X

Δικαίωμα αποφυλάκισης αποκτά ο Κορκονέας

“Έσπασαν” τα ισόβια με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας…

Ant1news

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε ομοφώνως το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου για ποινή 13 ετών σημαίνει ότι ο Κορκονέας μπορεί να αποφυλακιστεί συντόμως. Ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης κρίθηκε αθώος.

Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, δεν έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για αλλαγή κατηγορητηρίου, ενώ απέρριψε και τους ισχυρισμούς περί ψυχικής ορμής και ασυνείδητης αμέλειας.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει καταδικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και χωρίς να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Ο Βασίλης Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη επίσης χωρίς ελαφρυντικά. Ο Σαραλιώτης, αντίθετα από τον Κορκονέα που κρατείται στις φυλακές Δομοκού, είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους το 2012.  

"Δίκαιη χαρακτήρισαν την απόφαση οι δικηγόροι του Σαραλιώτη επισημαίνοντας πως "μετά από ένα μακροχρόνιο και κυρίως ψυχοφθόρο  αγώνα, εξεδόθη μία δίκαιη απόφαση(...) Ο Βασίλειος Σαραλιώτης μετά από τριάντα μήνες που κρατήθηκε στη φυλακή και δέκα έτη υπό το βάρος μίας άδικης κατηγορίας, μετά από μία εξαιρετικά επίπονη και ενδελεχή διαδικασία, κατόρθωσε να πείσει τακτικούς Δικαστές και Ενόρκους, για την αθωότητα του, την οποία από την αρχή της όλης διαδικασίας υποστήριξε .Η απόφαση αυτή, δικαιώνει τον αγώνα και την επιμονή του για την αθωότητά του".

ΣΥΡΙΖΑ: Και το δόγμα «νόμος και τάξη» ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος

«Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την άρση της ποινής των ισοβίων, που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, στον δολοφόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, και η μετατροπή της σε κάθειρξη 13 χρόνων δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρει ότι «μέσα σε τρεις βδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα» και σχολιάζει πως «είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα και που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ήθελαν να αποτελεί οριστικά παρελθόν».

Ωστόσο, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα η επιλογή του δικαστηρίου να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή αθλιότητα»

«Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου έξω και ο νέος ποινικός κώδικας που αποτελεί μέσο εξορθολογισμού της ποινικής διαδικασίας να ευθύνεται για όλα. Και το δόγμα "νόμος και τάξη" ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τονίζει πως «όσοι όμως επιχειρούν επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια, να γνωρίζουν ότι θα τα βρουν σύντομα μπροστά τους» και καταλήγει: «Η ειδεχθής δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου είναι το αποτέλεσμα και το σύμβολο ακριβώς αυτών των πρακτικών και αυτών των νοοτροπιών, που τάχα καταπολεμούν το έγκλημα, ενώ στην πράξη υποδαυλίζουν τη βία, την αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία και τον κρατικό αυταρχισμό».

ΚΚΕ: Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού η απόφαση 

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η σημερινή απόφαση του Εφετείου Λαμίας, η οποία «έριξε στα μαλακά» τον εν ψυχρώ δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, μειώνοντας την ποινή του στα 13 έτη, αντί της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο Δικαστήριο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή του. Εντύπωση δημιουργεί η αναγνώριση στον συγκεκριμένο δολοφόνο του ελαφρυντικού του προηγούμενου σύννομου βίου, όταν αυτό δε συμβαίνει στην πράξη σε μια σειρά άλλους δράστες, που διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά δεν τυχαίνει να προέρχονται από το μηχανισμό της κρατικής καταστολής ή από οικονομικά εύπορα στρώματα" σημειώνει το ΚΚΕ.

"Αποδεικνύεται επιπλέον στην πράξη το προβληματικό περιεχόμενο των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στο ύψος της ποινής που προβλέπει για το συγκεκριμένο αδίκημα, τις οποίες αξιοποίησε το Δικαστήριο.Με την ίδια απόφαση, μάλιστα, το ίδιο Δικαστήριο αθώωσε τον άλλον κατηγορούμενο, Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια στη συγκεκριμένη δολοφονία" καταλήγει το ΚΚΕ.