X

Ξεκίνησε τις δοκιμαστικές πτήσεις του στη Σάμο το Zeppelin (εικόνες)

Στην παρακολούθηση των συνόρων στοχεύουν οι πτήσεις του αερόπλοιου πάνω από το ακριτικό νησί.

Ant1news

Ξεκίνησε τις δοκιμαστικές πτήσεις του στη Σάμο το Zeppelin, που θα επιχειρεί στην περιοχή με σκοπό την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων σε πραγματικό χρόνο και επί 24ώρου βάσεως.

Η δοκιμαστική επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει 28 μέρες.

Το αερόπλοιο Zeppelin, γνώριμο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει μήκος 35 μέτρων και διαθέτει ραντάρ, θερμική κάμερα και σύστημα AIS (Automatic Identification System). Μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1000 μέτρα από το σταθμό βάσης και οι πρώτες δοκιμές των συστημάτων του ήταν επιτυχής.

Έχει αναπτυχθεί παράλληλα στο νησί κινητός σταθμός αισθητήρων (σε φορτηγό) με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της Πορτογαλικής Εθνοφρουράς (Guarda Nacional Republicana - GNR), ώστε να συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρησιακές δυνατότητες και η ικανότητα διακρίβωσης της επίγειας και εναέριας τεχνικής λύσης.

 

Αυτή η πιλοτική δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση «Ποσειδών», η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από τον Μάιο του 2008, υπό τον συντονισμό των αρχηγείων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και ΕΛΑΣ, υπό την εποπτεία του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής-Frontex, ο οποίος και διέθεσε το Zepellin.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σε στρατόπεδο στη Σάμο συνάντηση εργασίας (workshop) που διοργάνωσε ο Frontex, για την επίδειξη των δυνατοτήτων του δέσμιου αυτού αερόπλοιου.

 

Μέσω αυτού του εγχειρήματος, το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιεί δέσμιο αερόπλοιο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, μόλις δέκα μήνες μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή χρήση για αντίστοιχους σκοπούς Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) μεσαίου ύψους μακράς εμβέλειας (MALE), τον Σεπτέμβριο του 2018.

Αυτό, σύμφωνα με το λιμενικό, καταδεικνύει την ισχυρή και ξεκάθαρη βούλησή να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τη διαθέσιμη τεχνολογία αιχμής, για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε., την πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας, καθώς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.