X

Άσκηση: Πυροβολισμοί με νεκρούς στην Μονή Λαζαριστών (εικόνες)

Τρομοκρατική επίθεση με νεκρούς και τραυματίες. Επί τόπου ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και Στρατός. Εντυπωσιακή άσκηση από τις Αρχές.

Ant1news

Νεκρούς και δεκάδες τραυματίες συμπεριλαμβάνει μεγάλη άσκηση ετοιμότητας με σενάριο μαζικής καταστροφής που πραγματοποιήθηκε στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή Αστυνομίας, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής , Τροχαίας, Πολιτικής Προστασίας και εθελοντών.

Το σενάριο προέβλεπε την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης στο γεμάτο θέατρο της Μονής Λαζαριστών με ταυτόχρονο αντιπερισπασμό σε παρακείμενη καφετέρια.

Σκοπός της άσκησης δεν είναι μόνο η εκπαίδευση αλλά και η βελτίωση του επιπέδου συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών, δήλωσε ο  Απόστολος Καμπαρούδης,  Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ και Διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συντονιστής του σεναρίου.

Η μεγάλη αυτή άσκηση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικών Λοιμώξεων και του 8oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής με θέμα: «Τραύμα – Λοίμωξη – Σήψη», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

 

Η άσκηση αφορά σε τρομοκρατικό χτύπημα που συνέβη στη διάρκεια εκδήλωσης. Στο πρώτο στάδιο, ο δράστης δημιουργεί αντιπερισπασμό σε άλλο σημείο και στην προκειμένη περίπτωση σε μια καφετέρια σε άλλη περιοχή, πυροβολώντας κόσμο, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην «εκδήλωση» πυροβολώντας αδιακρίτως, με πολλαπλά θύματα .

Επεμβαίνουν αμέσως το ΕΚΑΒ, η αστυνομία και η πυροσβεστική, ενώ στο συγκεκριμένο σενάριο συμμετέχει και ο στρατός που στήνει τις σκηνές για την επί τόπου παροχή των πρώτων βοηθειών. Οι διοργανωτές, τονίζουν ότι πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι κρίσιμη την πρώτη ώρα, η διαχείριση των τραυματιών, οι οποίοι εάν δεν λάβουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες, μπορεί να καταλήξουν.

 

 

Όπως τόνισε ο Νάσος Καλογερόπουλος, medical coordinator, ο στόχος είναι «η εκπαίδευση, η φιλοσοφία και το know how της διαχείρισης καταστροφών να περάσει στον καθέναν από εμάς, στον απλό πολίτη, ώστε όλοι μαζί, αν χρειαστεί, να μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση τους».

Πηγή: GRTimes