν, στο ύψος των Τεμπών.

Μερικά από τα βαριά υλικά που μετέφερε το φορτηγό έπεσαν στο δρόμο, όμως κάποια άλλα χτύπησαν το λεωφορείο με τα παιδιά, κόβοντάς το στα δύο.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός, με τα 21 μαθητές να χάνουν τη ζωή τους και ακόμα έξι να τραυματίζονται.

Το λεωφορείο διαλύθηκε στην κυριολεξία, ενώ τα συνεργεία διάσωσης που έσπευσαν στο σημείο, χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να απεγκλωβίσουν τα τραυματισμένα παιδιά και να ανασύρουν τα νεκρά.

Οι εικόνες της απόλυτης τραγωδίας έκαναν αμέσως το γύρο της χώρας, που θρηνούσε τα αδικοχαμένα παιδιά, την ώρα που οι γονείς τους έψαχναν να τα βρουν ζωντανά ή νεκρά στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης.

 

Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε την επόμενη μέρα στο νεκροταφείο του Μακροχωρίου όπου και οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία οι αδικοχαμένοι μαθητές.

 

Πέρασαν πέντε χρόνια για να πραγματοποιηθεί η δίκη. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε και ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν από τέσσερα έως 14 χρόνια, ενώ η εταιρεία κατάβαλλε αποζημίωση ύψους 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι 21 άτυχοι μαθητές

Γάτου Ευαγγελία, Αγγελίνα , Όλγα, Καστίδου Ιωάννα, Τραπεζακλή Γεωργία, Σταφυλίδου Γεσθημανή, Παυλίδου Αναστασία, Ψαλίδα Ευανθία, Σταματέλλου Χριστίνα, Ούστα Περιστέρα, Τριανταφυλλίδης Ιωάννης, Μουρατίδης Παναγιώτης, Αθανασιάδης Ανδρέας, Θαλαλέος Κωνσταντίνος, Κανελλόπουλος Σταύρος, Παναγιωτίδης Σάββας, Τσολερίδης Ηλίας, Κοσμίδης Δημήτριος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Μαρκαντήρας Αθανάσιος, Μίτσκας Γεώργιος, Σίγκας Δημήτρης.

Στο σημείο της τραγωδίας υπάρχει και συντηρείται μνημείο για τα παιδιά.