X

Πρώτη μέρα στο σχολείο για χιλιάδες μαθητές

Επιστροφή στο σχολείο, αλλά και πρώτη μέρα για χιλιάδες παιδιά. Καλυμμένα τα κενά, στη θέση τους τα βιβλία.

Ant1news

Στο σχολείο επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές της επικράτειας, για την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς με την τελετή του αγιασμού. Τα βιβλία είναι στη θέση τους και το μεγαλύτερο μέρος των κενών έχει πληρωθεί από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι ήδη εξασφαλισμένες.

Προκόπης Παυλόπουλος: Όλα τα παιδιά είναι παιδιά μας

 

Πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς και το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 108ο/170ο Δημοτικό και το 90ο/108ο Νηπιαγωγείο Σχολείο Αθηνών «φόρεσε τα γιορτινά του» για να υποδεχτεί τους μαθητές και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος παραβρέθηκε στον αγιασμό.

Εκεί, στα σχολεία των Κάτω Πατησίων ξεκινούν τα μαθήματα και για πολλά παιδιά που οι ρίζες τους βρίσκονται σε άλλες χώρες, άλλους πολιτισμούς, όμως ενώθηκαν στη νέα πατρίδα τους, την Ελλάδα. Σε αυτά τα παιδιά και φυσικά σε όλους τους μαθητές, απευθύνθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος και χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους όταν είπε: «Είστε η ελπίδα και το μέλλον αυτού του τόπου. Ξέρω σε ποιο σχολείο βρίσκομαι και μιλώ και για εκείνα τα παιδιά που δεν είναι Έλληνες, αλλά είναι κοντά μας, είναι ένα κομμάτι από την ψυχή μας και την καρδιά μας. Αυτός ο τόπος, η Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει μέσα στον χρόνο, είναι Χώρα της Δημοκρατίας, της πραγματικής ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλα τα παιδιά, είναι παιδιά μας».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα λόγια του δεν είναι μόνο λόγια ενός Προέδρου, αλλά κυρίως ενός πατέρα, ενός παππού και ενός δασκάλου. Ζήτησε από τους μαθητές «...να κλείνετε διαρκώς την Ελλάδα μέσα σας. Μέσα στην καρδιά σας και μέσα στην ψυχή σας. Αυτό σημαίνει πως γνώμονας της πορείας σας, για πάντα, πρέπει να είναι η Ιστορία μας και η προοπτική μας, μαζί με τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν την μεγαλειώδη ιστορική διαδρομή του Λαού μας και του Έθνους μας».

Διευκρίνισε, επίσης, για τα παιδιά που δεν είναι Έλληνες, ότι «... δεν τους ζητάμε να ξεχάσουν την εθνική τους ταυτότητα. Αντιθέτως, πρέπει να την σέβονται στο ακέραιο και να την υπηρετούν, πολλώ μάλλον όταν ο ελληνικός πολιτισμός έχει ως βασική του αρχή την συνύπαρξη και τον διάλογο των πολιτισμών. Όμως, τα παιδιά αυτά που ζουν μαζί μας πρέπει να βλέπουν, φυσικά με τον δικό τους τρόπο, την χώρα μας, την Ελλάδα, και σαν δική τους Χώρα. Ιδίως δε να την βλέπουν ως Χώρα που συμβολίζει, κατά την ιστορική της κληρονομιά και προοπτική, αρχές, αξίες και ιδανικά που υπερασπίζονται τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, και τα θεμελιώδη δικαιώματά του».

Μίλησε για τον ρόλο των δασκάλων οι οποίοι «... μέσα στο πλαίσιο της αποστολής τους, πρέπει να σας καθοδηγούν για να βάλετε τις βάσεις της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς σας», αλλά και της οικογένειας «... η οποία δεν πρέπει να τα περιμένει όλα από το σχολείο. Έχει την ευθύνη να σας προστατεύει - φυσικά δίχως, σε καμία περίπτωση, να σας καταπιέζει - προκειμένου ν' αντιμετωπίσετε πολλούς από τους κινδύνους, οι οποίοι παραμονεύουν για να γκρεμίσουν ό,τι χτίζει για εσάς το σχολείο».

Μπακογιάννης: Ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά

 

Στην τελετή αγιασμού του ίδιου σχολείου, έδωσε το «παρών» και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Στον χαιρετισμό του προς τους μαθητές, στάθηκε στον συμβολισμό της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας:

 

«Σηματοδοτεί τη βούληση όλων μας να δώσουμε τη μάχη, ώστε να έχουν όλα τα παιδιά ίδιες ευκαιρίες» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς ως γονείς έχουμε περισσότερη αγωνία από τα παιδιά, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι ότι όλοι μας έχουμε ενθουσιασμό και χαρά. Το σχολείο έχει κάτι διαφορετικό, κάτι το ιδιαίτερο. Δεν μετράει πώς σε λένε, δεν μετράει από πού είσαι, από την Αθήνα ή από το Καρπενήσι. Αν οι γονείς σου μεγάλωσαν στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα. Αυτό που μετράει είστε εσείς, τα δικά σας "θέλω" και τα δικά σας όνειρα».

Παράλληλα, ο Κ. Μπακογιάννης προχώρησε σε... συμφωνία συνεργασίας με τους μαθητές: «Ξέρουμε ότι αντιμετωπίζετε μεγάλα προβλήματα σε αυτό το σχολείο, όπως και σε πολλά σχολεία της Αθήνας για αυτό και εμείς θέλουμε να κάνουμε μία συμφωνία να συνεργαστούμε. Εμείς θα φροντίσουμε ώστε να έχετε το πιο ωραίο, το πιο καθαρό και το πιο ασφαλές σχολείο. Εσείς, να διαβάζετε και να χαμογελάτε. Αυτό είναι που θέλουμε από εσάς!»

Μητσοτάκης: Η Πολιτεία είναι κοντά στο δημόσιο σχολείο

 

Τον αγιασμό του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο υποδέχθηκαν θερμά γονείς και παιδιά.

Ο πρωθυπουργός, αφού ευχήθηκε καλή, ευτυχισμένη και χαρούμενη σχολική χρονιά με πλούσιες εμπειρίες, είπε ότι σήμερα «θα χτυπήσει το κουδούνι σε 4.500 δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα και σε 5.500 νηπιαγωγεία, με δασκάλους, καθηγητές και βιβλία στη θέση τους». Απευθυνόμενος σε όλους τους μαθητές, ειδικά στα πρωτάκια, τόνισε: «Να σας πω ότι είναι, πράγματι, ξεχωριστά αυτά τα χρόνια. Να χαίρεστε τη γνώση και τις εμπειρίες του σχολείου. Να σέβεστε τους δασκάλους σας, να ακούτε τους γονείς σας, να μην τους κάνετε τη ζωή πάρα πολύ δύσκολη».

 

Αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς, σημείωσε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει, εκτιμά και σέβεται το πολύ δύσκολο έργο το οποίο επιτελούν. «Και να γνωρίζουν πως θα είμαστε κοντά τους να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο, τη δημόσια εκπαίδευση, την επιμόρφωση των δασκάλων. Να ξαναδούμε τα προγράμματα σπουδών, με καλύτερα βιβλία, με περισσότερες διαδραστικές εμπειρίες, με περισσότερο στήριξη στις μαθησιακές δυσκολίες, γιατί γνωρίζω καλά ότι είστε ένα σχολείο που δίνετε μεγάλη σημασία σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της παιδείας μας» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας: «Να ευχηθώ, λοιπόν, από την καρδιά μου, να έχετε μία καλή, ευτυχισμένη και χαρούμενη χρονιά, να αποκομίσετε πλούσιες εμπειρίες και κυρίως να χαρείτε αυτήν την πολύ όμορφη σχολική εμπειρία. Να είστε καλά. Καλή χρονιά από καρδιάς».

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των μαθητών, ο κ. Μητσοτάκης φύτεψε μία ελιά στον κήπο του σχολείου, ενώ του επεφύλασσαν μία ευχάριστη έκπληξη προσφέροντάς του μία μικρή γλάστρα με βασιλικό, το χώμα της οποίας προέρχεται από κομποστοποίηση που έκαναν επιμελώς σε σχολική δράση την προηγούμενη περίοδο.

 

 

Στη συνομιλία του με τους δασκάλους και τους γονείς, ο κ. Μητσοτάκης, αφού τους διαβεβαίωσε πως η πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε να βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους, αναφέρθηκε στον ρόλο του δασκάλου στη συνολική διαμόρφωση και μετέπειτα εξέλιξη του ανθρώπου. «Όλοι μας, τους καλούς δασκάλους θυμόμαστε», υπογράμμισε, ενώ επαίνεσε τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για τη σημαντική δραστηριότητά τους αλλά και την καλή μεταξύ τους συνεργασία.

 

Τον πρωθυπουργό συνόδευε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη.

Στη Λέρο βρίσκεται από χθες, Τρίτη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, για να παραστεί στις τελετές αγιασμού σε σχολεία της Λέρου και της Καλύμνου. Aπό εκεί δήλωσε ότι το υπουργείο θα είναι δίπλα στους μαθητές των σχολείων της άγονης γραμμής.

Συγκεκριμένα παραβρέθηκε στον αγιασμό του 10ου Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου καθώς επίσης στην τελετή αγιασμού στο ΕΠΑΛ και το 2ο Γυμνάσιο Λέρου.

Από την Λέρο η υπουργός αναχώρησε με σκάφος για την Κάλυμνο προκειμένου να παραβρεθεί στον αγιασμό στο “Νικηφόρειο” ΕΕΕΚ , το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλύμνου και στο ΕΠΑΛ Καλύμνου.

Τα δώρα του Αρχιεπισκόπου στους μικρούς μαθητές

Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, και της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, τελέστηκε σήμερα ο αγιασμός στα 39ο-141ο Δημοτικά Σχολεία και 97ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.

«Αγαπητά μας παιδιά, είμαστε όλοι κοντά σας σήμερα στη γιορτή, στη χαρούμενη αυτή εδώ ατμόσφαιρα. Ξεκούραστοι πια από το καλοκαίρι έρχεστε με πολλή όρεξη για τα μαθήματά σας στο άνοιγμα του σχολείου. Είμαστε κοντά σας, εδώ, όλοι, οι γονείς σας, οι δάσκαλοί σας, το υπουργείο Παιδείας, οι φίλοι σας. Ήρθαμε για να χαρούμε την έναρξη των μαθημάτων σας και να τελέσουμε τον αγιασμό της εκκλησίας μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα, ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Όπως ακούσατε στην ακολουθία, αν θέλετε να δείτε ποιο είναι το νόημα το βαθύτερο των λέξεων, η ευχή η κεντρική ήταν να γίνετε σοφοί και τόνισαν ότι υπάρχουν στον κόσμο και στην πορεία μας δύο ειδών σοφίες, εκείνη που βγαίνει από το σχολείο, τα γράμματα, διά της εμπειρίας της ζωής και η γνώση γενικότερα. Είναι απαραίτητα αυτά τα στοιχεία, είναι πράγματα, τα οποία πρέπει να τα επιδιώκουμε γιατί μας χρειάζονται στη ζωή μας».

«Δεν υπάρχει μόνο, όμως, η ανθρώπινη σοφία αλλά είναι και η σοφία η άνωθεν κατερχομένη, η σοφία που κατεβαίνει με ένα δικό της τρόπο από τον ουρανό, από την επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Κι εκεί ακριβώς που συναντιούνται τα δύο είδη της σοφίας, της ανθρώπινης και της θεϊκής σοφίας, εκεί γίνεται ο χαριτωμένος άνθρωπος, ο χαρισματούχος. Κι αυτό το σχολείο εδώ πέρα και η πολιτεία μας και η οικογένεια και η εκκλησία μας αυτό θέλουμε και αυτό επιδιώκουμε, τα παιδιά μας, δηλαδή εσείς, να γίνετε χαρισματούχοι, να πάρετε προσόντα, τάλαντα στη ζωή σας, αλλά να μην είναι μονομερή, να βαραίνουν από ένα μέρος, και τα δύο, και την ανθρώπινη σοφία που βγαίνει από αυτά τα σχολεία και από τον κόπο στη ζωή, αλλά και τη σοφία την άνωθεν κατερχομένη. Αυτή είναι και η ευχή όλων μας και της πατρίδας μας, της υφυπουργού, των δασκάλων, των γονέων και των φίλων σας θα λέγαμε γενικότερα. Και έτσι σας θέλουμε, προικισμένους, φωτισμένους, να πορευτείτε στη ζωή σας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε: «Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι σας κάνουμε ένα δικό μας δώρο, ένα κέντρο μουσικής παιδείας, ένα σχολείο μουσικής παιδείας, κάτι που χρειάζεται σαν προσθήκη στα προσόντα, στην πορεία στη ζωή. Μέσα από την καρδιά μου, σαν πνευματικός πατέρας, σας εύχομαι υγεία, δύναμη, προκοπή και σοφία δύο ειδών, και τη σοφία του ανθρώπου και τη σοφία του Θεού».

Να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, καθώς «η πιο σημαντική λέξη είναι η προσπάθεια», προέτρεψε τους μαθητές, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού τη. «Όλοι είμαστε εδώ για τα παιδιά, οι γονείς που έχετε έρθει εδώ με την αγωνία της πρώτης μέρας, οι εκπαιδευτικοί, οι συνάδελφοι, ξέρω την αγωνία σας για την αρχή της χρονιάς, ξέρω όμως και την όρεξή σας. Πριν από λίγα χρόνια στεκόμουν κι εγώ στην ίδια θέση που στεκόσαστε κι εσείς», συμπλήρωσε η κ. Ζαχαράκη. Ακόμη, απευθυνόμενη στα παιδιά είπε: «Ξέρω ότι είστε μικρά στο νηπιαγωγείο, ξέρω ότι ξεκινάτε τώρα το δημοτικό, με πολλή όρεξη να μάθετε πράγματα, στη δευτέρα, στην τρίτη, στην τετάρτη, στην πέμπτη και στην έκτη που ξέρετε ότι την επόμενη χρονιά θα ετοιμάζεστε για το μεγάλο σχολείο, το γυμνάσιο, ξέρω, επίσης, ότι ανυπομονείτε να μπείτε σήμερα μέσα στην τάξη».

 

Παράλληλα, η υφυπουργός επισήμανε: «Πρώτα από όλα θέλω να δώσετε φέτος τον καλύτερο σας εαυτό. Πιο σημαντική λέξη είναι η προσπάθεια. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι στο τέλος της χρονιάς να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας, ότι βάλαμε τον καλύτερο μας εαυτό και στα μαθήματα με τη δασκάλα μας και τον δάσκαλό μας αλλά και στα υπόλοιπα μαθήματα, σε οποιονδήποτε δάσκαλο, δασκάλα βρίσκεται απέναντί σας στην τάξη. Δεύτερη υπόσχεση, θα ανοίγεστε στη δασκάλα, στον δάσκαλο, στα παιδιά για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί ή σας στεναχωρεί. Θα πηγαίνετε στη δασκάλα, στον δάσκαλό σας να το λέτε και να αισθάνεστε αμέσως καλύτερα. Και το τρίτο πράγμα που θέλω να θυμάστε είναι ότι όπως μαθαίνετε από τους δασκάλους και τις δασκάλες σας, έτσι μαθαίνουν και οι δάσκαλοι από εσάς. Άρα είναι μία ζωντανή διαδικασία, η οποία θα σας δημιουργήσει ωραίες αναμνήσεις που κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να σας στερήσει».

 

«Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο νέο έτος. Το υπουργείο Παιδείας θα είναι ανοιχτό στο να ακούει τα ζητήματα, όταν φύγουν οι κάμερες και οι φωτογράφοι, έτσι ώστε τα ζητήματα που έχετε να γίνονται δικά μας. Θέλω να δώσετε ένα μεγάλο χειροκρότημα στον εαυτό σας για την προσπάθεια που θα κάνετε και να υποσχεθείτε ξανά ότι ναι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό αυτή τη χρονιά», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.

«Σύντομα θα έχουμε νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών», είπε ο Σοφία Ζαχαράκη στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Σιβιτανίδειο Σχολή και το μεσημέρι θα επισκεφθεί τα Ειδικά Σχολεία στη Ραφήνα, που ανακατασκευάστηκαν, μετά την πυρκαγιά του 2018.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά παρέστη στον σχολικό αγιασμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου .

 

 

Στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας παρέστη στον αγιασμό του Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ και του 50ου Δημοτικού Σχολείου στην Άνω Πόλη."Αισθάνομαι πρωτάκι κι εγώ", είπε απευθυνόμενος στους μαθητές του Δημοτικού.

  

 

Τσίπρας: Η σημαντικότερη επένδυση είναι η επένδυση στην Παιδεία

Με ανάρτησή του στο Facebook ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και τις μαθήτριες ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός είδε τους «καρπούς» της διακυβέρνησής του στον τομέα της Παιδείας, άσκησε κριτική ωστόσο στην κυβέρνηση για την «προσπάθεια ακύρωσης από την ΝΔ των προσλήψεων μόνιμων καθηγητών»

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

 

 Δημήτρης Κουτσούμπας: Με συλλογικό αγώνα θα κατακτήσουμε όσα μας ανήκουν

«Καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και καλή επιτυχία στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, για να μπορούν ελεύθερα να δημιουργούν» εύχεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Είμαστε δίπλα στους γονείς, παρόντες στη μάχη για να πάρουν τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερα μορφωτικά εφόδια. Θέλουμε να τα δούμε να προοδεύουν, να χαίρονται τη ζωή. Είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς που τιμούν το λειτούργημα τους, που βλέπουν στις παιδικές και νεανικές ψυχές τη δυνατότητα για μια καλύτερη ανθρωπότητα και εργάζονται γι' αυτό, κόντρα στις αντιξοότητες» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.

Κάνει λόγο για «αδιέξοδα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της», τονίζει ότι «υπάρχει λύση και η πρόταση του ΚΚΕ απαντάει οριστικά σ' αυτά τα προβλήµατα» και εξηγεί: «λύνει την αντίθεση ανάμεσα στις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής µας και τη µιζέρια που εισπράττουμε στην εκπαίδευση, γιατί βάζει τέλος στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και μια µόρφωση που καταντά εμπόρευμα και κοιτάει τους γονείς στην τσέπη. Ο δρόμος για το σήμερα και το αύριο υπάρχει, είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα για να κατακτήσουμε όλα όσα µας ανήκουν».