X

Εισαγγελείς για Κουφοντίνα: ατυχής η προσπάθεια να αποδοθούν σκοπιμότητες

Πριν από έναν χρόνο η Ξένη Δημητρίου είχε στείλει στο πειθαρχικό δύο εισαγγελείς που έδωσαν άδεια στον εκτελεστή της “17Ν”.

Ant1news

Μετά την κριτική για την πρωτοβουλία της Ξένης Δημητρίου να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος που απέρριψε τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει πως «ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της». Υπογραμμίζει παράλληλα πως κάθε προσπάθεια «που επιχειρεί να αποδώσει σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη ενέργεια της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι τουλάχιστον ατυχής και βλάπτει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, μετά την κριτική που ασκήθηκε για την ασκηθείσα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου που απέρριψε αίτημα κρατουμένου για χορήγηση τακτικής άδειας από το κατάστημα κράτησής του, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στο οποίο περιλαμβάνεται και η άσκηση αναίρεσης κατά βουλευμάτων και δικαστικών αποφάσεων.

Κατά συνέπεια, κάθε δήλωση από πολιτικά πρόσωπα που επιχειρεί να αποδώσει σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη ενέργεια της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι τουλάχιστον ατυχής και βλάπτει το κύρος της Δικαιοσύνης».

 

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το dikastiko.gr, η Ξένη Δημητρίου είχε ζητήσει πριν από περίπου έναν χρόνο τον πειθαρχικό έλεγχο δύο εισαγγελέων που είχαν συναινέσει στην χορήγηση άδειας τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ωστόσο, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ήταν η ίδια που ζήτησε να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα του κρατούμενου για τη χορήγηση τακτικής άδειας.

Μία δεύτερη αντίφαση, που επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, είναι το γεγονός ότι πριν από δυο μήνες, τον Φεβρουάριο 2019, με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό,  βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου αρνήθηκε να δώσει άδεια στον Κουφοντίνα. Ήταν η πρώτη απόρριψη του αιτήματος αδείας του μετά από έξι θετικές κρίσεις. Και τότε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είχε αναλάβει κάποια πρωτοβουλία.