X

Συγκλονιστικά ντοκουμέντα για το Μάτι: “Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν”

Αίσθηση και αντιδράσεις προκαλούν τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις ώρες του φονικού εφιάλτη της φωτιάς του Ιουλίου, στην αν. Αττική.

Ant1news

Αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση διαλόγων από την ημέρα της τραγωδίας που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου στην ανατολική Αττική, αναθερμαίνοντας την συζήτηση για την αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών και των Αρχών και την διαχείριση της κρίσης μετά το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας που κόστισε την ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Από τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα των διαλόγων μεταξύ στελεχών της Πυροσβεστικής, όπως αναφέρονται σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, είναι τα ακόλουθα:

  • «Υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»
  • «Έχει καεί πολύς κόσμος, να ξέρεις»
  • «Έχει χαθεί η μπάλα εδώ (...) Εγκλωβισμένοι. Σου λέω χάος»
  • «Αν περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα»

«Εάν δεν κάνετε ένα θαύμα, να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα, θα καούνε δύο πόλεις. Δεν αντιμετωπίζεται», ακούγεται σε μια συνομιλία. «Χρειαζόμαστε επειγόντως τα εναέρια, γιατί η φωτιά αν περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα», ακούγεται σε μια άλλη.

Αισθηση προκαλούν οι αναφορές εθελοντών και πυροσβεστών με τις γνωστοποιήσεις στο κέντρο της ΠΥ και της ΕΛ.ΑΣ. εντοπισμού θυμάτων της φωτιάς, μεταφέροντας μέσω ασυρμάτου, ενδεικτικά «τέσσερις νεκροί στην Πανός», «έξι απανθρακωμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι».

Την ώρα της αναταραχής ξυπνούν μνήμες του 2007 στην Ηλεία, όπου άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στον δρόμο και τελικώς απανθρακώθηκαν. «Να ανοίξει ο δρόμος να μην εγκλωβιστεί ο κόσμος, όπως στην Ηλεία» λέει ο εκφωνητής του Κέντρου Επιχειρήσεων σε συνάδελφο του που βρίσκεται επί τόπου.

Επίθεση Μητσοτάκη και κόντρα Τζανακόπουλου - Ζαχαράκη 

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί με ανάρτησή του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή όσα περιλαμβάνονταν στην εκπομπή για την τραγωδία στο Μάτι

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας την ανάρτηση του Προέδρου της ΝΔ, ανέφερε «νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί για άλλη μια φορά μια τυμβωρυχία, η οποία νομίζω ότι δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε νομίζω ότι δείχνει σεβασμό για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές ό,τι οι νεκροί δεν κρύβονται. Εγώ ο ίδιος ήμουν εκείνος που ανακοίνωσα εκείνο το βράδυ και πιστέψτε με ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα εκείνη, τους πρώτους επιβεβαιωμένους νεκρούς από τη συγκεκριμένη περιοχή», προσθέτοντας «ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, ενώ κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν βρήκε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για τη συγκεκριμένη καταστροφή. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε διαλυμένες, πράγματι, υπηρεσίες, τις οποίες θυμίζω ότι ήταν οι κυβερνήσεις των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης, που οδήγησαν, αν θέλετε, στην κατάρρευση συνολικά της δημόσιας διοίκησης, με αυτά τα οποία δέχθηκαν. (...) Σε ότι αφορά την επιχειρησιακή κατάσταση, έχει ειπωθεί από πάρα πολλούς, ειδικότερους εμού, ότι επρόκειτο για μια πρωτοφανούς δυσκολίας επιχείρηση. Από εκεί και πέρα, ξαναλέω. Το ζήτημα είναι είτε θα δούμε με ψυχραιμία το τι πήγε στραβά και τι μπορεί να διαρθωθεί στο τέλος, είτε θα επιχειρήσουμε πολιτική τυμβωρυχία κατά τον τρόπο που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης».

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη τον κατηγόρησε για θράσος το οποίο, όπως είπε, συναγωνίζεται τα ψέματά του. « Όλοι τον θυμούνται τρεις μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, να συντονίζει εκείνη τη ντροπιαστική συνέντευξη Τύπου επιχειρώντας να εξαπατήσει τους πολίτες. Τότε που έδειχναν σε ένα κατασκευασμένο χάρτη δήθεν “εστίες εμπρησμών” που τάχα εντόπισαν δορυφόροι, μήπως και αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την τραγωδία. Υπάρχει και η λέξη συγγνώμη κ. Τζανακόπουλε» δήλωσε η κ. Ζαχαράκη.

«Τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του γνώριζαν για τους νεκρούς στο Μάτι και το απέκρυψαν όταν έκαναν την περιβόητη συνέντευξη τους. Δεν πρόκειται μόνο για επίδειξη κυνισμού και αναλγησίας, αλλά για συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των πολιτών. Οι πολιτικές ευθύνες του Πρωθυπουργού είναι δεδομένες. Οφείλει να τις αναλάβει! Σε κάθε περίπτωση θα τις αποδώσουν οι πολίτες. Δεν ξεχνούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «τα στοιχεία, που έρχονται στη δημοσιότητα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιβεβαιώνουν το “μπάχαλο” που επικρατούσε τις κρίσιμες στιγμές και τις εγκληματικές ευθύνες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στους τομείς της πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τα προβλήματα αυτά παραμένουν στο ακέραιο κι ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος, παρά τα μεγάλα λόγια και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».